
 

 

UNITED STATES DEPARTMENT OF EDUCATION 
 
OFFICE OF SPECIAL EDUCATION AND REHABILITATTVE SERVICES 

Ms. Sharon M . Crary NOV 15 1999 
Director 
Special Education Services 
Special Education Department 
6550 Sevenoaks Avenue 
Baton Rouge, Louisiana 70806 
 
Dear Ms. Crary: 
 
This is in response to your letter dated September 1, 1999, written to Dr. JoLeta Reynolds of 
the Office of Special Education Programs (OSEP) concerning the method for calculating the 
amount of expenditures for parentally-placed private school children with disabilities under 
Part B of the Individuals with Disabilities Education Act (Part B). Your letter was written as a 
follow-up to two telephone conversations that you had with Ms. Linda Whitsett, the Part B 
State contact for the Louisiana Department of Education in the Monitoring and State 
Improvement Planning Division. We appreciate the opportunity to restate the statutory and 
regulatory requirements and the Department's longstanding position with regard to your 
specific concerns. 
 
As we understand your inquiry, you object to the statutory requirement for public agencies to 
expend a proportionate share of available Federal funds on the provision of special education 
and related services for parentally-placed private school children with disabilities, when 
districts can only count for purposes of generating Part B funds those parentally-placed private 
school students with disabilities who they are serving. Let me say first, that while the IDEA 
Amendments of 1997 make explicit that States must expend a proportionate share of available 
Federal funds on services for parentally-placed private school children with disabilities, those 
Amendments do not represent, in the Department's view, a change in what was previously 
required by law. It has been the Department's longstanding position that expenditures of such 
proportionate amounts are required for the population of parentally-placed private school 
children with disabilities. See 49 Fed. Reg. 48520, 48522 (Dec. 12, 1984). Therefore, all school 
district should have been using this formulation in determining the amount of funds that had to 
be expended for services for the parentally-placed private school children with disabilities even 
prior to the enactment of the IDEA Amendments of 1997. 
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In fact, a number of Federal courts, prior to the 1997 Amendments, were interpreting the 
Federal statute to impose greater obligations on school districts regarding services to 
parentally-placed private school students with disabilities than those to which you now object. 
 
Section 612(a)(10)(A) addresses the eligibility conditions that States must meet in providing 
for the participation of parentally-placed private school children with disabilities in programs 
assisted or carried out under Part B of the Act. 
 
As is alluded to in your inquiry, there is a distinction between the obligation to expend funds 
for the provision of special education and related services to parentally-placed private school 
children with disabilities and the criteria governing counting of those children for purposes of 
generating a State's Part B grant award. Actually, there are two separate child 
counts that are required, and both counts are conducted on either December 1 or the last 
Friday in October, at State discretion. 

 
Under 34 CFR §300.753(a)(3), parentally-placed private school children with disabilities who 
receive special education or related services under §§300.452-300.462 that meet State 
standards, may be counted for purposes of generating Federal funds under Part B of IDEA. 
However, the amount of Federal funds that a school district is required to expend on services 
for its population of parentally-placed private school children with disabilities is based on the 
number of all parentally placed private school children eligible for services under Part B of 
IDEA -- whether or not they are receiving services. This number is based on the count required 
by 34 CFR §300.453 (b) of the Part B regulations. This count, which must be conducted on an 
annual basis in consultation with representatives of parentally placed private school children, 
must be used to determine the amount that the LEA must spend on special education and 
related services to parentally-placed private school children with disabilities in the next fiscal 
year. 34 CFR §300.453(b). 

 
Therefore, the count under §300.753 of the number of actual children served and the count 
required by §300.453 (b) of the number of eligible parentally-placed private school children 
with disabilities are conducted for different purposes,.-the former for purposes of generating the 
State's Part B grant award and the latter for purposes of determining the amount of funds to be 
expended on the school district's population of 
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parentally-placed private school children with disabilities in the next fiscal year. Thus, the 
expenditure requirement may exceed the amount generated by the count of eligible parentally-
placed private school children with disabilities who received services as provided in a services 
plan. However, there are some options for States in addressing this situation. For example, a 
parentally-placed private school child with a disability can be included in the annual child 
count conducted for purposes of generating the State's Part B grant award, even though the 
child receives only a related service from the public agency. (See §300.753 (a)(3)) The greater 
the number of eligible parentally placed children who receive special education or related 
services as provided in a services plan, the greater the number of such children who can be 
included in the count to generate the State's Part B grant award. 
 
We hope that you find this explanation helpful. If we can be of further assistance, please 
contact Ms. Linda Whitsett, Louisiana's Part B State contact in the Monitoring and State 
Improvement Planning Division at (202) 205-8013. 

 
Sincerely, 

 
 
 

Patricia J. Guard 
Acting Director 
Office of Special Education 
Programs 

 
CC: Virginia C. Beridon Louisiana 

Department of Education 


