UNITED STATES DEPARTMENT OF EDUCATION

OFFICE OF SPECIAL EDUCATION AND REHABILITATIVE SERVICES

M. Robert Gl nore MAR 11 1999
MBHA Pr esi dent
and

Ms. Karen L. G ossman

MSHA School Affairs Commttee
Massachusetts Speech- Language-
Heari ng Associ ation

200 Reservoir Street, Suite 309A
Needham Massachusetts 02194

Dear M. G lnmobre and Ms. G ossnan:

This letter is in response to your letter to nme, dated February
1, 1999, regarding item nunber 5 of a menorandum from David P
Driscoll, Massachusetts Conm ssioner of Education, issued
Novenber 2, 1998, to superintendents and ot her interested
parties in Massachusetts.

You are specifically concerned because you believe that the
Massachusetts Departnent of Education's (MASSDE) interpretation
of the Individuals with Disabilities Education Act (IDEA), as
reflected in this nenorandum is that "students cannot receive
only speech and | anguage servi ces w thout other speci al
education needs since they are "related services.'"' You believe
that this interpretation does not reflect the policy set out in
prior correspondence fromthis Ofice that you believe is
relevant to this issue, and therefore ask the foll ow ng

guesti on:

Is the Novenber 2, 1998 neno fromthe Massachusetts
Depart nent of Education and their current interpretation
correct or in conflict with your office?

This office does not read the Novenber 2, 1998 nenorandum item
nunber 5 on page 3, to be inconsistent with information
contained in the two prior letters fromthin Ofice encl osed

wi th your correspondence. Wile the referenced letters explain
that it would be unduly restrictive for a State to deny needed
services to a child with a speech-| anguage i npai rnent who does
not exhibit other problens relative to academ c performance,
there is nothing in prior OSEP policy that requires a State to
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consi der a "speech-| anguage" service as "special education”
rather than as a "related service."

Section 300.17 of the current regul ations inplenenting Part B of
| DEA provi des:

the term ' special education' neans specially designed
instruction, at no cost to the parents, to neet the unique
needs of a child with a disability," including —

(i) i nstruction conducted in the classroom in the
home, in hospitals and institutions and in other
settings: and

(i) Instruction in physical education.

34 CFR 8300.17(a)(1)(i)-(ii).
The definition of the term "special education"' continues to
explain that "(the termincludes speech pathol ogy, or any other
related service, if the service consists of specially designed
instruction,. at no cost to the parents, to neet the uni que needs:

of achild wwth a disability, and is consi dered speci al
education rather than a rel ated servi ce under State standards."
34 CFR 8300.17 (a) (2) (enphasis added).

The note follow ng Section 300.17 further explains that:

The definition of special education is a particularly

i nportant one under these regulations, since a child does
not have a disability under this part unless he or she
needs speci al education. The definition of rel ated

services ...also depends on the definition, since a rel ated
service nust be necessary for a child to benefit from
speci al education. Therefore, if a child does not need
speci al education, there can be no related services, and
the child is not a child with a disability and is therefore
not covered under the Act.

Thus, consistent with the above regul ati on and acconpanyi ng
note, unless a related service is considered special education
rather than a rel ated service under applicable State standards,
a child who needs only a related service is not a child with a
di sability under Part B of |IDEA and would therefore be
ineligible for services under Part B of |DEA
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Part B, however, |leaves to States the determ nation as to

whet her a particular related service can be considered "speci al
education,” rather than a "related service," under applicable
St at e educati on standards.

| hope you find this explanation hel pful.

Si ncerely,

}-MM"'._/‘L

Thomas Hehir

Di rector

O fice of Special Education
Pr ogr ans

CC. Ms. Marcia Mttnacht,
Massachusetts Depart nment
of Educati on



