UNITED STATES DEPARTMENT OF EDUCATION

OFFICE OF SPECIAL EDUCAT1ON AND REHABILITATNE SERVICES

MAY | 2 1999

Ni kol e Wit ehead

Vi ce President

St at ewi de Advocacy Network on Disabilities, Inc.
P. O Box 1836

Tanpa, Florida 33601-1836

Dear Ms. Wi tehead:

This is in response to your letters to the Ofice of Specia
Educati on Prograns (OSEP) dated February 3, 1999 and Septenber 3,
1998, written on behalf of the Statew de Advocacy Network for
Disabilities, Inc. (STAND). Pl ease excuse the delay in issuing this

response.
In your letters, you ask the foll ow ng:

Does a request for nmediation prior to a parent request for due
process give rise to the stay put provisions?

The right of a child involved in a conplaint to be maintained in his
or her current educational placenent pending the conpl etion of review
proceedi ngs, also known as the "pendency" or "stayput" provision, is
found at 8615 (j) of the Individuals with D sabilities Education Act
(1 DEA) .

The inplenenting regulation at 34 CFR 8300.514 provides in
pertinent part:

Child' s status during proceedi ngs.

(a) Except as provided in 8300.526 [regardi ng appeal s of
interimalternative educational settings], during the
pendency of any adm nistrative or judicial proceeding
regardi ng a conpl ai nt under 8300.507, unless the State or

| ocal agency and the parents of a child agree otherw se, the
child involved in the conplaint nmust remain in his or her
current educational placenent.

The statute at 20 U. S.C. 81415(e) and the inplenenting
regul ation at 34 CFR 8300.506 set out requirenments for
medi ati on.
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| DEA only mandates that the option of nediation be avail able when a
due process hearing has been requested, therefore, |DEA “pendency” or
"stay-put" provision applies only when a due process hearing is
request ed under | DEA. Thus, "stay-put" would not attach to the
child' s current educational placenment based solely on a request for
medi ati on. However, it would not be inconsistent with Part B for the
parents and the public agency to agree that pending the outcone of
the mediation, the child should remain in his or her current

educati onal pl acenent.

We hope that you find this explanation helpful. If we can be of
further assistance, please contact Ms. Rhonda Weiss or Dr. JoLeta
Reynol ds of OSEP at (202) 205-5507, or (202) 205-9053, respectively.

Si ncerely,

Thomas Hehir
Di rect or

O fice of Special Education
Progr ans

cc: Ms. Shann Coff
Fl ori da Depart nent
of Educati on



