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Dear Ms. Faustini:


This is in response to your letter written to the Office of Special 

Education Programs (OSEP), regarding requirements of Part B of the 

Individuals with Disabilities Education Act (Part B) governing 

notice to parents when agreement cannot be reached on all aspects of 

a child's individualized education program (IEP). Specifically, you ask 

whether public agencies are required to inform parents of 

recommendations that were not adopted by the IEP team.


This response summarizes the points made by a member of my staff in a 

telephone conversation with you that took place several months ago. 

Please excuse the delay in issuing this response.


As was indicated to you during the telephone conversation, there is no 

requirement that recommendations that are not adopted by the IEP team 

be made part of a child's IEP. The language that you cite in your 

inquiry, which formerly was part of Appendix C to 34 CFR Part 300, 

Question 35, has been superseded by Appendix A to 34 CFR Part 300. 

Appendix A to 34 CFR Part 300, Notice of Interpretation on IEP and Other 

Requirements, contains similar language. Question 9 of Appendix A 

contains the following pertinent explanation:


9. What is a public agency's responsibility if it is not

possible to reach consensus on what services should be

included in a child's IEP?


The IEP meeting serves as a communication vehicle between parents 
and school personnel, and enables them, as equal participants, 
to make joint, informed decisions regarding the (1) child's 
needs and appropriate goals; (2) extent to which the child will 
be involved in the general curriculum and participate in the 
regular education environment and State and district-wide 
assessments; and (3) services needed to support that involvement 
and participation and to 
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achieve agreed-upon goals. Parents are considered equal 

partners with school personnel in making these decisions, and 

the IEP team must consider the parents' concerns and

the information that they provide regarding their child in <

developing, reviewing, and revising IEPs

(300.343 (c) (2) (iii) and 300.346 (a) (1) and (b)) .


The IEP team should work toward consensus, but the public

agency has ultimate responsibility to ensure that the IEP

includes the services that the child needs in order to

receive FAPE. It is not appropriate to make IEP decisions

based upon a majority "vote." If the team cannot reach

consensus, the public agency must provide the parents with

prior written notice of the agency's proposals or refusals,

or both, regarding the child's educational program, and the

parents have the right to seek resolution of any

disagreements by initiating an impartial due process

hearing.


Every effort should be made to resolve differences between

parents and school staff through voluntary mediation or

some other informal step, without resort to a due process

hearing. However, mediation or other informal procedures

may not be used to deny or delay a parent's right to a due

process hearing, or to deny any other rights afforded under

Part B.


64 Fed. Reg. at 12473 (Mar. 12, 1999).


Part B also provides that parents of children with disabilities _

must have their concerns and the information that they provide

regarding their child considered in developing and reviewing

their child's IEPs. 34 CFR §300.343(c)(2)(iii) and 34 CFR

§300.346 (a) (1) (i) and (b) .


Each child's IEP must contain a statement of the special education 

and related services and supplementary aids and services to be 

provided to the child or on behalf of the child. 34 CFR 

§300.347(a)(3). Therefore, there is no requirement that 

recommendations of the parents, or of other team members, that were 

not adopted as part of the child's IEP be included in the IEP. 

However, Part B also requires public agencies to give parents of 

children with disabilities written prior notice of an

agency's proposal or refusal to initiate or change the identification , 

evaluation, or educational placement of the,
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child, or the provision of a free appropriate public education to the child. 34 CFR §300.503(a). This written 
notice, among other matters, must contain "[a]n explanation of why the agency proposes or refuses to take the 
action;" and "[a] description of any other options that the agency considered and the reasons why those 
options were rejected." 34 CFR §300.503(b)(2)-(3). If prior written notice under 34 CFR §300.503(a) is 
required, following an IEP meeting, a public agency would explain why any recommendations of the parents 
or other IEP team members were not adopted. 

We hope that you find this explanation helpful. If you would like further assistance, please contact Dr. JoLeta 
Reynolds or Ms. Rhonda Weiss of OSEP at (202) 205-5507 or (202) 205-9053, respectively, or Ms. Nell 
Eano, the Ohio Part B State contact in the Monitoring and State Improvement Planning Division at (202) 
205-9583. 

Sincerely,


Patricia J Guard

Acting Director

Office of Special Education


Programs 
CC: Mr. John Herner 

Ohio Department of 
Education 




