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Dear Mr. Champagne: 

The U.S. Department of Education, Office of Special Education Programs (OSEP) is in receipt of 
your letter dated July 16, 2008, inquiring about the meaning of the phrase "initial provision of 
special education and related services" in 34 CFR §300.300(b)(1) of the final Part B regulations 
implementing the 2004 reauthorization of the Individuals with Disabilities Education Act 
(IDEA)_ Specifically, you ask how this phrase applies to situations where preschool children 
receive special education and related services under Part B of the Act from entities other than a 
school district and then transition to kindergarten and receive special education and related services 
from the school district. Additionally, you ask about the applicability of that phrase to a family 
that moves from one school district to another, either within the State or from another State. 

As you know, 34 CFR §300.300(b)(1) requires a public agency that is responsible for making a 
free appropriate public education (FAPE) available to a child with a disability to obtain informed 
consent from the parent of the child before the initial provision of special education and related 
services to the child. "Initial," as used in 34 CFR §300.300(b)(1), "means the first time a parent is 
offered special education and related services after the child has been evaluated in accordance with 
the procedures in §§300.301 through 300.111, and has been determined to be a child with a 
disability...." See Analysis of Comments and Changes to the Part B regulations, 71 Fed. Reg. 
46540, 46633 (Aug. 14, 2006). Accordingly, "initial," in this context, relates to the provision of 
special education and related services under Part B of the IDEA and is not dependent upon_ the 
public agency that provides the services and whether or not that agency changes. Therefore, a 
parent's consent to special education and related services remains in effect regardless of whether a 
State allows entities other than a school district to provide special education and related 
services to preschool children. Additionally, the consent for the initial provision of services 
remains in effect if the public agency providing those services changes, such as when a child 
transitions to kindergarten from preschool. Once the parent provides initial consent for special 
education and related services, the child is entitled to FAPE, regardless of what public agency 
provides the services. 

Concerning your question about a family that moves from one school district to another, either 
within the State or from another State, the Part B regulations contain requirements that apply when 
children with disabilities transfer into new school districts or a new State. If a child with a 
disability who had an IEP in effect in a previous school district or public agency, transfers to a 
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new school district or public agency within the same State and enrolls in a new school 
within the same school year, 34 CFR §300.323(e) requires the new public agency (in 
consultation with the parents) to provide the child with FAPE (including services 
comparable to those described in the child's IEP from the previous public agency) 
until the new public agency either adopts the child's IEP from the previous public 
agency or develops, adopts and implements a new IEP for the child that meets the 
applicable requirements in 34 CFR §§300.320 through 300.324. If the parent 
previously provided consent for the initial provision of services and the child never 
exited special education, there is no need for the new public agency to obtain consent 
for the provision of special education services. 

If a child with a disability who had an IEP in effect in a previous public agency in 
another State, transfers to a new public agency in a new State and enrolls in a new 
school within the same school year, 34 CFR §300.323(f) requires that the new public 
agency (in consultation with the parents) provide the child with FAPE (including 
services comparable to those described in the child's IEP from the previous public 
agency) until the new public agency: (1) conducts an evaluation of the child that meets 
the requirements of 34 CFR §§300.304 through 300.306 (if the new public agency 
determines it is necessary); and (2) develops, adopts, and implements a new IEP, if 
appropriate, that meets the applicable requirements in 34 CFR §§300.320 
through 300.324. Because the parent has previously provided consent for the initial 
provision of special education and related services, a public agency does not need to 
obtain additional consent to provide the child with FAPE solely because the child 
moved to a new State. However, if the new public agency determines that an evaluation 
is necessary to determine whether the child is eligible for special education and 
related services and the child's educational needs, the evaluation is considered an 
initial evaluation, and not a reevaluation. See Analysis of Comments and Changes to 
the Part B regulations,  71 Fed. Reg. 46540, 46682 (Aug. 14, 2006).  
Accordingly, in these circumstances, the public agency must follow the consent 
requirements for initial evaluations and the initial provision of special education and 
related services contained in 34 CFR §300.300(a) and (b). 

Based on section 607(e) of the IDEA, we are informing you that our response is 
provided as informal guidance and is not legally binding, but represents an 
interpretation by the U.S. Department of Education of the IDEA in the context of the 
specific facts presented. 

We hope this provides the information you need. If you have questions about this 
issue, please do not hesitate to contact Laura Duos in the Office of Policy and Planning at 
(202) 245-6772. 

Sincerely, 
b 
 
 
William W. Knudsen 
Acting Director  
Office of Special Education Programs 
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