
UNITED STATES DEPARTMENT OF EDUCATION 
 

OFFICE OF SPECIAL EDUCATION AND REHABILITATIVE SERVICES 
 
 
 

Dated March 11, 2008 
 
 
Dr. John Copenhaver 
Director 
Mountain Plains Regional Resource Center 
Utah State University 
1780 North Research Parkway, Suite 
112 Logan, Utah 84341 
 
Dear Dr. Copenhaver: 
 
This letter is in response to your electronic mail (email) communication dated January 8, 2008, 
regarding requirements for membership on the State Advisory Panel (SAP) under 34 CFR 
§§300.167-300.169 of the regulations for Part B of the Individuals with Disabilities Education 
Act (Part B). The regulations at 34 CFR §§300.167 through 300.169 governing the SAP implement 
the statutory provision at 20 U.S.C. 1412(a)(21) and contain language that is substantially 
identical to the statutory language. The purpose of the advisory panel is to provide policy 
guidance with respect to special education and related services for children with 
disabilities in the State. 34 CFR §300.167. Under 34 CFR §300.168, the advisory panel, 
whose members must be appointed by the Governor or any other individual under State law who is 
authorized to make such appointments, must be representative of the State population and 
must be composed of individuals involved in, or concerned with, the education of children with 
disabilities. With regard to membership, you ask the following three questions: 
 
1. 34 CFR §300.168(a)(1) refers to "[p]arents of children with disabilities (ages birth 

through 26). Does this mean if a Panel member has a child that exceeds age 26, at that 
point the panel member does not meet qualifications? 

 
Response: Under 34 CFR §300.168(a)(1), the SAP must include parents of children with 

disabilities (ages birth through 26). The parent of an adult child who is aged 27 or older 
would not meet the membership requirement under 34 CFR §300.168(a)(1). Such a 
parent could be appointed by the State to serve on the SAP, but the State would also be 
required to appoint parents of children who are ages birth through 26 in accordance with 34 
CFR §300.168(a)(1), who along with other individuals with disabilities, must be a majority 
of the SAP's members. 34 CFR §300.168(b). 
 

2. Does the "and" in [34] CFR 300.168(a)(5), (8), and (11) mean both? Or if a panel had 
at least one in each area, would this satisfy the requirements? 

 
Response: The answer to your question cannot be provided based only on the language 

of these membership provisions. In light of the purpose of the SAP, States have some 
flexibility in appointing members based on the particular needs of children with disabilities 
in the State to ensure that the panel is representative of the State population and is 
composed of individuals involved in or concerned with the education of children with 



disabilities. 34 CFR §300.168(a). 
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Under 34 CFR §300.168(a)(5), the SAP must include "State and local education officials, 
including officials who carry out activities under subtitle B of title VII of the McKinneyVento 
Homeless Assistance Act. (42 U.S.C. 1431 et seq.)." Therefore, to satisfy this membership 
requirement, the State and local education officials included on the SAP must include officials 
who carry out activities under Subtitle B of Title VII of the McKinneyVento Homeless 
Assistance Act. How a State otherwise chooses to allocate appointments to other State and 
local education officials to satisfy this membership requirement is a matter left to State 
discretion. 
 
Under 34 CFR §300.168(a)(8), the SAP must include representatives of private schools and 
public charter schools. To satisfy this membership requirement, a State must appoint one or 
more representatives of each type of school. 
 
Under 34 CFR §300.168(a)(11), the SAP must include representatives from the State juvenile 
and adult corrections agencies. Therefore, to satisfy this requirement, the SAP must include 
one or more representatives of both agencies. 
 
3. Most membership citations use the plural rather than singular. Does this mean each 

category would need more than one representative or would one in each category be sufficient? 
 

Response: The regulation specifies when the State must meet a membership category by 
having only one representative and when more than one representative is required. Compare 34 
CFR §300.168(a)(9) and (a)(10) (requiring at least one representative) with 34 CFR §300.168(a)1) 
through (8) and (a)(11) through (14) (requiring individuals or representatives). However, the 
regulation does not otherwise specify how States allocate representatives if a membership category 
represents multiple constituencies. Accordingly, we believe that States have flexibility in this 
regard based on the particular needs of the children with disabilities in their State, and that 
assignment of representatives of specific constituencies is a matter of State discretion. 

 
Based on section 607(e) of the IDEA, we are informing you that our response is provided as 
informal guidance and is not legally binding, but represents an interpretation by the U.S. 
Department of Education of the IDEA in the context of the specific facts presented. 
We hope this information is helpful to you. If you have further questions, please do not hesitate to 
contact Dr. Deborah Morrow at 202-245-7456. 

 
Sincerely, 
 
 
 
William W. Knudsen  
Acting Director 
Office of Special Education  
     Programs 
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