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December 2, 2011 

 

 

Mrs. Patricia Pierce 

Director of Special Education 

Northwest Indiana Special Education Cooperative 

2150 West 97
th

 Place 

Crown Point, IN 46307-2396 

 

Dear Mrs. Pierce: 

 

This is in response to your letter to Secretary of Education, Arne Duncan.  Secretary Duncan 

forwarded your letter to me so that I might address your concerns.  I apologize for the delay in 

responding. 

 

In your letter, you raise two specific issues regarding determining adequate yearly progress 

(AYP) for public schools:  (1) that students with the most significant cognitive disabilities who 

receive a Certificate of Completion are not counted as high school graduates; and (2) that data 

regarding students served by the Northwest Indiana Special Education Cooperative (NISEC) are 

counted in the school district in which they are served rather than their schools of residence. 

 

With regard to your concern about high school graduation, for reporting and determining AYP at 

the school and district levels, a State must calculate a “four-year adjusted cohort graduation rate” 

which is defined in 34 CFR §200.19(b)(1)(i)(A) as “the number of students who graduate in four 

years with a regular high school diploma divided by the number of students who form the 

adjusted cohort for that graduating class” (emphasis added).  A State may also calculate one or 

more extended-year graduation rates to capture students who may take longer than four years to 

graduate with a regular high school diploma.  Both the four-year rate and any extended-year 

rates, however, count only students who have graduated with a regular high school diploma, 

which is defined in 34 CFR §200.19(b)(1)(iv) as the “standard high school diploma that is 

awarded to students in the State and that is fully aligned with the State’s academic content 

standards or a higher diploma and does not include a GED credential, certificate of attendance, 

or any alternative award.”  We believe that it is crucial to hold all students to high standards and 

to hold schools accountable for preparing students for postsecondary instruction and the 

workforce.  Similarly, the OMB-approved information collection form, used for collecting data 

required under section 618 of the Individuals with Disabilities Education Act (IDEA), includes 

the following definition in the instructions for completing the “exiting” form (which reports 

children who have exited the special education system during the reporting year):  “Graduated 

with regular high school diploma.  Total who exited an educational program through receipt of a 

high school diploma identical to that for which students without disabilities are eligible.  These 
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are students who met the same standards for graduation as those for students without disabilities.  

As defined in 34 CFR §300.102(a)(3)(iv), ‘the term regular high school diploma does not 

include an alternative degree that is not fully aligned with the State’s academic standards, such as 

a certificate or a general educational development credential (GED).’”  

 

The manner in which these data are reported does not in any way diminish students’ efforts to 

exercise other exit options, including a Certification of Completion.  The graduation rate data 

collected are used only for school and school district accountability and for public reporting, and 

are at an aggregate level that does not reveal any personally identifiable information.  The data 

do, however, provide a meaningful indication of how effectively States are closing achievement 

gaps between children with and without disabilities.  Section 616(a) of the IDEA emphasizes that 

the primary focus of Federal and State monitoring activities…shall be on improving educational 

results and functional outcomes for all children with disabilities and ensuring that States meet the 

program requirements…with a particular emphasis on those requirements that are most closely 

related to improving educational results for children with disabilities. 

 

The matter regarding students who are served by the NISEC being counted as part of the school 

district in which they are served rather than their schools of residence is not a matter of Federal 

law, but of State requirements.  Several States have taken the approach that children with 

disabilities who attend regional programs, programs offered through intermediate units or other 

cooperative structures, and residential programs should be reported in the data from their districts 

of residence, which is generally the district in which their parents reside.  Nothing in Federal law 

requires or prohibits this practice and it is a State matter to determine how such data are 

aggregated.  You may wish to contact your State Department of Education to discuss the matter.   

 

Based on section 607(e) of the IDEA, we are informing you that our response is provided as 

informal guidance and is not legally binding, but represents an interpretation by the U.S. 

Department of Education of the IDEA in the context of the specific facts presented. 

 

I hope you find this information helpful.  If you have additional questions, please do not hesitate 

to contact this office. 

 

Sincerely, 

 

 

 

 

Director 

Office of Special Education Programs 

 

cc:  State Director of Special Education   


