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Dear Mr. Caplan: 

This is in response to your August 19, 2007 letter to the Office of Special Education Programs 
(OSEP), requesting clarification of 34 CFR §300.321(b)(3) of the regulations for Part B of the 
Individuals with Disabilities Education Act (Part B). 

You ask if the intent of "must invite" in 34 CFR §300.321(b)(3) is always to invite a representative 
of any agency likely to he responsible for providing or paying for transition services for every 
student age sixteen and above or only when the IEP Team believes it is appropriate to invite the 
agency representative. 

Under 34 CFR §300.320(b), beginning not later than the first IEP to be in effect when the child turns 
16, or younger if determined appropriate by the individualized education program (IEP) Team, and 
updated annually, thereafter, the IEP must include: (1) appropriate measurable postsecondary goals 
based upon age appropriate transition assessments related to training, education, employment, and, 
where appropriate, independent living skills; and (2) the transition services (including courses of 
study) needed to assist the child in reaching those goals. "[I]f a purpose of an IEP Team meeting will 
he the consideration of the postsecondary goals for the child and the transition services needed to 
assist the child in reaching those goals under §300.320(b)," the public agency "[t]o the extent 
appropriate, with the consent of the parents or a child who has reached the age of majority, . . . must 
invite a representative of any participating agency that is likely to be responsible for providing or 
paying for transition services." 34 CFR §300.321(b)(1) and (3) [emphasis added]. The decision 
of whether it would be appropriate to invite other agencies rests with the public agency and the parents 
or the child who has reached the age of majority, provided that the parents or the child who has 
reached the age of majority consents to the invitation. If the parent or the child who has reached the 
age of majority refuses to consent to invite a representative of a participating agency that is likely to 
he responsible for providing or paying for transition services, to a child's IEP Team meeting where 
transition will he considered, conducted in accordance with 34 CFR §300.320(h), the public agency 
may not invite a representative of that agency to attend the child's IEP Team meeting. See also 34 CFR 
§300.622(h)(2) (requiring parental consent or the consent of an eligible child who has reached the age 
of majority before releasing personally identifiable information to officials of participating agencies 
providing or paying for transition services under 34 CFR §300.321(b)(3)). 

You also ask the following questions: 



Must an agency representative be invited to an IEP meeting where the student's goals may be such 
things as completing job applications, researching local community colleges, or obtaining in-school 
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jobs? And is it appropriate to get parent permission to invite such a person knowing the agency 
representative will not attend the meeting? 

We cannot comment specifically with regard to the examples of postsecondary goals provided 
in your question. However, in determining whether a public agency must invite another 
agency to an IEP Team meeting conducted under 34 CFR §300.320(b), in general, you may 
wish to consider such factors as whether a purpose of the IEP Team meeting will be the 
consideration of the  postsecondary goals for the child and the transition services needed to 
assist the child in reaching those goals, whether there is a participating agency, other than the 
public agency responsible for providing a free appropriate public education to the child, that is 
likely to be responsible for providing or paying for the child's transition services, and whether 
the consent of the parents or the child who has reached the age of majority has been provided 
for the other agency's participation at the IEP Team meeting conducted in accordance with 34 
CFR §300.320(b). 

Regarding your question about whether parent permission must be obtained if it is likely that 
another agency representative will choose not to attend a transition IEP Team meeting, 34 CFR 
§300.321(b)(3), requires a public agency to obtain the consent from the child's parents or the 
child who has reached the age of majority before the public agency can invite a representative of any 
participating agency that is likely to be responsible for providing or paying for transition 
services to an IEP Team meeting, if a purpose will be the consideration of the child's 
postsecondary goals and the transition services needed to assist the child in reaching those 
goals under 34 CFR §300.320(b). See also 34 CFR §300.622(b)(2). Accordingly, a public 
agency still must obtain the consent of the parents or the child who has reached the age 
of majority before inviting other agency representatives to transition IEP Team meetings 
conducted in accordance with 34 CFR §300.320(b) even though the public agency lacks the 
authority to compel the participation of other agency representatives at transition IEP Team 
meetings. 

Based on section 607(e) of the IDEA, we are informing you that our response is 
provided as informal guidance and is not legally binding, but represents an interpretation by 
the U.S. Department of Education of the IDEA in the context of the specific facts presented. 

We hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to 
contact Michael Slade, at 202-245-7527. 

Sincerely, 

 
 
 
William W. Knudsen 
Acting Director 
Office of Special Education Programs 

cc: Dr. Carol Ann Baglin 
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