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Ms. Donna Hutcheson 
Funding Advocate 
Illinois Assistive Technology Project  
528 South 5th Street, Suite 100 
Springfield, Illinois 62701 
 
Dear Ms. Hutcheson: 
 
This is in further response to your letter, dated September 19, 
1997, to the Office of Special Education Programs (OSEP)  
requesting clarification on the responsibilities of state 
educational agencies (SEAS) regarding the provision of assistive  
technology devices and services for children with disabilities. 
 
Part B of the Individuals with Disabilities Education Act was  
amended by the Individuals with Disabilities Education Act 
Amendments of 1997, Pub. L. 105-17 (IDEA '97), which was signed  
into law by President Clinton on June 4, 1997. Most of the 
provisions of IDEA '97 became effective on that date; however, 
the provisions relating to individualized education programs 
(IEPs) which are relevant to your inquiry will not take effect  
until July 1, 1998. See §201(a)(2)(A) and (C) of IDEA '97. Until  
that time, the provisions referenced in your letter remain in  
effect. 
 
In your first question, you ask about State responsibilities for  
ensuring that school districts comply with Part B requirements 
applicable to the provision of assistive technology for students  
with disabilities. Under prior and current law, as a condition 
of eligibility for receipt of Part B funds, the State educational 
agency (SEA) must exercise general supervision over all education 
programs for children with disabilities administered within the  
State. The SEA has the ultimate responsibility and authority for  
ensuring that the requirements of Part B of IDEA, including  
compliance with the education standards of the SEA, are met. 
IDEA '97, §612(a)(11)(A). 
 
Under current law, public agencies must ensure that assistive  
technology devices and/or services are provided for children with  
disabilities who require such devices and/or services in order to 
receive a free appropriate public education (FAPE). The IEP team  
determines what, if any, assistive technology devices and/or  
services are required in light of the child's educational needs 
There are no predetermined lists of assistive technology devices 
and/or services that relate to specific types of disabilities. 
The need for a specific assistive technology device/service must  
be determined according to the individual needs of the child. 
IDEA '97 further clarifies these requirements by stating that in 
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developing a child's IEP, the IEP team shall "consider whether 
the child requires assistive technology devices and services." 
See Section 614(d)(3)(B)(v) (effective July 1, 1998). 
 
Thus, under prior and current law, SEAs must ensure that school  
districts have in place policies and procedures to ensure that a  
free appropriate public education (FAPE) is made available to all 
children with disabilities residing in the State in mandatory age 
ranges. This responsibility includes ensuring the provision of 
assistive technology devices and services where such devices and 
services are necessary for a child to receive FAPE. Similarly, 
in monitoring school districts for compliance with Part B, SEAs  
must develop procedures and standards necessary to ensure that 
Part B requirements, including the provision of FAPE to all  
eligible children, are met. 
 
OSEP is in the process of revising its current procedures for 
monitoring the compliance of SEAs with the requirements of Part  
B, including the new IEP requirements in IDEA '97. For more 
information about OSEP's monitoring of SEAS, you should contact  
Suzy Rosen, the Illinois State contact in the Monitoring and  
State Improvement Planning Division. To reach her by telephone, 
please call the relay operator at 1-800-877-8339, then ask to be  
connected to Ms. Rosen at (202)260-3180. 
 
We hope that you find this explanation helpful.  
 

Sincerely, 
 
 

 
Thomas Hehir 
Director 
Office of Special Education 
 Programs 

 
cc: Mary Jane Broncato 

Illinois State Board of 
  Education 
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