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Honorable C. L. “Butch” Otter 
Member, House of Representatives 
802 W. Bannock, Suite 101 
Boise, Idaho 83702 
 
Dear Mr. Otter: 
 
This is in response to your July 11, 2002, letter to former Assistant Secretary Rebecca 
Campoverde, on behalf of your constituent    In his July 10, 2002, letter to  
you,  raises several questions about the Family Educational Rights and Privacy Act  
(FERPA) and the Individuals With Disabilities in Education Act (IDEA), particularly with  
regard to limitations on “the right of parents to obtain a copy of records concerning [a child] and 
his parents from a public school.”  I have been asked to respond to the portion of     
letter regarding FERPA because this Office administers FERPA.  Because IDEA has some 
requirements that are not found in FERPA, which in some cases may afford rights to special 
education parents that are not afforded by FERPA, the Department’s Office of Special Education 
Program (OSEP) will respond to his IDEA questions by separate letter. 
 
Specifically,  asked if FERPA and IDEA require schools to provide parents with 
copies of education records, if schools must provide parents with “subsets” of records upon 
request, if schools must provide parents an “attestation/affidavit” regarding the records, if “sole 
possession records” become “education records” once released, if records concerning parents  
must be made available to them upon request, and if FERPA prohibits a representative with 
consent from the parent from inspecting and reviewing education records without the parent 
accompanying him or her.  The applicability of FERPA to these issues is explained below. 
 
FERPA protects the privacy rights of parents in their children’s “education records.”  It applies  
to educational agencies or institutions that receive federal funds under any program administered 
by the Secretary of Education, including IDEA.  In particular, FERPA gives parents the right to 
inspect and review their children’s education records, the right to seek to have the records 
amended, and the right to have some control over the disclosure of information from the records. 
20 U.S.C. § 1232g; 34 CFR Part 99.  FERPA provides that a parent must provide a signed and 
dated written consent before an educational agency or institution may disclose personally 
identifiable information from a student’s education records, except under conditions specified by 
statute.  34 CFR § 99.31. 
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The term "education records" means those records that are: 
 

1. Directly related to a student; and 
2. Maintained by an educational agency or institution or by a person acting for the 

agency or institution. 
 
34 CFR § 99.3 "Education records."  Clearly, records on a student receiving services under  
IDEA are “education records” under FERPA. 
 
FERPA requires that educational agencies and institutions provide parents the opportunity to 
inspect and review the student’s education records within 45 days after receipt of a request.  34 
CFR § 99.10(b).  A school is required by FERPA to provide copies of education records if a 
failure to do so would effectively prevent the parent from exercising the right to inspect and 
review the records.  34 CFR § 99.10(d).  For example, a school could be required to provide 
copies if the parent does not live within commuting distance of the school.  In such a case, the 
school must provide a copy of the education records or make other arrangements in accordance 
with FERPA.  An example of a permissible arrangement would be for the school to send the 
records to a school near to the parent.  The parent could then go to that school to inspect and 
review the records.  Further, FERPA does not contain any provision that prohibits an educational 
agency or institution from providing copies of education records to a parent. 
 
FERPA does not require schools to create or maintain education records, or to re-create lost or 
destroyed education records.  However, an institution may not destroy education records if there  
is an outstanding request to inspect and review the records.  34 CFR § 99.10(e).  FERPA does  
not otherwise address the destruction of education records by an institution.  
 
 described a situation where an institution provides a parent with access to or copies 
of a large number of education records, and the parent then requests that the school arrange the 
records in “subsets” consisting of some criteria described by the parent.  He asked whether 
FERPA requires the school to organize the records into the “subsets.”  Additionally,  
 asked whether FERPA requires an institution to provide to a parent various 
attestations concerning the records it provides.  He cited examples such as attesting that no  
records have been destroyed as of a given date, that the records were received from specific, 
named locations, or that the institution certifies that it provided the records in full compliance  
with FERPA. 
 
Generally, an institution is required to conduct a reasonable search for the education records 
requested.  If a parent makes a “blanket” request for a large portion of a child’s education records 
and the parent believes that he or she has not been provided certain records that were  
encompassed by that request, the person should submit a follow-up request clarifying the 
additional records that are needed.  While an institution is obligated to make a reasonable effort  
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to provide the records requested, FERPA does not require the institution to organize the records  
it provides in a manner specified by the parent.  In addition, FERPA does not require an  
institution to provide any attestations regarding education records. 
 
 asked about “sole possession records” under FERPA.  Exempted from the  
definition of “education records” and, thus, from the protection of FERPA, are records that are 
kept in the sole possession of the maker of the record and are not accessible or revealed to any 
other person except a temporary substitute for the maker of the record. 34 CFR § 99.3(b)(l) 
“Education records.”  Once the contents or information recorded in a sole possession record is 
disclosed to any party other than a temporary substitute for the maker of the record, that record 
becomes an “education record” under FERPA.  Generally sole possession records are of the  
nature of informal “memory jogger” notes. 
 
  asked whether a record held by a school that concerned a parent would be an 
“education record” covered by FERPA. FERPA prohibits the disclosure of “personally  
identifiable information” from a student’s education records. Section 99.3 of the FERPA 
regulations defines “personally identifiable information” as information that includes but is not 
limited to: 

 
(a) the student’s name; 
(b) the name of the student’s parent or other family member; 
(c) the address of the student or the student’s family; 
(d) a personal identifier, such as the student’s social security number or student  

number; 
(e) a list of personal characteristics that would make the student’s identity easily  

traceable; or 
(f) other information that would make the student’s identity easily traceable. 

 
Thus, records maintained by a school that contain information regarding a student’s parent or other 
family members would be considered “education records” protected by FERPA. 
 
Finally,   asked whether FERPA prohibits a person who has written authorization  
from a parent from inspecting and reviewing education records.  Under FERPA, an educational  
agency or institution may permit a representative of a parent, or any other person, with written  
consent from the parent to inspect and review the child’s education records, but such a disclosure  
is not required.  Under FERPA, the only individual a school is required to provide an opportunity  
to inspect and review information is a parent.  Therefore, a school may, under FERPA, refuse to  
allow a third party, even with consent, access to a student’s education records.  There may be  
different requirements under IDEA regarding this issue, which will be addressed in the letter  
from OSEP. 
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I trust that the above information is helpful in explaining the scope and limitations of FERPA it  
relates to  concerns.  Should you or your constituent have further questions about 
FERPA, please do not hesitate to contact this Office directly. The address is as follows: 
 

Family Policy Compliance Office 
U. S. Department of Education 
400 Maryland Avenue, S.W. 
Washington, DC 20202-4605 

 
S 
 
 
 
 
for LeRoy S. Rooker 
Director 
Family Policy Compliance Office 

 
cc: Stephanie Lee 

Director, OSEP 
 


