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May 9, 2012 
 
Ellen M. Chambers, MBA 
Special Education Advocate 
141 River Road 
Pepperell, Massachusetts 01463 
 
Dear Ms. Chambers: 
 
This is in response to your December 5, 2011 letter to me, in which you request guidance on how 
to apply the definitions of “specially-designed instruction” and “related services.”  You indicate 
that school districts in Massachusetts state that services or types of instruction, such as 
counseling, social skills training and modified teaching methodologies, are not special education 
because they constitute best teaching practices and are part of the district’s regular education 
program.  You state that districts argue that children with disabilities, evaluated, and determined 
eligible in accordance with 34 CFR §§300.304 through 300.311 and who need such services or 
instruction, are not eligible for an individualized education program (IEP) because such services 
or instruction do not meet the “legal definition” of “special designed instruction” or “related 
services.” 
 
Under 34 CFR §300.39(a)(1), “special education” means specially designed instruction, at no 
cost to the parents, to meet the unique needs of a child with a disability.  Specially designed 
instruction means adapting, as appropriate to the needs of an eligible child under Part B of the 
Individuals with Disabilities Education Act (IDEA), the content, methodology, or delivery of 
instruction:  (1) to address the unique needs of the child that result from the child’s disability; 
and (2) to ensure access of the child to the general curriculum, so that the child can meet the 
educational standards within the jurisdiction of the public agency that apply to all children.  34 
CFR §300.39(b)(3).  Under 34 CFR §300.34, “related services” means transportation and such 
developmental, corrective, and other supportive services as are required to assist a child with a 
disability to benefit from special education.  Under 34 CFR §300.39(a)(2), special education 
includes speech-language pathology services, or any other related services, if the service is 
considered special education rather than a related service under State standards, and if the 
services otherwise meet the requirements of 34 CFR §300.39(a)(1).  You indicate that in 
Massachusetts, related services that are necessary to allow the student to access the general 
curriculum are considered special education under State standards.   
 
Once the child has been determined eligible for special education and related services under the 
IDEA, the local educational agency (LEA) is required to develop an IEP for the child, consistent 
with the requirements in 34 CFR §§300.320 through 300.324.  The IEP must include, among 
other things, a statement of the special education and related services and supplementary aids 
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and services the child will receive, as well as the program modifications or supports or school 
personnel that will be provided, to enable the child to advance appropriately toward attaining his 
or her annual goals and to be involved in and make progress in the general education curriculum. 
34 CFR §300.320(a)(4).  The IEP Team is responsible for determining what special education 
and related services are needed to address the unique needs of the individual child with a 
disability.  The fact that some of those services may also be considered “best teaching practices” 
or “part of the district’s regular education program” does not preclude those services from 
meeting the definition of “special education” or “related services” and being included in the 
child’s IEP.  The LEA must provide a child with a disability specially designed instruction that 
addresses the unique needs of the child that result from the child’s disability, and ensures access 
by the child to the general curriculum, even if that type of instruction is being provided to other 
children, with or without disabilities, in the child’s classroom, grade, or building. 
 
OSEP recognizes that classrooms across the country are changing as the field of special 
education responds to innovative practices and increasingly flexible methods of teaching.  While 
the needs of many learners can be met using such methods, they do not replace the need of a 
child with a disability for unique, individualized instruction that responds to his or her disability 
and enables the child to meet the educational standards within the jurisdiction of the public 
agency that apply to all children. 
 
Based on section 607(e) of the IDEA, we are informing you that our response is provided as 
informal guidance and is not legally binding, but represents an interpretation by the U.S. 
Department of Education of the IDEA in the context of the specific facts presented.  
 
I hope this information is helpful to you.  If you have additional questions, please do not hesitate 
to contact Dr. Ken Kienas at 202-245-7621 or by email at Ken.Kienas@ed.gov. 
 

Sincerely, 
 
 
 
 
Director 
Office of Special Education Programs 
 

cc:  State Director of Special Education 
 


