
 

UNITED STATES DEPARTMENT OF EDUCATION 
 
OFFICE OF SPECIAL EDUCATION AND REHABILITATIVE SERVICES 

 APR - 2 1999 

Mr. Paul T. Halverson 
Director 
Special Education 
Wisconsin Department of Public Instruction' 
P.O. Box 7841 
Madison, Wisconsin 53707-7841 

 
Dear Mr. Halverson: 

 
This is in response to your letter of January 29, 1999, in which you requested guidance regarding the age 
through which Part B of the Individuals with Disabilities Education Act (IDEA) requires States to make a 
free appropriate public education (FAPE) available to children with disabilities. Specifically, you inquire as to 
whether "federal law, independent of any requirement in state law, [requires] that a FAPE be made available 
to children with disabilities until they reach the age of 22." 

 
The Part B regulations that are currently in effect set forth, at 34 CFR §300.122, the IDEA requirements 
regarding the ages at which FAPE must be made available. Section 300.122(a) requires that each State 
"...ensure that FAPE is available to all children with disabilities ... aged 3 through 21 within the State ... ," but 
§300.122(c) further provides that this requirement does not apply to a State with respect to children with 
disabilities aged 3, 4, 5, 18, 19, 20, and 21 to the extent that the requirement would be inconsistent with State 
law or practice, or the order of any court, respecting public education for one or more of those age groups in 
the State." Thus, so long as the State complies with the provisions of §§300.122 and 300.300(b)(l)-(4)1, Part B 
does not require that States establish procedures requiring that FAPE be provided until age 22, and it would 
not be inconsistent with Part B for Wisconsin to amend State law to provide that FAPE must be made 
available to children with disabilities until the end of the school year during which they become 21 years old. 
Please note that the response to your question is not changed by the final Part B regulations, that were 
published on March 12, 1999 and will take effect on May 11, 1999. 
 
 
 
 
 
 

I Section 300.300(b)(1)-(4) provides, with respect to children with disabilities aged 3, 4, 5, 18, 19, 20, and 21: 
"( l) If State law or a court order requires the State to provide education for children with disabilities in any 
disability category in any of these age groups, the State must make FAPE available to all children with disabilities of 
the same age who have that disability. (2) If a public agency provides education to nondisabled children in any of 
these age groups, it must make FAPE available to at least a proportionate number of children with disabilities of the 
same age. (3) If a public agency provides education to 50 percent or more of its children with disabilities in any 
disability category in any of these age groups, it must make FAPE available to all its children with disabilities of the 
same age who have that disability. This provision does not apply to children aged 3 through 5 for any fiscal year for 
which the State receives a grant under section 619(a)(1) of the Act. (4) If a public agency provides education to a 
child  with a disability in any of these age groups, it must make FAPE available to that child and provide that child 
and his or her parents all of the rights under Part B of the Act and this part." 
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If you have any further questions regarding this matter, please free to contact Barbara 
Route (202-205-9029) or Larry Ringer (202-205-9079) of my staff. 
 

Sincerely, 
 
 
 

Thomas Hehir 
Director 
Office of Special Education Programs 


