UNITED STATES DEPARTMENT OF EDUCATION

OFFICE OF SPECIAL EDUCATION AND REHABILITATIVE SERVICES

JAN - 8 1998

Ms. Faanati Penitusi

Aneri can Sanpa Parent Network
P. O Box 3432

Pago Pago, Anerican Sanpa 96799

Dear M's. Penitusi

This is in response to your recent letter to the Ofice of
Speci al Education Programs (OSEP), received in this Ofice on
Sept enber 15, 1997. In your letter, you ask whether activity
fees charged for students with disabilities can be waived, and
whet her requiring such fees is consistent with Federal | aw.

Under Part B of the Individuals with Disabilities Education Act
(Part B), each State and its public agencies must ensure that a
free appropriate public education (FAPE) is nmade available to al
students with disabilities in nandated age ranges, and that the
rights and protections of Part B are extended to eligible
students and their parents. 34 CFR 88300.121 and 300. 300. FAPE
nmeans, in part, the provision of special education and rel ated
services, at no cost to parents, and in conformty with an

i ndi vi duali zed education program (1EP). 34 CFR 8§300. 8.

"Speci al education” is defined in relevant part as foll ows:

The term "special education” neans specially designed
instruction, at no cost to the parents, to neet the uni que needs
of achild with a disability, including --

(i) Instruction conducted in the classroom in the home, in
hospitals and institutions, and in other settings; and

(ii) Instruction in physical education

(2) The termincludes speech pathol ogy, or any other
related service, if the service consists of specially designed
instruction, at no cost to the parents, to nmeet the uni que needs
of a child with a disability, and is considered special education
rather test a related service under State standards.

(3) The termalso includes vocational education if it
consi sts of specially designed instruction, at no cost to the
parents, to nmeet the unique needs of a child with a disability.
34 CFR 8300.17(a)(1)(3).

The term"at no cost” is further defined to mean that "al
specially designed instruction is provided without charge, but
does not preclude incidental fees that are nornally charged to
nondi sabl ed students or their parents as a part of the regular
educati on program" 34 CFR 8300.17(b) (1) (enphasis added).
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Under the above regulatory definitions, if incidental activity
fees charged to parents of disabled children, are also charged to
parents of nondisabled children as part of a regular education
program or the incidental fees are not for the instruction or
services specified in the student's IEP, and are therefore
unrelated to the special education and rel ated services being
provi ded, requiring such fees woul d be pernissible under Part B
We have encl osed a copy of the current regul ations inplenenting
Part B for your information.

VWhether or not a legitimate activity fee can be wai ved based on
ability to pay is not a question of federal |aw but is determ ned
by state and | ocal |aw and policy.

We hope that you find this explanation helpful. If you need
further assistance, you should contact Dr. Hel en Eano, your State
contact person in OSEP' s Monitoring and State | nprovenent

Pl anni ng Division, at (202) 205-9583, or Ms. Rhonda Wi ss of ny
staff at (202) 205-5507.

Si ncerely,
}-MM"._/‘L

Thormas Hehir

Di rector

O fice of Special Education
Pr ogr ans

Encl osure
cc: Ms. Jane French

Amer i can Sanpa Depart nent
O Educati on



