
UNITED STATES DEPARTMENT OF EDUCATION 
 

OFFICE OF SPECIAL EDUCATION AND REHABILITATIVE SERVICES 
 
 

400 MARYLAND AVE.. S. W. WASHINGTON. D.C. 20202 
                               www.ed.gov 

 

AUG  -9  2005 
 
 
Ms. Eleanor Hirsh 
Educational Consultant 
9174 Rosegate 
Christiansted, VI 00820 
 
Dear Ms. Hirsh: 
 
This letter is in response to your correspondence to Ms. Maral Taylor, in the Office of Special 
Education Programs (OSEP), United States Department of Education, seeking clarification on 
several issues regarding the provision of free appropriate public education to preschool-aged 
children with disabilities in the Virgin Islands. Subsequent to sending your letter, you and Ms. 
Nancy Treusch, Office of Special Education Programs, discussed the issues raised in your  
letter. As explained in that conversation, these issues overlap with some of the issues addressed 
in OSEP’s ongoing compliance and enforcement interventions with the Virgin Islands 
Department of Education (VIDE). During the conversation, you requested a written explanation 
of the requirements under the Individuals with Disabilities Education Act (IDEA) on the issues 
of: (1) pre-referral activities and timeliness of referrals for initial evaluation to determine 
eligibility for special education and related services; (2) use of evaluations conducted under  
Part C to determine eligibility under Part B; and  (3) placement options for preschool-aged 
children with disabilities. 
 
On December 3, 2004, President Bush signed into law P.L. 108-446, the Individuals with 
Disabilities Education Improvement Act of 2004 (IDEA 2004), which became effective on July 
1, 2005. A Notice of Proposed Rulemaking (NPRM) was published in the Federal Register on 
June 21, 2005.  70 FR 35782. You may submit written comments on the proposed regulations 
until September 6, 2005. Final regulations will be issued subsequent to the Department’s  
analysis and consideration of the public comments.  
 
In its Federal Fiscal Year (FFY) 2005 application, VIDE assured OSEP that throughout the 
period of the grant award, VIDE will operate consistent with all requirements of PL 108-446  
and applicable regulations and VDE will make such changes to existing policies and  
procedures as are necessary to bring those policies and procedures into compliance with the 
requirements of the IDEA, as amended, as soon as possible, and not later than July 1, 2006. 
 

1. Pre-referral activities and timeliness of referrals for initial evaluation to determine 
eligibility  

 
Under Virgin Islands’ law, VIDE makes a free appropriate public education (FAPE) available  
to all children with disabilities ages 3 through 21 residing in the state consistent with section 
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612(a)(1) of IDEA. This obligation includes a full and individual initial evaluation of the child, 
at no cost to parents, to determine a child’s eligibility for special education and related services, 
subject to informed parental consent in accordance with section 614(a)(1) of IDEA. Section 
614(a)(1)(C)(i) of IDEA requires that an initial evaluation to determine whether a child is a  
child with a disability must be conducted within 60 days of receiving parental consent for the 
evaluation, or, if the State establishes a timeframe within which the evaluation must be 
conducted, within that timeframe.  
 
Section 614(b)(2)(A) of IDEA requires that a variety of assessment tools and strategies be used 
to gather relevant functional, developmental, and academic information about a child, including 
information provided by the parent, that may assist in determining whether the child is a child  
with a disability and the content of the child’s individualized education program (IEP),  
including information related to enabling the child to be involved in and progress in the general 
education curriculum (or for a preschool child, to participate in appropriate activities.) Under 
section 614(c)(1) of IDEA, as part of an initial evaluation, if appropriate, the IEP team, and  
other qualified professionals, as appropriate, must review existing evaluation data on the child, 
including evaluations and information provided by the parents of the child, current classroom-
based, local, or State assessments and classroom-based observations, and observations by 
teachers and related services providers. Information from pre-referral interventions conducted 
prior to getting parental consent for an initial evaluation can be used in making the eligibility 
determination  
 

2. Use of evaluations conducted under Part C to determine eligibility under Part B 
 
Section 612(a)(9) of IDEA requires the SEA to ensure that children participating in early 
intervention programs under Part C, and who will participate in preschool programs under Part 
B, experience a smooth and effective transition from Part C to preschool programs under Part  
B. Section 637(a)(9) of Part C of IDEA requires the Part C lead agency to ensure a smooth 
transition for children receiving early intervention services to preschool, school, or other 
appropriate services including, in the case of a child who may be eligible for preschool services 
under Part B, with the approval of the family of the child, convening a conference among the 
lead agency, the family, and the LEA not less than 90 days (and at the discretion of all such 
parties, not more than 9 months) before the child is eligible for the preschool services, to  
discuss any services that the child may receive. OSEP has encouraged States to use results from 
child assessments completed under Part C when determining eligibility for Part B. Under 34 
 CFR 300.571 (which applies to Part C through 34 CFR §303.402), parental consent must be 
obtained before personally identifiable information from evaluation and assessment records 
under Part C is disclosed by the lead agency to the local educational agency (LEA) (subject to 
the exceptions identified in 34 CFR §300.571 and 34 CFR Part 99). 1As noted above, section 
614(c)(1) of IDEA permits an LEA to review existing data regarding a child with a disability, 
including a child who has been referred by the lead agency, as part of an initial evaluation.  
However, the statutory language does not specifically require the LEA to use Part C assessment 
information to determine eligibility for preschool special education and related services under 
____________________ 
1  The implementing regulations to IDEA ’97 are still in effect, except where changes have occurred due to 
amendments in IDEA 2004. 
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Part B.  Parents may make this information available to the Part B eligibility group for their 
consideration. 
 

3. Placement options for preschool-aged children with disabilities 
 
Under section 612(a)(5)(A) of the IDEA, the SEA must ensure that to the maximum extent 
appropriate, children with disabilities, including children in public or private institutions or  
other care facilities, are educated with children who are not disabled, and special classes, 
separate schooling or other removal of children with disabilities from the regular educational 
environment occurs only when the nature or severity of the disability of a child is such that 
education in regular classes with the use of supplementary aids and services cannot be achieved 
satisfactorily. The full continuum of alternative placements at 34 CFR §300.551, including 
integrated placement options, such as community based settings with typically developing  
peers, must be available to preschool children with disabilities.  Under section 
614(d)(1)(A)(i)(V) of IDEA, the IEP must contain an explanation of the extent, if any, to which 
the child will not participate with nondisabled children in the regular class.  If the IEP team 
determines that a preschool-aged child’s IEP is to be implemented in a setting with other 
nondisabled children and a particular program where non-disabled peers are educated does not 
have enrollment slots available, then the LEA must locate other placements where the child’s 
IEP can be implemented consistent with the placement decision made by the placement team. 
 
We hope that the information provided in this letter addresses your concerns as expressed in  
your letter and telephone conversation with OSEP staff. We encourage you to comment on the 
proposed rules when they are published in the Federal Register. 
 

Sincerely, 
 
 
 
 
 
 
 
 
cc:   
Dr. Carrie Johns, State Director of Special Education 


