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Dear Ms. Gray: Dear Ms. Gray: 
  
This is in response to your electronic mail (email) communication to Sheila Friedman, of my 
office, dated October 4, 2007, in which you pose five questions regarding secondary transition 
for children with disabilities, specifically related to consent required to invite agency 
representatives to an individualized education program (IEP) Team meeting conducted to 
meet the requirements of 34 CFR §300.320(b) of the regulations for Part B of the Individuals with 
Disabilities Education Act (Part B). Your questions and the Office of Special Education Programs' 
(OSEP) responses are provided below. 
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1. How often must consent be obtained? Annually from parent or student 18 or older? Once 

from the parent at the beginning of transition planning (student aged 15 or younger) and 
once again from the student when the student reaches 18 years old? 
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Under 34 CFR §300.321(b)(3), "[t]o the extent appropriate, with the consent of the parents or a 
child who has reached the age of majority," if a purpose of an IEP Team meeting will be the 
consideration of postsecondary goals for the child and the transition services needed to assist 
the child in reaching those goals under §300.320(b), "the public agency must invite a 
representative of any participating agency that is likely to be responsible for providing or paying for 
transition services." See also 
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eligible child who has reached the age of majority for the release of personally identifiable 
information to officials of participating agencies providing or paying for transition services in 
accordance with 34 CFR §300.321(b)(3)). 
 
This consent requirement was included in the August 2006 final Part B regulations to protect the 
confidentiality of discussions that occur at IEP Team meetings that other agency representatives 
would be able to hear, as a result of their attendance at such meetings, "only because they may 
be providing or paying for transition services." In order to protect this confidential 
information about a child from unauthorized disclosure to these other agency representatives, 
the consent of the parent or a child who has reached the age of majority must be obtained 
before a public agency can invite representatives of other participating agencies to attend IEP Team 
meetings. Assistance to States for the Education of Children with Disabilities and Preschool 
Grants for Children With Disabilities, Final Rule, Analysis of Comments and Changes, 71 Fed. 
Reg. 46540, 46672 (Aug. 14, 2006). Since the conversations at each IEP Team meeting are not 
the same, and since confidential information about the child is always discussed, we believe 
that consent must be obtained prior to each IEP Team meeting if a public agency proposes to 
invite a representative of any participating agency that is likely to be responsible for providing 
or paying for transition services. Therefore, it is not permissible under this regulation for a 
public agency to obtain the consent of the parents or eligible child only one time before the 
transition planning process is initiated for the child until the child leaves school. Although your 
question also asks about obtaining the requisite consent on an annual basis, one annual consent 
would not be sufficient if there is more than one IEP Team meeting conducted during a 12-
month period where a purpose of the meeting will be the consideration of the child's 
postsecondary goals and the transition services needed to assist the child in reaching those goals 
under 34 CFR §300.320(b). 
 
2. As a follow-up to question 1; what is preferred wording for indicating the duration of 

the consent if it is requested for multiple years? For example, would it be correct to 
say that parents are giving consent for agency involvement at every IEP meeting until 
the student turns 18? 

 
As noted in our response to question 1 above, public agencies may not request a one-time 
consent from parents for multiple years for every IEP Team meeting until the student turns 
age 18. To be consistent with Part B, the consent of the parents or a child who has reached the 
age of majority must be obtained for each IEP Team meeting, if a purpose of the meeting will be the 
consideration of the child's postsecondary goals and the transition services needed to assist the 
child in reaching those goals under §300.320(b),  before a public agency can invite a 
representative of any participating agency that is likely to be responsible for providing or 
paying for transition services to attend the meeting. 
 
3. Is consent required only for IEP meetings or for any time that an agency representative 

meets with students, e.g. when a VR [vocational rehabilitation] counselor presents 
orientation and eligibility information to a group of students? 

 
The consent requirements described above require parental or, where appropriate, student permission 
for a public agency to invite, to the IEP meeting, a representative of any participating agency 
that is likely to be responsible for providing or paying for transition services in 
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accordance with 34 CFR §300.321(b)(3). Whether parental consent or the consent of the child 
who has reached the age of majority is required under the circumstances described in your 
question would depend on whether personally identifiable information is being released to 
officials of vocational rehabilitation agencies. In the situation described in your question, it 
does not appear that personally identifiable information about the students is being released to 
officials of vocational rehabilitation agencies. 
 
4. What information must be included in the request for consent, e.g., the duration of the 

consent, the name of the agency, the name of the individual representative? Must the 
request for agency involvement indicate that the agency representative will be invited or 
could it say that the representative may be invited? 

 
When the term consent is used in the Part B regulations, we mean consent as defined in 34 
CFR §300.9. Under 34 CFR §300.9, consent means that: (1) the parent has been fully informed of all 
information relevant to the activity for which consent is sought, in his or her native language, 
or other mode of communication; (2) the parent understands and agrees in writing to the carrying 
out of the activity for which his or her consent is sought, and the consent describes that activity 
and lists the records (if any) that will be released and to whom; and (3) the parent understands 
that the granting of consent is voluntary on the part of the parent and may be revoked at 
any time. If the parent revokes consent, that revocation is not retroactive (i.e., it does not 
negate an action that has occurred after the consent was given and before the consent was revoked). 
Therefore, the request for consent from the parents or a child who has reached the age of 
majority for a public agency to invite a representative of any participating agency that is likely 
to he responsible for providing or paying for transition services to an IEP Team meeting if a 
purpose of the meeting will be the consideration of the child's postsecondary goals and the 
transition services needed to assist the child in reaching those goals under §300.320(b) must 
contain information sufficient to meet the standards in (1) through (3) above. As discussed 
earlier, a one-time consent or consent for multiple IEP Team meetings would not be consistent 
with these Part B requirements. In addition to the information you identify, to be consistent 
with 34 CFR §300.9 and the relevant consent requirements, the consent must specify that a 
public agency will invite the other agency representative to an IEP Team meeting if a purpose 
of the meeting will be the consideration of the child's postsecondary goals and the transition 
services needed to assist the child in reaching those goals only if the parents or eligible child 
consents to the invitation. In addition, the consent should explain that, and even if the parents 
of child gives their consent, the public agency cannot guarantee that the other agency 
representative will attend, but that the public agency is taking steps to obtain the other agency's 
participation. 
 
5. From the agency folks - what is their responsibility in checking to see that consent has been 

obtained prior to attending an IEP meeting, if invited by the LEA? 
 
The consent requirements in 34 CFR §300.321(b)(3) and 300.622(b)(2) apply to public 
agencies, as that term is defined at 34 CFR §300.33, that are responsible for providing 
education to children with disabilities, and do not apply to participating agencies that are likely to 
be responsible for providing or paying for transition services, unless those entities meet the 
Part B definition of public agency. See also 34 CFR §300.2. Accordingly, Part B does not require 
participating agencies that arc likely to be responsible for providing or paying for transition 
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services to ensure that the local educational agency has obtained the consent from the parents or the child 
who has reached the age of majority to invite them to attend an IEP Team meeting in accordance with 34 
CFR §300.321(b)(3). 
 
Based on section 607(e) of the IDEA, we are informing you that our response is provided as informal 
guidance and is not legally binding, but represents an interpretation by the U.S. Department of 
Education of the IDEA in the context of the specific facts presented. 
 
We hope this information is helpful to you. If you have further questions, please do not hesitate to 
contact Sheila Friedman at 202-245-7349. 

 
Sincerely, 
 
 
 
William W. Knudsen 
Acting Director 
Office of Special Education 

Programs 
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