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June 22, 2012 
 
Jeffrey Spitzer-Resnick, Beth Swedeen, Lisa Pugh 
Disability Rights Wisconsin 
131 W. Wilson St. 
Suite 700 
Madison, Wisconsin  53703 
 
Dear Mr. Spitzer-Resnick, Ms. Swedeen, and Ms. Pugh: 
 
This is in response to your letter to me, dated December 22, 2011, following up on our conversation 
of December 2, 2011, in which you request an opinion from the Office of Special Education 
Programs (OSEP) on the applicability of  the least restrictive environment (LRE) requirements 
under Part B of the Individuals with Disabilities Education Act (IDEA) to transition work 
placements.  Below you will find your questions and OSEP’s responses. 
 
Question 1: Is the individualized education program (IEP) Team required to include work 

placement in a transition-age student’s IEP? 
 
OSEP’s  
Response: Neither Part B of the IDEA nor its implementing regulations in 34 CFR Part 300 use 

the term “transition work placements.”  Under 34 CFR §300.320(b), beginning not 
later than the first IEP to be in effect when the child turns 16, or younger if 
determined appropriate by the IEP Team, and updated annually, thereafter, the IEP 
must include:  (1) appropriate measurable postsecondary goals based upon age 
appropriate transition assessments related to training, education, employment, and, 
where appropriate, independent living skills; and (2) the transition services 
(including courses of study) needed to assist the child in reaching those goals. 

 
 As defined in 34 CFR §300.43, transition services are a coordinated set of activities 

for a child with a disability that:  (1) is designed to be within a results-oriented 
process, that is focused on improving the academic and functional achievement of 
the child with a disability to facilitate the child’s movement from school to post-
school activities, including postsecondary education, vocational education, integrated 
employment (including supported employment), continuing and adult education, 
adult services, independent living, or community participation; (2) is based on the 
individual child’s needs, taking into account the child’s strengths, preferences, and 
interests; and (3) includes:  (a) instruction; (b) related services; (c) community 
experiences; (d) the development of employment and other post-school adult living 
objectives; and (e) if appropriate, acquisition of daily living skills and provision of a 
functional vocational evaluation.  Transition services for children with disabilities 
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may be special education1, if provided as specially designed instruction, or a related 
service, if required to assist a child with a disability to benefit from special 
education. 

 
Nothing in the IDEA requires a specific service, placement, or course of study, but 
leaves such decisions to the IEP Team for the individual child.  The IDEA 
emphasizes the importance of parental involvement and student involvement, when 
appropriate, in the development of the IEP.  As indicated above, transition services 
are defined broadly and include a range of services, including vocational and career 
training that are needed to meet the individual needs of a child with a disability.2  
Work placement can be an appropriate transition service, depending on the 
individual needs of a student, but is not a required component of all IEPs that address 
transition services.  If an IEP team determines that work placement is an appropriate 
transition service for a child, it must be included in the child’s IEP. 

 
Question 2:  Is the IEP Team required to provide parents with “notice of placement” when 

determining a student’s work placement? 
 
OSEP’s  
Response: Under 34 CFR §300.503(a), written notice that meets the requirements of 34 CFR 

§300.503(b), must be given to the parents of a child with a disability a reasonable time 
before the public agency proposes or refuses to initiate or change the identification, 
evaluation, or educational placement of the child, or the provision of a free appropriate 
public education (FAPE) to the child. 

 
If the work placement is included in a student’s IEP, it becomes part of the student’s 
educational program and part of the provision of FAPE to the student.  If a public 
agency is proposing or refusing to initiate or change a work placement that is part of 
a child’s transition services, the public agency would be required to provide the 
parent with written notice, as described above, a reasonable time before the proposed 
placement is initiated or changed.  Therefore, initiating or changing a child’s work 
placement that is part of the child’s IEP would require such prior written notice as 
outlined in 34 CFR §300.503. 

 
Question 3: Can segregated work be considered an appropriate outcome, particularly with 

appropriate assessment in a LRE before such a placement occurs? 
 
OSEP’s  
Response: The LRE requirements are a fundamental provision of Part B of the IDEA.  

According to the LRE requirements in 34 CFR §§300.114–300.118, each public 

                                                           
1 The definition of special education in 34 CFR §300.39 includes vocational education, which is defined as organized 
educational programs that are directly related to the preparation of individuals for paid or unpaid employment, or for 
additional preparation for a career not requiring a baccalaureate or advanced degree. 
 
2 See Assistance to States for the Education of Children with Disabilities and Preschool Grants for Children with 
Disabilities, Final Rule, Analysis of Comments and Changes, 71 Fed. Reg. 46540, 46579 (August 14, 2006)). 
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agency must ensure that (1) to the maximum extent appropriate, children with 
disabilities, including children in public or private institutions or other care facilities, 
are educated with children who are nondisabled; and (2) special classes, separate 
schooling, or other removal of children with disabilities from the regular education 
environment occurs only if  the nature or severity of the disability is such that 
education in regular classes with the use of supplementary aids and services cannot 
be achieved satisfactorily.  Before a child with a disability can be placed outside the 
regular educational environment, the group of persons making the placement 
decision must consider whether supplementary aids and services could be provided 
that would enable education of the child in the regular educational setting to be 
achieved satisfactorily.  If a determination is made that a particular child with a 
disability cannot be educated satisfactorily in the regular educational environment, 
even with the provision of appropriate supplementary aids and services, that child 
then could be placed in a setting other than the regular educational setting.  
Placement decisions, including those related to transition services (including work 
placement), must be based on these LRE principles and made by the IEP Team.   

 
Under 34 CFR §300.320(b), as you point out, the IEP must include appropriate 
measurable postsecondary goals based upon age appropriate transition assessments 
related to training, education, employment, and, where appropriate, independent 
living skills; and the transition services (including courses of study) needed to assist 
the child in reaching those goals.  The specific transition assessments used to 
determine appropriate measurable postsecondary goals will depend on the individual 
needs of the child, and are, therefore, best left to States and districts to determine on 
an individual basis.3  Therefore, there is no specific requirement that placement in 
various work environments be part of the assessment process.  Under the IDEA, a 
segregated employment program may be an appropriate work placement for a 
particular student if determined appropriate by that student’s IEP Team based on the 
LRE requirements and the specific individualized needs of that student.  That is, the 
IDEA does not prohibit segregated employment, but the LRE provisions would 
apply equally to the employment portion of the student’s program and placement. 

 
Question 4: Is the LEA required to provide supplemental aids and services to allow the student to 

participate in the least restrictive work placement possible? 
 
OSEP’s  
Response: Supplementary aids and services are defined in 34 CFR §300.42 as aids, services, 

and other supports that are provided in regular education classes, other education-
related settings, and in extracurricular and nonacademic settings, to enable children 
with disabilities to be educated with nondisabled children to the maximum extent 
appropriate in accordance with §§300.114-300.116.  Under 34 CFR §300.320(a)(4), 
the IEP for each child with a disability must include a statement of the special 
education and related services and the supplementary aids and services, based on 

                                                           
3 See Assistance to States for the Education of Children with Disabilities and Preschool Grants for Children with 
Disabilities, Final Rule, Analysis of Comments and Changes, 71 Fed. Reg. 46540, 46667 (August 14, 2006). 
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peer-reviewed research to the extent practicable, to be provided to the child, or on 
behalf of the child, and a statement of the program modifications or supports for 
school personnel that will be provided to enable the child:  (1) to advance 
appropriately toward attaining the annual goals; (2) to be involved in and make 
progress in the general education curriculum in accordance with 34 CFR 
§300.320(a)(1), and to participate in extracurricular or other nonacademic activities; 
and (3) to be educated and participate with other children with disabilities and 
nondisabled children in the activities described in this section. 

 
Therefore, when an IEP Team includes a work placement as part of the student’s 
transition services, the IEP team must consider, and include in the IEP, as 
appropriate,  any supplementary aids and services needed to enable the student to 
participate with other students with disabilities and nondisabled students in the work 
placement described in the IEP.  The LEA must provide any supplementary aids and 
services that are identified on the IEP 

 
Question 5: How must LRE for work placements be monitored? 
 
OSEP’s  
Response: Under 34 CFR §300.120, the State educational agency (SEA) must carry out 

activities to ensure that the LRE requirements in 34 CFR §300.114 are implemented 
by each public agency.  If there is evidence that a public agency makes placements 
that are inconsistent with 34 CFR §300.114, the SEA must:  (1) review the public 
agency’s justification for its actions; and (2) assist in planning and implementing any 
necessary corrective action.  Additionally, it would be appropriate for States, as part 
of their use of data in monitoring activities, to review due process complaints (under 
34 CFR §§300.507-300.518), and State complaints (under 34 CFR §§300.151-
300.153) to identify potential problems related to secondary transition, including 
work placements.  

 
Question 6: Are States required to consider a student’s work placement when they report the 

number of students participating in regular education? 
 
OSEP’s  
Response: Under IDEA section 618(a)(1)(A)(ii), States are required to report on the number of 

children with disabilities participating in regular education.  The instructions for the 
data collection form that OSEP uses to collect this data states that educational time 
spent in age-appropriate community-based settings that include individuals with and 
without disabilities, such as college campuses or vocational sites, should be counted 
as time spent inside the regular classroom.  Therefore, time spent in a work 
placement that that includes individuals with and without disabilities should be 
counted as time spent inside the regular classroom.  
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Based on section 607(e) of the IDEA, we are informing you that our response is provided as 
informal guidance and is not legally binding, but represents an interpretation by the U.S. 
Department of Education of the IDEA in the context of the specific facts presented. 
 
If you have additional questions, please do not hesitate to contact Lynne Fairfax at 202-245-7337 or 
by email at Lynne.Fairfax@ed.gov. 
 

Sincerely, 
 
 
 
 
Director 
Office of Special Education Programs 
 

cc:  State Director of Special Education  


