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Coalition of Learning Disabled  

4871 Morgan Road 

Angels Camp, CA 95222 

 

Dear Mr. Brumbaugh: 

 

This letter is in response to your letter to the Office of Special Education Programs (OSEP), 

dated October 18, 2007. Your letter expresses your concern that "[c]urrent regulations [for 

Part B of the Individuals with Disabilities Education Act (Part B)] lack acknowledgement of 

records of impairment and/or IEPs [individualized education programs] determined by qualified 

professionals." 

 

Under 34 CFR §300.8(a) of the Part B regulations, a child must be evaluated in accordance 

with 34 CFR 300.304 through 300.311 and found to have a specified impairment and to be in 

need of special education and related services because of that impairment. There are some 

jurisdictions that do not classify children based on a disability category. There is nothing in Part 

B of the Act that requires that a child be classified by his or her disability so long as each child 

who has a disability listed in 34 CFR §300.8(c) of the Part B regulations who needs special 

education and related services is regarded as a child with a disability. 34 CFR §300.111(d). 

Under Part B, a child cannot he considered an eligible child with a disability solely because 

the child has a record of impairment. "Record of impairment," which is used in Section 504 

of the Rehabilitation Act of 1973 (Section 504) and the Americans with Disabilities Act 

(ADA), is not a term used in the Part B regulations. Rather, under Part B, the child's 

current need for special education and related services is the relevant consideration. 

 

There are a number of provisions in the Part B regulations that safeguard IEPs for children with 

disabilities served under Part B. In order to receive assistance under Part B, each State 

must ensure that a free appropriate public education (FAPE) is made available to eligible 

children with disabilities. FAPE includes, among other elements, the provision of special 

education and related services, in conformity with an IEP. 34 CFR §300.17. Once a 

determination is made that a child has a disability and needs special education and 

related services, an IEP must be developed for the child in accordance with 34 CFR 

§§300.320 through 300.324. 34 CFR §300.306(b)(2). Under 34 CFR §300.323(a), each public 

agency must have in effect an IEP that meets the definition in 34 CFR §300.320 for each 

child with a disability within its jurisdiction at the beginning of each school year. The IEP 

is a written document, developed at a meeting between parents and school officials, which 

contains statements of the child's present levels of educational performance, measurable annual 

goals designed to meet the child's needs that result 
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from the child's disability, the special education and related services and supplementary 

aids and services to enable the child to participate in the general education 

curriculum and in nonacademic and extracurricular services and activities and to 

participate with children with and without disabilities in those activities. For children age 

16 and older, and for younger children if determined appropriate by the IEP Team, the child's 

IEP must contain a statement of postsecondary goals and transition services needed to assist 

the child in reaching those goals. Each child's IEP Team must review the child's IEP 

periodically, but not less than annually, to determine whether the annual goals are being 

achieved, and must revise its provisions, if appropriate. 34 CFR §300.324(b). The IEP, 

which also forms the basis for the child's placement, is integral to each disabled 

child's entitlement to FAPE under Part B. These provisions underscore that it is the 

child's unique educational needs, and not the child's disability category, that determine the 

services to be provided to the child. 

 

Your letter also expresses a concern that Colorado's proposed regulations do not use the same 

terminology as used in the Federal regulations. It appears that your concern is that children 

whose disabilities would be recognized under the Federal Part B regulations would not be 

found eligible for services under Part B under the State's proposed regulatory definitions of 

disability categories. A State is not required to use the precise terminology used in Part B 

in describing children who meet the criteria for "child with a disability," provided that all 

children who are in need of special education and related services who have impairments listed 

in the Part B definition of "child with a disability" are identified, located, and evaluated and 

appropriate instruction and services are provided to eligible children. 

 

You also believe that there is a need for recognition of IEPs across States under the ADA 

guidelines. Part B includes new provisions on IEPs for children with disabilities who move 

into a different State and change school districts. Under 34 CFR §300.323(f), if a child 

with a disability (who had an IEP that was in effect in a previous public agency in another 

State) transfers to a public agency in a new State, and enrolls in a new school within the 

same school year, the new public agency (in consultation with the parents) must provide 

the child with FAPE (including services comparable to those described in the child's IEP 

from the previous public agency), until the new public agency: (1) conducts an evaluation 

pursuant to 34 CFR §§300.304 though 300.306 (if determined to be necessary by the new 

public agency); and (2) develops, adopts, and implements a new IEP, if appropriate, that 

meets the applicable requirements in 34 CFR §§300.320 through 300.324. 

 

Within the U.S. Department of Education, the Office for Civil Rights (OCR) enforces laws 

that prohibit discrimination on the basis of disability. Section 504 prohibits discrimination 

on the basis of disability by recipients of Federal financial assistance. The Americans with 

Disabilities Act (ADA), Title II, prohibits discrimination on the basis of disability by 

public entities, regardless of receipt of Federal funds. If you would like guidance on the 

requirements of Section 504 and the ADA. Title H, that are applicable when a child 

transfers to a new State and changes school districts, you should contact the OCR Customer 

Service Team at the following address and telephone number: 
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U.S. Department of Education  

Office for Civil Rights  

Customer Service Team  

400 Maryland Avenue SW  

Washington, DC 20202  

Telephone: 1-800-421-3481 

 

Based on section 607(c) of the IDEA, we are informing you that our response is provided 

as informal guidance and is not legally binding, but represents and interpretation by the U.S. 

Department of Education of the IDEA in the context of the specific facts presented. 

 

We hope this information is helpful to you. If you have further questions, please do not 

hesitate to contact Dr. Perry Williams at 202-245-7575. 

 

Sincerely, 

 

 

 

Patricia J. Guard 

Acting Director 

Office of Special Education  

  Programs 

 

cc: Mary Hudler Jo O'Brien 


