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XXXXXX XXXXXXXX: 

This is in response to your May 14, 2010 letter to me asking several questions related primarily to the 

criteria used when a parent requests an independent educational evaluation (IEE) pursuant to 34 CFR 

§300.502. 

Under 34 CFR §300.502(a), the parents of a child with a disability have the right under Part B of the 

Individuals with Disabilities Education Act (IDEA) to obtain an IEE of the child, subject to 34 CFR 

§300.502(b) through (e). Additionally, each public agency must provide to parents, upon request for an 

IEE, information about where an IEE may be obtained, and the agency criteria applicable for IEEs as set 

forth in 34 CFR §300.502(e). Furthermore, under 34 CFR §300.502(e), if an IEE is at public expense, the 

criteria under which the evaluation is obtained, including the location of the evaluation and the 

qualifications of the examiner, must be the same as the criteria that the public agency uses when it 

initiates an evaluation, to the extent those criteria are consistent with the parent's right to an IEE. Except 

for the criteria identified immediately above, a public agency may not impose conditions or timelines 

related to obtaining an IEE at public expense. 

In your letter, you ask, "Can Districts impose a requirement, like holding a valid teacher's certificate, on 

an independent evaluator when the requirement is not necessarily germane to one's ability to assess the 

student?" As stated above, a public agency, including a local educational agency (LEA), or school district, 

must set criteria under which an IEE can be obtained at public expense, including the location of the 

evaluation and the qualifications of the examiner, which must be the same as the criteria that the public 

agency uses when it initiates an evaluation, to the extent those criteria are consistent with the parent's 

right to an IEE. 34 CFR §300.502(e)(1). For example, a public agency may establish qualifications that 

require an IEE examiner to hold or be eligible to hold a particular license when a public agency requires 

the same licensure for its own staff conducting the same types of evaluations. However, the agency is 

prohibited from imposing other conditions or timelines related to obtaining an IEE at public expense. 34 

CFR §300.502(e)(2). In short, the IEE must meet the same criteria as the evaluation performed by 

examiners of the public agency, unless those criteria would result in the denial of an IEE to a parent. For 

example, children suspected of having a particular disability may require evaluations performed by 

clinical psychologists who would not meet the qualifications the State educational agency (SEA) requires 

for school psychologists to be licensed by the SEA. 
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Your letter also asks, “Are School Districts allowed to distinguish between types of 

psychologist/evaluators and impose differing criteria for clinical psychologists than that of school 

psychologists when the clinical psychologist is licensed by the state and meets all professionally-accepted 

standards for performing [an] evaluation? Does the Doctoral-level clinical psychologist meet and/or 

exceed the qualifications of the Master's-level school psychologist for the purpose of administering an 

evaluation? If a person with a Master's degree in school psychology administers the initial assessment for 

the school, then shouldn't the school accept a licensed, clinical psychologist with four to six more years of 

formal training in psychology to administer an IEE?" 

The Department does not review a State's or LEA's personnel qualifications, including qualification 

criteria for evaluators involved in identifying children with disabilities to receive special education and 

related services. The Department believes that States are in the best position to determine appropriate 

professional requirements for personnel necessary to comply with the IDEA in their States. There is 

nothing in the IDEA that requires an SEA to determine qualifications of related services personnel, 

including psychologists who perform educational evaluations of children, based on nationally recognized 

standards or current professional standards. Professional organizations may establish personnel standards 

for related services personnel that differ from the qualifications established by a State for those personnel, 

but section 612(a)(14) of the Act clarifies that the State is responsible for establishing and maintaining 

personnel qualifications to ensure that related services personnel have the knowledge and skills to serve 

children with disabilities under the IDEA and are appropriately and adequately prepared and trained. As 

noted above. 34 CFR §300.502(e) provides that in order for an IEE to be at public expense, the criteria 

under which the evaluation is obtained, including the location of the evaluation and the qualifications of 

the examiner, must be the same as the criteria that the public agency uses when it initiates an evaluation, 

to the extent those criteria are consistent with the parent's right to an IEE. Except for these criteria, 34 

CFR §300.502(e)(2) provides that a public agency may not impose conditions or timelines related to 

obtaining an IEE at public expense. In discussing a comment regarding State licensure for evaluators who 

conduct IEEs, in the Analysis of Comments and Changes section of the Part B regulations, we responded 

that, "consistent with applicable agency criteria, it would be appropriate for a public agency to require an 

IEE examiner to hold, or be eligible to hold, a particular license when a public agency requires the same 

licensure for personnel who conduct the same types of evaluations for the agency. In contrast, it would be 

inconsistent with a parent's right to an IEE for a public agency to require all evaluators to be licensed, if 

only individuals employed by a public agency may obtain a license." 71 FR 46689 (August 14, 2006). 

You also raised the issue of school districts maintaining lists of "preferred evaluators." IDEA permits a 

district to maintain, and require parents to use, a list of all qualified examiners in the area that meet the 

same criteria that the public agency uses when it initiates an evaluation, to the extent those criteria are 

consistent with the parent's right to an IEE. Specifically, if the child's needs can he appropriately 

evaluated by the persons on the list and the list exhausts the availability of qualified people within the 

geographic area specified, then an agency can restrict parents to selecting from among those persons on 

the list. If such a list is maintained and parents are required to use it, the LEA must include in its policy 

that parents have the opportunity to 
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demonstrate that unique circumstances justify selection of an IEE examiner who does not meet the 

agency's qualification criteria and does not appear on the agency's list of examiners. Allowing parents this 

opportunity recognizes that, in some instances, the only person qualified to conduct the type of evaluation 

needed by the child may be an evaluator who does not meet agency criteria. In such situations, the public 

agency must ensure that the parent still has the right to the IEE at public expense and is informed about 

where the evaluation(s) may be obtained. 

Next you state your concerns with school districts that neither file for due process nor pay to have an IEE 

conducted. In this context, you ask. "Can a School District representative make the unilateral decision, 

outside the purview of a PPT [Planning and Placement Team] meeting, to file for due process to defend 

the school's evaluation when the members of the PPT agreed to the IEE at a PPT meeting? Can a District 

file for due process over an IEE after the PPT agreed to the IEE, citing undue delay when the District 

delayed the process? What constitutes undue delay? Would more than a month be considered undue 

delay? Is the principle of undue delay designed to protect the interests of the parent or the interests of the 

school? If a District unduly delays the process through various tactics after it agreed to fund the IEE, at 

what point do the parents have the right to insist that the District pay for the IEE? Is there a means to do 

this without filing for due process?" 

The regulation at issue in your questions is 34 CFR §300.502(b)(2), which states that "If a parent requests 

an independent educational evaluation at public expense, the public agency must, without unnecessary 

delay, either (i) file a due process complaint to request a hearing to show that its evaluation is appropriate; 

or (ii) ensure that an independent educational evaluation is provided at public expense, unless the agency 

demonstrates in a hearing pursuant to §§300.507 through 300.513 that the evaluation obtained by the 

parent did not meet agency criteria." In response to your questions, first, the IDEA does not specify that 

an individualized education program (IEP) Team decide on whether an IEE should be conducted. The 

decisions about whether a school district will accept or challenge an IEE are left, by the IDEA 

regulations, to the district itself. The term "unnecessary delay" used in 34 CFR §300.502(b)(2) is not 

defined in the regulations. It permits however, a reasonably flexible, though normally brief, period of time 

that could accommodate good faith discussions and negotiations between the parties over the need for, 

and arrangements for, an IEE. Ultimately, though, if the parent believes that the school district is no 

longer proceeding in good faith, such that the right to an IEE at public expense is being compromised, but 

the school district has not filed a due process complaint, he or she has several options. One would be to 

proceed with the IEE that he or she believes to be appropriate and then to seek compensation from the 

school district for the IEE the parent had obtained. If the school district refused to pay and did not file for 

due process (either to show that the school district's evaluation was appropriate, or that the evaluation 

obtained by the parents did not meet agency criteria), the parent could seek to compel the school district 

to provide the IEE at public expense (i.e., pay for the IEE the parent had obtained) through any of the 

dispute resolution mechanisms allowed by the IDEA, including mediation (34 CFR §300.506), the filing 

of a State complaint (34 CFR §§300.151-300.153) or by filing a due process complaint (34 CFR 

§300.507). Alternatively, the parent could, without proceeding to have the IEE conducted, 
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challenge the school district's failure to provide an IEE at public expense through any of these 

mechanisms. 

Based on section 607(e) of the IDEA, we are informing you that our response is provided as informal 

guidance and is not legally binding, but represents an interpretation by the U.S. Department of Education 

of the IDEA in the context of the specific facts presented. 

I hope this information is helpful to you. If you have further questions, please do not hesitate to contact 

Dr. Deborah Morrow at 202-245-7456 or by e-mail at Deborah.Morrow@ed.gov. 

Sincerely, 

 

 

Alexa Posny, 

Acting Director 

Office of Special Education Programs 

 

cc: XXXXXXXXX XXXXXXX 


