
UNITED STATES DEPARTMENT OF EDUCATION  
 

OFFICE OF SPECIAL EDUCATION AND REHABILITATIVE SERVICES  
 

SEP 9  1997 
 
Ms. Jerri Katzerman 
Ms. Kathleen Ross 
Arizona Center for Disability Law 
3839 North Third Street 
Suite 209 
Phoenix, Arizona 85012 
 
Dear Ms. Katzerman and Ms. Ross: 
 
This is in response to your letter dated February 4, 1997, 
written to the Office of Special Education Programs (OSEP), in 
which you. seek our views as to whether the requirements of Part B 
of the Individuals with Disabilities Education Act (Part B) would 
be violated if, absent parental consent, the results of an 
independent educational evaluation (IEE), for which public 
funding is sought, were provided directly to the school district 
rather than only to the family of the child being evaluated. 
Please excuse the delay in issuing our response. 
 
As we understand your inquiry, it is your view that such 
disclosure is impermissible absent parental consent. You base 
this both on your interpretation of the requirements of Part B as 
well as the "nature of the psychologist-client relationship." 
 
Under 34 CFR §300.503(b), a parent has the right to an 
independent educational evaluation (IEE) at public expense if the 
parent disagrees with an evaluation obtained by the public 
agency. This right is subject to the agency's right to initiate 
an impartial due process hearing to show that its evaluation is 
appropriate. Part B does not address whether parents should be 
able to obtain public funding for an IEE before the IEE is 
performed or seek reimbursement after the evaluation. However, a 
public agency should not delay either in providing public funding 
or initiating a due process hearing so long as essentially to 
deny the parent the right to a publicly-funded IEE. See enclosed 
letter to Marilyn Wessels dated March 9, 1990. 
 
In your letter, you note correctly that (I) "Independent 
educational evaluation" means an evaluation conducted by a 
qualified examiner who is not employed by the public agency 
responsible for the education of the child in question."  34 CFR 
§300.503(a)(3)(I). We do not agree, however, that the public 
agency is disinterested in the results of an IEE. In contrast, 
the intent behind the provisions of 34 CFR §300.503(b) is that, 
in determining the appropriate educational program for the child, 
the public agency will rely on the results of the IEE conducted 
at public expense, rather than, or in addition to, the results of its 
own evaluation, unless the public agency initiates a hearing to 
demonstrate that its evaluation is appropriate. Either way, 
the district would have to review the results of the IEE to
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determine the appropriate course of action. Even with privately  
funded IEEs, the public agency must consider the results of the 
IEE in any decision made with respect to the provision of a free 
appropriate public education to the child. 34 CFR §300.503(c) 
(1). 
 
Members of my staff have carefully reviewed your letter and 
accompanying documents, and do not interpret Part B as 
prohibiting the disclosure of the results of an IEE to a school 
district in the absence of parent consent. This office is not in 
a position to express an opinion on the applicability of the APA 
Ethics Code to this situation. You may wish to seek guidance, 
however, as to whether any State laws would be implicated under 
the circumstances prompting your inquiry. 
 
We hope that you find the above explanation helpful. 
 

Sincerely, 
 
 
 
Thomas Hehir 
Director 
Office of Special Education 

Programs 
Enclosure 
 
cc: Ms. Kay Lund 

Arizona Department 
of Education 

 
 
 

  


	SEP 9  1997
	Ms. Kathleen Ross
	
	Director



