
 

UNITED STATES DEPARTMENT OF EDUCATION 
OFFICE OF SPECIAL EDUCATION AND REHABILITATIVE SERVICES 

July 6, 2015 

 

Mr. Edward Sarzynski 
Hogan, Sarzynski, Lynch, Surowka and DeWind, LLP  
P.O. Box 660 
Binghamton, NY  13902-0660 

Dear Mr. Sarzynski: 

This is in response to your letter to the Office of Special Education Programs (OSEP) regarding 
children with disabilities from other countries enrolled in private schools by their parents.   

First, you ask if all the obligations of 34 CFR §§300.130-300.144 apply to the public school 
district where a private school is located when the parents of a child with a disability reside 
outside the country.  If so, you raised a question about the meaning of the child find 
responsibilities in 34 CFR §300.131(f) related to out of State students.  OSEP’s Letter to 
Corwell, dated February 4, 2013, states that if the international students with disabilities are 
enrolled in private elementary schools or secondary schools that meet the definitions in 34 CFR 
§§300.13 and 300.36, respectively, the local educational agencies (LEAs) where the private 
schools those children attend are located must consider them for equitable services in accordance 
with the requirements in the Individuals with Disabilities Education Act (IDEA).  Further, that 
letter also states that neither the IDEA nor its implementing regulations distinguish between 
parentally-placed private school children with disabilities whose parents reside in other countries 
and those whose parents reside in the United States, with respect to the requirements in 34 CFR 
§§300.130 through 300.144.  These provisions include the child find requirements in 34 CFR 
§300.131 for parentally-placed private school students.  Also, the provision in 34 CFR 
§300.138(b)(2)(ii), which requires that an equitable services plan must, to the extent appropriate, 
be developed, reviewed, and revised in accordance with the requirements in 34 CFR §§300.321 
through 300.324 for each parentally-placed child with a disability selected to receive services, 
would also apply.  In instances where parents may not be able to attend meetings to develop and 
review their child’s services plan in person, we would expect school districts to use other 
methods to ensure parent participation as required in 34 CFR §300.322(c).  Such methods may 
include conference calls and video conferences.  34 CFR §300.328.  

Second, you ask if Section J, Out-of-State Children with Disabilities, of OSEP’s Questions and 
Answers on Serving Children with Disabilities Placed by Their Parents in Private Schools 
(Questions and Answers) applies equally to international students.  Section J of the Questions 
and Answers references 34 CFR §300.131(f), and as stated above, this regulation applies to 
parentally-placed private school children who reside out-of-State even if their parents reside 
outside of the country.  Thus, the guidance provided in the Out-of-State Children with 
Disabilities section of the Questions and Answers is applicable to international students, if the 
child with a disability is enrolled in a private elementary school or secondary school that meets 
the definitions in 34 CFR §§300.13 and 300.36. 
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You also made a statement in your letter that may indicate a misunderstanding of the 
requirements related to parentally-placed private school children.  You stated “If the parentally-
placed student were a resident of the same State as the private school, the school district of 
location, and the public school district of residence, the public school district of location would 
be able to bill the public school district of residence.”  We are unclear what you mean by this 
statement, but wish to clarify that, under the IDEA, LEAs must use a proportionate share of their 
Part B IDEA funds to provide special education and related services to children who are 
parentally-placed in private schools and who attend private schools located in the LEA.  34 CFR 
§300.133; see also Appendix B for information on how to calculate the proportionate share.  The 
IDEA does not address whether LEAs can bill one another for the reimbursement of IDEA funds 
to meet the requirements in 34 CFR §§300.130 through 300.144, but we find nothing in IDEA 
that would prohibit this practice.  With regard to other funding sources, a State would have the 
discretion to determine whether LEAs may spend State and local funds for the provision of 
special education and related services for parentally-placed private school children with 
disabilities, as long as those funds supplement, and do not supplant, the proportionate amount of 
federal funds required to be expended for parentally-placed private school children with 
disabilities. 34 CFR §300.133(d). 

Regarding your question concerning students with disabilities on F-1 visas, the Department of 
Education does not enforce or interpret Federal laws governing visas.  For information on that 
subject, we recommend that you contact the following agency, which is part of the Department 
of Homeland Security’s Immigration and Customs Enforcement: 
 

Student and Exchange Visitor Program 
DHS/ICE 
500 12th Street, SW, Stop 5600 
Washington, DC 20536-5600 

 

Based on section 607(e) of the IDEA, we are informing you that our response is provided as 
informal guidance and is not legally binding, but represents an interpretation by the U.S. 
Department of Education of the IDEA in the context of the specific facts presented. 

I hope this information is helpful.  If you have additional questions, please feel free to contact 
Jennifer Wolfsheimer at 202-245-6090, or by email at Jennifer.Wolfsheimer@ed.gov. 

 
       Sincerely, 
 
       /s/ Melody Musgrove 
 
       Melody Musgrove, Ed.D. 
       Director     

Office of Special Education Programs 
 
  
 

 


