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Dear XXXXXXXX: 
 
In telephone conversations with members of my staff during the summer of 2011, you asked if a 
State may impose a residency requirement under Part C of the Individuals with Disabilities 
Education Act (IDEA) so that an infant or toddler with a disability who is temporarily in that 
State (e.g., visiting grandparents during a summer vacation where the grandparents are not acting 
as the parents) would not be eligible to receive IDEA Part C early intervention services from that 
State.   
 
Under IDEA section 634(1), each State must adopt a policy that appropriate early intervention 
services are available to all infants and toddlers with disabilities and their families, including: 
Indian infants and toddlers with disabilities and their families residing on a reservation 
geographically located in the State; infants and toddlers with disabilities who are homeless 
children and their families; and infants and toddlers with disabilities who are wards of the State. 
 
Part C of the IDEA neither requires a State to implement, nor prohibits a State from 
implementing, a residency requirement as long as such a requirement does not prevent the State 
from making IDEA Part C services available to eligible infants and toddlers with disabilities who 
are homeless or wards of the State, or who reside on a reservation.  As we have noted in past 
letters, the requirement to make IDEA Part C services available to all eligible children in the 
State also applies to children who often do not have a specific State residency; e.g., children who 
are highly mobile, such as migrant children; children who are temporarily homeless or displaced 
by a catastrophic event such as a hurricane or a flood; or children of foreign residents.  However, 
a State (“State A”) may adopt a residency requirement that precludes children and parents who 
reside in and receive services from another State (“State B”) from also receiving early 
intervention services under IDEA Part C from State A, when  they are only temporarily in  State 
A and reside permanently in State B. 
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Based on section 607(e) of the IDEA, we are informing you that our response is provided as 
informal guidance and is not legally binding, but represents an interpretation by the U.S. 
Department of Education of the IDEA in the context of the specific facts presented. 
 
If you have additional questions, please do not hesitate to contact Priscilla Irvine at 202-245-
6913 or by email at Priscilla.Irvine@ed.gov. 
 
       Sincerely, 
 
 
        
        

Director 
       Office of Special Education Programs 
 
cc:  XXXXX Part C Coordinator 
       XXXXXX Part C Coordinator 


