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Ms. Linda Garvin 
Advocate/FEAT 
 San Diego North County 
213 Sailfish Lane 
Oceanside, CA 92054 
 
Dear Ms. Garvin: 
 
This is in response to your letter of November 7, 1997, written 
to the U.S. Department (Department) of Education's Office of 
Special Education Programs (OSEP). In that letter, you request 
clarification under Part B of the Individuals with Disabilities 
Education Act (IDEA) regarding the presence of non-attorney 
advocates at an individualized education program (IEP) meeting 
before the filing of a due process hearing request and regarding 
the advocates' access to confidential records. 
 
Your questions and OSEP's responses follow. 
 

1. Do School Districts have the right to invite Individuals 
to IEP [meetings] who are under contract to provide Advocacy 
and Legal Representation to the School District (District) 
prior to the filing of a [request for a] Due Process 
Hearing? 

 
Each child's IEP must be developed at a meeting initiated and 
conducted by the public agency, which must include parents and 
school officials. The current regulation governing IEP meeting 
participants sets forth those individuals who must attend IEP 
meetings, and provides that the parent(s) and public agency may 
invite other individuals at their discretion. 34 CFR 
§300.344(a)(5). The Department has interpreted this provision to 
mean that "attendance at IEP meetings should be limited to those 
who have an intense interest in the child." Appendix C to 34 CFR 
Part 300, (question 20), citing 121 Cong. Rec. S10974 (June 18, 
1975) (remarks of Sen. Randolph). 
 
While nothing in the current regulations prohibits legal 
advocates who meet this criteria from participating in IEP 
meetings prior to a request for a due process hearing, OSEP 
 

600 INDEPDENDENCE AVE.. S. W. WASHINGTON. D.C. 20202  
 

Our mission is to ensure equal access to education and to promote educational excellence throughout the Nation.  



  

Page 2 - Ms. Linda Garvin 
 
believes that such a practice potentially creates an adversarial 
atmosphere which can interfere with the development of the 
child's IEP and the consideration of the child's needs. 
 
I also want to make you aware of a new provision in the statute 
that will have an impact on your inquiry when it takes effect. 
The IDEA Amendments of 1997, Pub. L. 105-17 (IDEA '97) contain 
provisions that revise the composition of the IEP team. 
§614(d)(1)(B). One such provision limits the individuals invited 
to IEP meetings at the parent's or agency's discretion to "other 
individuals who have knowledge or special expertise regarding the 
child, including related services personnel as appropriate." 
§614(d)(1)(B)(vi). Please note that the provisions of prior law 
governing individualized education programs "shall remain in 
effect until July 1, 1998,” and that the majority of the 
provisions of IDEA '97 governing IEPs will not take effect until 
that time.  See §201(a) (2) (A) & (C). 
 
Your letter also asks: 
 

2.  Do Individuals from outside Agencies have full access to 
Student Records without parental consent prior to the filing 
of a [request for a] Due Process Hearing? 

 
Your question requires an interpretation of the confidentiality 
requirements of the Part B regulations at 34 CFR §§300.560- 
300.576 and the Family Educational Rights and Privacy Act 
(FERPA). Part B incorporates and cross-references FERPA at 34 
CFR §300.571(b). This question is also similar to one that this 
office has previously responded to. I am enclosing a copy of my 
January 17, 1995 letter to Ms. Nancy Diehl regarding how these 
confidentiality requirements apply to an attorney representing a 
school system. 
 
In responding to your inquiry, this office has consulted with 
officials of the Department's Family Policy Compliance Office 
(FPCO), the office that administers and interprets FERPA and its 
implementing regulations, 34 CFR Part 99. 
 
FERPA prohibits the improper disclosure of information from 
education records and generally protects parents' and students' 
privacy interests in "education records." Records regarding an 
individual student's disability maintained by an educational 
agency or institution or by a party acting for the agency or 
institution, are education records under FERPA. 20 U.S.C. 
§1232(g). Under FERPA and Part B, the prior written consent of 
the student's parent or of the eligible student must be obtained 
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for disclosure of personally identifiable information in 
education records unless one of the authorized exceptions to the 
prior written consent requirement is applicable. 34 CFR §§99.30 
and 300.571(a)(2) and (b). One such exception is when the 
disclosure of information from education records is to school 
officials with legitimate educational interests. 34 CFR 
§99.31(a)(1). 
 
Each educational agency and institution must provide annual 
notification regarding how it meets the requirements of FERPA, 
including a statement indicating that the parent or eligible 
student has a right to consent to disclosure of personally 
identifiable information and describing the exception permitting 
nonconsensual disclosures to school officials with legitimate 
educational interests, including a specification of the criteria 
for determining which parties are school officials and what the 
agency or institution considers to be a legitimate educational 
interest. 34 CFR §99.7(a)(3). Accordingly, an educational 
agency or institution may disclose information from education 
records to teachers and other school officials and employees who 
meet the criteria set forth in the agency's or institution's 
notice and must restrict access by other school employees who do 
not fall within an exception unless consent to the disclosures is 
obtained. Also enclosed for your information is a copy of a 
Model Notification of Rights under FERPA for Elementary and 
Secondary Education Institutions. 
 
Generally, if a school official is performing an official task 
for the agency or institution which requires access to 
information in student education records, FPCO has interpreted 
FERPA to mean that such an official is said to have a legitimate 
educational interest. Additionally, FERPA's privacy protections 
are extended explicitly to records and materials maintained by 
persons "acting for" an educational agency or institution, such 
as a party contracting with an educational agency or institution. 
FERPA's prior written consent requirement was not intended to and 
does not prevent agencies and institutions from disclosing 
education records to outside persons performing professional, 
business, and similar services related to the agency or 
institution's mission that it otherwise would provide for itself. 
Therefore, FERPA would permit the disclosure of information from 
education records to an outside physician, for example, who is 
under contract with the District to provide certain services. 
However, that physician would be under the same duty not to 
disclose personally identifiable information without prior 
consent. 

  



  

Page 4 - Ms. Linda Garvin 
 
For further information regarding the requirements of FERPA, you 
may wish to contact FPCO at the following address and telephone 
number: 
 

Mr. Leroy Rooker, Director 
Family Policy Compliance Office 
U.S. Department of Education 
600 Independence Avenue, SW 
Washington, DC 20202-4605 

 
Telephone: (202) 260-3887 

 
We hope that you find this explanation helpful. If you would 
like further assistance, please contact Ms. Ellen Safranek, the 
California State contact in the Monitoring and State Improvement 
Planning Division, at (202) 205-9131. 
 

Sincerely, 
 

 
Thomas Hehir 
Director 
Office of Special Education 
 Programs 

 
Enclosure 
 
cc: Alice Parker, Ed.D. 

California State Department 
  of Education 
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