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Dear Dr. Zirkel: 
 
This letter is in response to your letter of March 26, 2007, in which you ask the following 
question that you indicate arose subsequent to the Office of Special Education Program's 
(OSEP's) letter to you of March 6, 2007: 
 

If a state chooses to comply with 34 CFR §300.307(a) by permitting 
LEAs [local educational agencies] to use RTI, severe 
discrepancy, and/or a third-research based alternative, may the LEA 
opt a) to use both RTI and severe discrepancy, or b) to continue to 
use severe discrepancy and not RTI as part of the comprehensive 
evaluation for SLD eligibility? 

 
Under 34 CFR §300.307(a) of the final regulations for Part B of the IDEA, a State must adopt, 
consistent with 34 CFR §300.309, criteria for determining whether a child has a specific learning 
disability as defined in 34 CFR §300.8(c)(10). The regulations further provide that a State, in 
adopting those criteria, must not require the use of a severe discrepancy between intellectual 
ability and achievement; must permit the use of a process based on the child's response to 
scientific, research-based intervention; and may permit the use of other alternative research-based 
procedures for determining whether a child has a specific learning disability. 34 CFR §300.307(a)(1)-(3). 
Section 300.307(b) of the final Part B regulations requires that a public agency must use the 
State criteria in determining whether a child has a specific learning disability. 
 
In the scenario presented in your question, the State permits the use of a severe discrepancy, the child's 
response to scientific, research-based intervention and/or the use of other alternative research-based 
procedures for determining whether a child has a specific learning disability. Under those State-adopted 
criteria, LEAs in that State would be permitted to use any of the three available options/models, or any 
combination of those options/models, as part of a comprehensive evaluation under 34 CFR §§300.301 
300.311 to determine the presence of a specific learning disability. 
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Based on section 607(e) of the IDEA, we are informing you that our response is provided as 
informal guidance and is not legally binding, but represents an interpretation by the U.S. 
Department of Education of the IDEA in the context of the specific facts presented. 
 
If you have further questions, please do not hesitate to contact my office. 
 

Sincerely, 
 
 
 
Patricia J. Guard 
Acting Director 
Office of Special Education 

Programs 
 

  


