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Dear Mr. Kinney: Dear Mr. Kinney: 

This letter is in response to your March 5, 2008 letter and your March 17, 2008 email 
asking about states' public insurance payment processes and how to obtain informed 
parental consent for releasing information to Medicaid. Your letter and email included 
several questions. Your questions and the Office of Special Education and Rehabilitative 
Services' (OSERS) responses are below. 

This letter is in response to your March 5, 2008 letter and your March 17, 2008 email 
asking about states' public insurance payment processes and how to obtain informed 
parental consent for releasing information to Medicaid. Your letter and email included 
several questions. Your questions and the Office of Special Education and Rehabilitative 
Services' (OSERS) responses are below. 

Question 1Question 1  
Do the public insurance payment processes employed by states meet the requirements in 
section 1412(a)(12)(A) of the Individuals with Disabilities Education Act (IDEA) and 34 
CFR §300.154 of Part B of the Act? You stated in your letter that local educational 
agencies (LEA) are reimbursed only a portion of the amount paid for Medicaid covered 
services, resulting in what you described as Medicaid's financial responsibility being 
permanently shifted to LEAs. 

Response 
Section 1412(a)(12)(A) of IDEA and 34 CFR §300.154(a)(1) of Part B of the Act require 
that the financial responsibility of each noneducational public agency, including the state 
Medicaid agency and other public insurers of children with disabilities, must precede the 
financial responsibility of the LEA (or a state agency responsible for developing the 
child's individualized education program (IEP)). It further requires that an interagency 
agreement or other mechanism of interagency coordination between a state educational 
agency (SEA) and noneducational public agency must include the conditions, terms, and 
procedures under which an LEA must be reimbursed by other agencies. It does not, 
however, dictate the terms of public insurance programs, such as that of Medicaid. The 
circumstances under which a state may require local governmental entities to bear a portion 
of the non-Federal share of Medicaid payments is governed by the Medicaid statute and 
regulations and a state's Medicaid plan. Therefore, we suggest that you address your 
question regarding states' public insurance payment processes to the specific state 
Medicaid office and Center for Medicare and Medicaid Services of the Department of 
Health and Human Services. 
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Question 2  
Can states reduce education aid to offset the cost incurred by the public health insurance 
programs? 

Response  
Section 1412(a)(18)(A) of IDEA and 34 CFR §300.163 (a) of Part B of the Act require that a 
state must not reduce the amount of state financial support for special education and 
related services for children with disabilities, or otherwise made available because of the 
excess costs of educating those children, below the amount of that support for the preceding 
fiscal year. A state may include in this calculation, though, the total amount of state support 
for special education and related services, and not just the total of state support identified as 
education aid. 

Question 3  
Clarify how states can obtain informed parental consent for releasing information to 
Medicaid. 

Response 
The IDEA regulations at 34 CFR §300.154(d)(2)(iv)(A) specify that a public agency 
obtain parental consent, consistent with the definition of 'consent' in 34 CFR §300.9, each 
time that access to public insurance or benefits is sought. The public agency 
seeking parental consent to access public benefits or public insurance programs is also 
obligated, under 34 CFR §300.154(d)(2)(iv)(B), to notify the parent that the parent's 
refusal to allow access to their public benefits or public insurance does not relieve the 
public agency of its responsibility to ensure that all required free appropriate public 
education (FAPE) services are provided at no cost to the parent. Parental consent may be 
given directly to another agency, such as the state Medicaid agency, and the LEA would 
not have to independently obtain a separate parental consent, as long as the parental 
consent provided to the other agency meets the consent and public benefits or insurance 
requirements of 34 CFR §§300.9 and 300.154(d). If another agency obtains the required 
parental consent, the LEA must maintain a copy of the parental consent to both demonstrate 
its compliance under Part B of the Act and to ensure that the consent is available for the 
parent or child to review. 

A public agency may satisfy the requirement to obtain parental consent "each time that 
access to public insurance or benefits is sought" by obtaining parental consent for a 
specified amount of services for a specified period of time that is sufficient to enable 
parents to make an informed decision as to whether to provide consent for a public 
agency to access their or their child's public benefits or other public insurance. In other 
words, consent may be obtained one time for the specific services and duration of 
services identified in a child's IEP. However, if the public agency seeks to use the child's or 
parents' public benefits or public insurance to pay for additional hours of service (due to the 
IEP being revised or extended) or the public agency is charging different amounts 
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for such services, and would like to access the child's or parents' benefits or 
insurance for those costs, the public agency must obtain parental consent, covering 
the additional amount of service or costs to be charged to the child's or parents' 
public benefits or public insurance. 

Based on section 607(e) of the IDEA, we are informing you that our response is 
provided as informal guidance and is not legally binding, but represents an 
interpretation by the U.S. Department of Education of the IDEA in the context of the 
specific facts presented. 

We hope that you find the responses to your questions helpful. If you need 
further assistance, please feel free to contact Mary Williams at (202) 245-7586. 

Sincerely, 

  
  

 
 
Tracy R. Justesen 
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