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MAR  3 I  2000 

Mr. Lawrence Gloeckler Deputy Commissioner for Vocational 
and Educational Services For Individuals with Disability State 
Education Department 111 Education Building Washington 
Avenue Albany, New York 12234 
 
Dear Mr. Gloeckler: 
 
This is in response to your memorandum written to Lois Taylor of the Office of Special 
Education Programs (OSEP) dated October 8, 1999. Your inquiry concerns the 
regulations for Part B of the Individuals with Disabilities Education Act (Part B) that are 
applicable to public charter schools. 

 
The regulations implementing Part B at 34 CFR 300.312 identify three types of public 
charter schools: (1) a public charter school that is a local educational agency (LEA), (2) 
a public charter school that is a school of an LEA, and (3) a public charter school that is 
not an LEA or a school that is part of an LEA. 
 
Under 34 CFR 300.711, State educational agencies must distribute Part B flow-through 
funds "to LEAs in the State that have established their eligibility under section 613 of the 
Act". Therefore, the only public charter schools that are eligible to receive subgrants 
from the SEA are charter schools that have been established as LEAs under State law, 
and meet the Part B definition of LEA at 34 CFR 300.18 of the Part B regulations. 
 
Section 613(a)(5) of Part B and 34 CFR 300.241 address the responsibilities of an LEA to 
charter schools that are public schools of the LEA. These provisions provide that the 
LEA: 
 

(a) serve children with disabilities attending those schools in the same manner as it 
serves children with disabilities in its other schools; and 

(b) provide Part B funds to those schools in the same manner as it provides Part B 
funds to its other schools. 

 
Nothing in the statutory or regulatory provision would require an LEA to distribute Part 
B flow-through funds to charter schools that are public schools of the LEA unless the 
LEA distributes such funds to its other schools. The LEA is not required to distribute its 
Part B flow-through funds to charter schools that are not established as public schools of 
the LEA. 
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Under 34 CFR 300.312(d), if a public charter school is not an LEA receiving Part B 
funds under 34 CFR 300.711-714, or a school that is part of an LEA receiving funds 
under 34 CFR 300.711-714, the SEA is responsible for ensuring the requirements of Part 
B are met. The State may assign initial responsibility for ensuring that the requirements 
of Part B are met to another entity; however, the SEA must maintain ultimate 
responsibility for ensuring compliance with Part B. 
 
Your memorandum asks whether a public charter school that has not been established as 
an LEA under State law and is not a public school of an LEA may receive flow-through 
funds from an LEA. You refer to this type of charter school as an independent charter 
school. As discussed above, the LEA is not required to provide its Part B flow-through 
funds to an independent charter school. However, nothing in Part B prohibits an LEA 
from providing Part B flow-through funds to an independent charter school as long as 
those funds are used by the independent charter school for allowable Part B expenditures 
 
Finally, nothing in Part B would preclude a State from requiring LEAs to make payments 
to independent charter schools for the provision of special education and related services 
to children with disabilities. The State is not precluded by Federal law from requiring an 
LEA to pay an independent charter school that provided special education and related 
services to a child with a disability the amount of funds the LEA received under Part B 
for that child. As we stated in a November 24, 1999 letter to you concerning payments to 
private schools, the LEA could use any source of funds to pay that amount. Part B funds 
could be used to make the payment so long as the funds are used by the private school or 
independent charter school in accordance with the provisions of Part B and are used only 
for allowable costs in accordance with the general cost principles in OMB Circular A-87. 
However, the State cannot require the LEA to use its Part B flow-through funds to make 
that payment to the private school or the independent charter school. 
 
We hope that you find this explanation helpful in resolving the status of public charter 
schools under your State's charter school statute. If we can be of further assistance, 
please contact JoLeta Reynolds or Rhonda Weiss of OSEP at (202) 205-5507 or (202) 
205-9053, respectively, or Carolyn Smith, the Part B State contact for New York in the 
Monitoring and State Improvement Planning Division at (202) 205-8159. 

 
Sincerely, 

 
 
 

 Kenneth R. Warlick 
Director 
Office of Special Education 
 Programs 


