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Superintendent 

Missoula County Public Schools 
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Dear Dr. Apostle: 

 

This is in response to your August 16, 2011 letter to me in which you ask several questions under 

the Individuals with Disabilities Education Act (IDEA) regarding the local educational agencies’ 

(LEAs’) responsibility for providing equitable special education and related services to 

parentally-placed private school children with disabilities when such children enroll in the 

private school after the child find process has occurred and the proportionate amount for the 

school year has been determined.      

 

In your correspondence, you provide the following example: 

 

A LEA consults with a private school in the 09-10 school year within the timeline 

designated by law and determines that a specific number of students are eligible for 

services.  According to our SEA [State educational agency], those students would not be 

served until the 10-11 school year based on the proportionate share of funding allocated 

from the count during the 09-10 school year. 

 

Assuming the same fact pattern, a student comes to the private school in March of 2011, 

and is identified as a student eligible for services.  According to our SEA, the student 

would not be counted until the count in the 11-12 school year, and therefore would not 

receive services until the 12-13 school year. 

 

Your first question asked, “Understanding that the school district has a finite amount of 

proportionate funds to spend on private schools, how does it address the provision of services 

and/or evaluating students in timely fashion given the SEA’s advice?’  

 

Under 34 CFR §300.133(a), each LEA must expend a proportionate share of funds received 

under Part B of the IDEA (funds received under both sections 611 and 619 of the IDEA) from 

each year’s allocation to provide special education and related services (including direct 

services) to parentally-placed private school children with disabilities enrolled in private 
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elementary schools and secondary schools located in the district served by the LEA.  The number 

of parentally-placed private school children with disabilities is used to determine the amount that 

the LEA must spend on providing special education and related services to parentally-placed 

private school children with disabilities in the subsequent year.  34 CFR §300.133(c)(2).  For 

example, the LEA would calculate the proportionate share for funds received on July 1, 2012 

based on its child count from December 1, 2011.  This amount would be the proportionate share 

to be expended during the 2012-2013 school year (or during the carry-over year) for special 

education and related services to parentally-placed private school children with disabilities.  34 

CFR §300.133(a)(3). 

 

Each LEA (or if appropriate, an SEA) must consult, in a timely and meaningful way, with 

private school representatives and representatives of parents of parentally-placed private school 

children with disabilities during the design and development of special education and relates 

services for parentally-placed private school children.  The consultation process must include 

discussion of how that process will operate throughout the school year to ensure that parentally- 

placed private school children with disabilities can meaningfully participate in special education 

and related services.  34 CFR §300.134(c).  The process could include conversations about 

changes that may need to be made based on fluctuations in the population of students to be 

served that would include the issue of children who are identified during the school year in 

which the expenditures are being made.   

 

You also asked, “Does the district still need to provide services to this new student using other 

federal or state or local funds, or can the provision of services to this student wait until the new 

funding cycle begins?”   

 

The IDEA does not prohibit a State or LEA from using additional State or local funds to provide 

special education or related services to parentally-placed private school children with disabilities 

that are in addition to the services required in 34 CFR §§300.130-300.144, consistent with State 

law or local policy.  Additionally, as long as an LEA meets all the other requirements of the 

IDEA, including providing a free appropriate public education (FAPE) to children with 

disabilities in public schools, it is permissible for the LEA to spend more than the minimum 

amount of Part B funds on providing services to children with disabilities placed by their parents 

in private schools.  State and local funds may be used to supplement, but not supplant, an LEA’s 

proportionate share of Federal funds required to be expended on children with disabilities placed 

by their parents in private schools.   

 

At the same time, an LEA is not required to expend more than the proportionate share of funds 

on the provision of equitable services to children with disabilities.  Thus, ongoing consultation 

and careful planning to account for fluctuations in the population of children to be served are 

critically important.   

 

In your final question, you asked, “Will a school district be found to be liable or responsible if it 

denies the provision of equitable services to a child because it has expended its required 

proportionate share?” 
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Under 34 CFR §300.131, LEAs have an obligation to provide parentally-placed private school 

children with disabilities an opportunity for equitable participation in the services funded with 

Federal Part B funds that the LEA has determined, after consultation, it will make available to its 

population of parentally-placed private school children with disabilities.  However, no 

parentally-placed private school child with a disability has an individual right to receive some or 

all of the special education and related services that the child would receive if enrolled in a 

public school.  34 CFR §300.137.  As stated above in response to your second question, the LEA 

is not required to expend more than the proportionate share of funds on the provision of equitable 

services to children with disabilities.   

 

Disputes that arise about equitable services are subject to the State complaint procedures in 34 

CFR §§300.151 through 300.153.  As provided in 34 CFR §300.140(c), a parent may file a 

signed written State complaint in accordance with the State complaint procedures alleging that 

an SEA or LEA has failed to meet the private school requirements, such as failure to provide the 

services identified in the child’s services plan.   

 

It is important that as part of the consultation process, the LEA, private school representatives, 

and representatives of parents of parentally-placed private school children with disabilities 

consider the size of the proportionate share of Part B funds (in other words, the amount the LEA 

is required to spend on services for parentally-placed private school children with disabilities) in 

determining what services will be provided in order to ensure the LEA has sufficient Part B 

funds to implement the services plan for each parentally-placed child with a disability who has 

been designated to receive services.  Further information regarding services for children with 

disabilities placed by their parents in private school can be found at 

http://idea.ed.gov/explore/view/p/%2Croot%2Cdynamic%2CQaCorner%2C1%2C 

 

Based on section 607(e) of the IDEA, we are informing you that our response is provided as 

informal guidance and is not legally binding, but represents an interpretation by the U.S. 

Department of Education of the IDEA in the context of the specific facts presented. 

 

If you have additional questions, please do not hesitate to contact me, or Dwight Thomas at 202-

245-6238 or by email at Dwight .Thomas@ed.gov. 

 

Sincerely, 

 

 

 

 

Director 

Office of Special Education Programs 

 

cc:  State Director of Special Education 

 


