
UNITED STATES DEPARTMENT OF EDUCATION 
 

OFFICE OF SPECIAL EDUCATION AND REHABILITATIVE SERVICES 
 
    

April 17, 2008 

Dr. John Copenhaver 
Director 
Mountain Plains Regional Resource Center 
Center for Persons with Disabilities 
Utah State University 
1780 North Research Parkway 
Suite 112 
Logan, Utah 84341 

Dear Dr. Copenhaver: 

This letter is in response to your March 15, 2006, letter to the Family Policy Compliance Office 
(FPCO), which administers the Family Educational Rights and Privacy Act (FERPA). FPCO 
referred your letter to the Office of Special Education Programs (OSEP) because your question 
relates to monitoring activities under regulations promulgated pursuant to Part B of the Individuals 
with Disabilities Education Act (IDEA). FPCO has consulted with OSEP and concurs in this 
response. 

In your letter, you note that States are required under IDEA to monitor local educational agencies 
(LEAs), or school districts, to help ensure that they are meeting the requirements of IDEA. (See 
34 C.F.R. § 300.600, which became effective on October 13, 2006, and section 616 of the 
IDEA.) Neither the IDEA nor the Department's regulations set out the specific procedures that a 
State must use in carrying out its monitoring activities. You also note that States normally use State 
educational agency (SEA) staff to monitor school districts, and that some activities during 
monitoring include interviews, classroom observations, and student record reviews. Some 
States, according to your letter, have chosen to use parents and other volunteers to assist with 
monitoring activities; these persons are provided access to student special education records and 
also interact with teachers regarding student programs. Specifically, you ask "... is it a 
violation of FERPA in this circumstance to provide parents and volunteers outside the school 
district access to student special education records and information?" You also ask, "Would 
parents of children with disabilities need to he notified or provide consent for their child's 
records to be reviewed by these parents and volunteers used by the State?" 

FERPA applies to an "educational agency or institution" to which funds have been made available 
under any program administered by the Department. 34 C.F.R. § 99.1(a). This generally includes 
all LEAs that provide special education and related services to students under Part B of the IDEA. 
Under 34 C.F.R. § 99.30 of the FERPA regulations, a parent or eligible student must provide a 
signed and dated written consent before an educational agency or institution discloses personally 
identifiable information from a student's education records. 
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Exceptions are set forth in 34 C.F.R. § 99.31. One of those exceptions allows an educational 
agency or institution to disclose personally identifiable information from education records to 
authorized representatives of State educational authorities in connection with an audit or 
evaluation of a Federal or State supported education program, or for the enforcement of or 
compliance with Federal legal requirements that relate to those education programs. 34 C.F.R. §§ 
99.31(a)(3)(iv) and 99.35. 

In a State that receives funds under Part B of the IDEA, the Part B regulations apply to all 
"public agencies" involved in the education of children with disabilities regardless of whether 
that agency receives funds under Part B. 34 C.F.R. §§ 300.2; 300.33. The Part B, IDEA 
regulations contain Confidentiality of Information requirements at 
34 C.F.R. §§ 300.610 through 300.627 that apply to "any agency or institutions that collects, 
maintains, or uses personally identifiable information, or from which information is obtained, 
under Part B of [the IDEA]," known as "participating agencies." 34 C.F.R. § 300.611(c). The Part 
B Confidentiality of Information regulations contain many of the same provisions that exist under 
FERPA and some that do not; the Part B Confidentiality of Information regulations apply to 
participating agencies whether or not the participating agency is an "educational agency or 
institution" subject to FERPA. For example, all persons collecting or using personally identifiable 
information must receive training or instruction concerning the State's policies and procedures for 
ensuring confidentiality under Part B and FERPA, whether or not the persons are educational 
agencies or institutions. 34 C.F.R. § 300.623(c). This requirement is part of the Secretary's 
responsibility in accordance with FERPA to "take appropriate action ... to ensure the protection 
of the confidentiality of any personally identifiable data, information, and records collected or 
maintained" by a state or local educational agency pursuant to Part B. 34 C.F.R. § 300.610. 

The requirements for disclosing information under Part B are set forth at 
34 C.F.R. § 300.622. Under 34 C.F.R. § 300.622(a), with one exception, parental consent must be 
obtained before personally identifiable information is disclosed to parties other than officials of 
participating agencies. For parties other than officials of participating agencies, the exception is 
that consent is not required if "the information is contained in education records, and the 
disclosure is authorized without parental consent under [FERPA]." Also, for information outside 
of FERPA's scope, parental consent is not required before "personally identifiable information" is 
released to officials of participating agencies for the purpose of meeting a requirement of Part B. 
34 C.F.R. § 300.622(b)(1).1 That is, for disclosures of education records or personally identifiable 
information contained therein (which are covered by FERPA) to participating agencies and non-
participating agencies, parental consent is not required if the disclosure comes within an exception 
listed in 34 C.F.R. § 99.31. For disclosures of other records (i.e., non-education records), parental 
consent is required, unless the recipient is an official at a Part B participating agency. 

The Department strives to maintain consistency in its interpretations of the confidentiality 
requirements in IDEA and FERPA, each of which governs the disclosure of personally 

Two exceptions exist to this rule that are not relevant here. Parental consent is always required under 34 C.F.R. §§ 
622(b)(2) and 622(b)(3), without regard to whether a FERPA exception would otherwise apply. 
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identifiable student information without consent for purposes of enforcement of or compliance 
with IDEA requirements. In this instance, because your question concerns access to education 
records that are maintained by local educational agencies – which is governed by FERPA – we 
need not consider the additional IDEA protections governing access to other personally 
identifiable information. 

In a January 30, 2003, memorandum, the Deputy Secretary provided the following guidance for 
determining whether a party may be considered an "authorized representative" of a State 
educational authority (or other official listed in this FERPA exception): 

The multiple references to "officials" in [20 U.S.C. § 1232g (b)(3)] reflect a 
Congressional concern that the authorized representatives of a State educational authority 
be under the direct control of that authority…. 

We conclude, therefore, that for the purposes of FERPA, an "authorized representative" of 
a State educational authority must be under the direct control of that authority, e.g., an 
employee or a contractor of the authority. 

littp://www.ed.gov/policy/gen/guid/secletter/030130.html. In regard to the meaning of 
"contractor" in this context, FPCO has explained: 

"Contractor" in this sense means outsourcing or using third-parties to provide services 
that the State educational authority would otherwise provide for itself, in circumstances 
where internal disclosure would be appropriate under § 99.35 if the State educational 
authority were providing the service itself, and where the parties have entered into an 
agreement that establishes the State educational authority's direct control over the 
contractor with respect to the service provided by the contractor. Any contractor that 
obtains access to personally identifiable information from education records in these 
circumstances is bound by the same restrictions on redisclosure and destruction of 
information that apply to the State educational authority itself under § 99.35, and the 
State educational authority is responsible for ensuring that its contractor does not 
redisclose or allow any other party to have access to any personally identifiable 
information from education records. 

http://www.ed.gov/policy/gen/guid/fpco/ferpa/library/ca21804.html. 

Accordingly, under FERPA. an educational agency or institution may disclose personally 
identifiable information contained in educational records without parental consent under FERPA to 
parents and other volunteers who assist with an SEA's Part B compliance monitoring if these 
parents and other volunteers meet the "authorized representatives" standard under 34 C.F.R. § 
99.31(a)(3) of the FERPA regulations. 

 
One of the ways that an SEA may demonstrate that it has established the requisite direct control 
and is taking reasonable steps to exercise that control over parents and volunteers is by requiring an 
appropriate written agreement between the SEA and each parent or volunteer involved in the State 
monitoring of LEAs for compliance as required under section 616 of IDEA and by providing such 
individuals with adequate training on the privacy protections of FERPA and the 
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Confidentiality of Information requirements of Part B of the IDEA. 34 C.F.R. § 300.623(c). If a 
State elects to use a signed written agreement between the SEA and a parent or volunteer, we 
would expect that the agreement would specify the individual's duties and responsibilities in 
connection with the monitoring for compliance that is required under section 616 of IDEA; explain 
that such duties require access to personally identifiable information at the LEA that is protected 
under the Confidentiality of Information provisions in Part B and FERPA; and bind the parent or 
volunteer to abide by the specific confidentiality requirements in Part B and FERPA. The provision 
of training to these parents and volunteers should, at a minimum, be no less than the training that 
the SEA provides to, or requires of, its employees or contractors related to the confidentiality 
requirements of Part B and FERPA as required under 34 C.F.R. § 300.623(c). 

If a State chooses to use parents and other volunteers in carrying out its Part B monitoring 
activities, it does not, however, mean that these individuals must be considered employees of the 
SEA or receive compensation for their services as part of the monitoring team. However, the SEA 
must assume the same responsibilities that it assumes for its employees and contractors, especially 
in the event that personally identifiable information is improperly used or redisclosed. That is, in 
exercising direct control, the SEA must be able to ensure that such individuals act in strict 
accordance with the specific requirements of Part B of the IDEA and FERPA. 

Based on section 607(e) of the IDEA, we are informing you that our response is provided as 
informal guidance and is not legally binding, but represents an interpretation by the U.S. 
Department of Education of the IDEA in the context of the specific facts presented. 

We hope this response will be helpful as you provide technical assistance to States. If you 
have any other questions, please feel free to contact my office. 

Sincerely, 
 
 
 
  
 
Director 
Office of Planning and Policy 

cc: LeRoy S. Rooker, Director Family 
Policy Compliance Office 
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