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   March 6, 2007 
 
Dr. Perry A. Zirkel 
Lehigh University 
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Mountaintop Campus 
111 Research Drive 
Bethlehem, Pennsylvania 18015-4794 
 
Dear Dr. Zirkel: 
 
Thank you for your recent correspondence to Mr. John Hager, Assistant Secretary for the Office of 
Special Education and Rehabilitative Services, U. S. Department of Education regarding issues 
related to identifying children and youth with specific learning disabilities. Your letter was referred 
to the Office of Special Education Programs  
(OSEP), for response. 
 
You requested guidance from OS EP relating to procedures for identifying children with  
specific learning disabilities, as required by 34 CFR §300.307(a). Specifically, you  
inquired if a State may: (1) prohibit local educational agencies (LEAs) from using severe 
discrepancy and require them to use response to intervention (RTI); (2) permit severe  
discrepancy, RTI, and a third research-based model, thereby leaving the choice among  
the three options to each LEA; and (3) prohibit or permit the use of a successive  
combination of RTI and severe discrepancy (i.e., RTI as the initial steps and severe  
discrepancy as part of the culminating determination). 
 
The regulations at 34 CFR §300.307(a) provide that a State must adopt criteria for  
determining whether a child has a specific learning disability, and LEAs must use the  
criteria adopted by the State educational agency (SEA). The criteria adopted by the  
States cannot require LEAs to use a severe discrepancy between intellectual ability and 
achievement to determine whether a child has a specific learning disability. 34 CFR 
§300.307(a)(1). Moreover, the Analysis of Comments and Changes section of the final  
Part B Regulations to the Individuals with Disabilities Education Act of 2004 (IDEA  
2004) indicates that States may prohibit the use of a discrepancy model. 71 Fed. Reg.  
46646 (August 14, 2006). Accordingly, while a State cannot require the use of a severe  
discrepancy model, a State may prohibit, or make optional, the use of a severe  
discrepancy model. 
 
As required in 34 CFR §300.304(b)(1) and (2), consistent with section 614(b)(2) of the  
Act, an evaluation of a child suspected of having a disability, including a specific  
learning disability, must include a variety of assessment tools and strategies and cannot  
rely on any single procedure as the sole criterion for determining eligibility for special  
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education and related services. With respect to a child suspected of having a specific  
learning disability, in accordance with 34 CFR §300.307(a)(2) and (3), State criteria must 
permit the use of a process based on the child's response to scientific, research-based  
intervention, and may permit the use of other alternative research-based procedures  
(emphasis added). An RTI process does not replace the need for a comprehensive  
evaluation, and the results of an RTI process may be one component of the information 
reviewed as part of the evaluation procedures required under 34 CFR §§300.304 and  
330.305. Finally, the manner in which the State chooses to use RTI as one component of  
a comprehensive evaluation is left up to the States. 
 
Based on section 607(e) of the IDEA, we are informing you that our response is provided  
as informal guidance and is not legally binding, but represents an interpretation by the  
U.S. Department of Education of the IDEA in the context of the specific facts presented. 
 
If you have any further questions, please do not hesitate to contact us. 
 

Sincerely,  
 
 
 
 
 
Alexa Posny, Ph.D. 
Director 
Office of Special Education 
   Programs 

  


