UNITED STATES DEPARTMENT OF EDUCATION

OFFICE OF SPECIAL EDUCATION AND REHABILITATIVE SERVICES

NOV 26 1997

Paul Chassy, Ph.D.

Attorney at Law

3509 Sandy Court

Kensi ngt on, Maryland 20895-1420

Dear Dr. Chassy:

This is in response to your letter dated July 11, 1997, witten
on behal f of your client, a student with disabilities, and
par ents.

Based on our review of your letter, it appears that many of the

i ssues you are raising would require an interpretation of the
order issued by a hearing officer in a due process hearing.
Therefore, it would not be appropriate for this Ofice to respond
to these queries. However, we will provide sone general coments
that you may find useful.

In your letter, you seek our interpretation of the requirenents
of the Individuals with Disabilities Education Act Amendnents of
1997 (I DEA '97). These Amendments were enacted by Public Law
105-17, which was signed into |l aw by President Cinton on June 4,
1997. Proposed regul ations inplenenting | DEA ' 97 were published
in the Federal Register on Cctober 22, 1997, at 55 Fed. Reg.
55026. However, since your letter indicates that the alleged
procedural violations alluded to in your letter occurred prior to
June 4, 1997, IDEA '97 is not the controlling I aw.

Al so, as you know, a decision in a due process hearing conducted
under Part B of the Individuals with Disabilities Education Act
(Part B) is final, unless a party to the hearing appeals the
decision. to the State Educational Agency (SEA), if applicable, or
brings a civil action under 8 615 of the Individuals with

Di sabilities Education Act. 34 CFR 88 300.509-300. 511.

You al so rai se a nunber of questions about your client's "then-
current” educational placenment during the pendency of review
proceedi ngs under Part B, if the parties are unable to agree on
this issue. Part B provides that during the pendency of any

adm ni strative or judicial proceeding brought under Part B, the
child involved in the conplaint rmust remain in his or her present
educati onal placenent unless the public agency and the parents
agree otherw se. 34 CFR § 300.513(a)! OSEP has repeatedly

"Wth one exception, Part B's "pendency" provision has been
retained at 8§ 615(j) of IDEA '97. An exception to this provision
is made if the circunstances described at 8§ 615(k)(7) are present.
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advised that if the public agency and the parents are unable to
agree on the child' s current educational placenent or on anot her
pl acement for the child, the determ nation of what constitutes
the child's current educational placenent for purposes of 34 CFR
8 300.513(a) generally is nade by the hearing officer or by an
appropriate State or Federal court.

Wth regard to parental consent/notice issues, the Part B

regul ations provide that witten notice that neets the

requi rements of 34 CFR 8§ 300.505 be given to the parents of a
child with a disability a reasonable tinme before a public agency
proposes or refuses to initiate or change the identification,
eval uati on, or educational placenent of the child, or the
provision of a free appropriate public education to the child.

34 CFR 8§ 300.504(a). Section 300.505(a)(3) provides that this
notice nmust include the evaluation procedures, tests, records, or
reports the agency uses as the basis for the proposal or refusal.
The Departnment has interpreted this requirenment to nmean that the
agency nust provide parents with witten notice of the tests it
used, as opposed to the tests it will be adnministering, as the
basis for the decision to change the eval uation or educati onal

pl acenent of the child. See EHLR 211:187 (copy enclosed). This
Departnental interpretation is now codified in section 615(c)(4)
of | DEA '97.

Note that prior to | DEA '97, parental consent was not required
for reeval uati ons. However, sone states have required parenta
consent for reevaluations or other actions. Thus, unless state
| aw required parental consent, a school district need only have
provided witten notice to a parent in accordance with 34 CFR 8§
300.505 with respect to a proposed reeval uation

You al so question whether a public agency can neet its
obligations under 34 CFR S 300.504(a) by notifying the parent's
attorney in lieu of the parents. In our view although prior
written notice required under Part B nmust be given to parents,
public agencies could notify the parent's representative, in lieu
of the parents, if explicitly authorized to do so by the parents.

Finally, you raise a nunber of questions about what woul d
Constitute an appropriate placenent for your client. As you
know, Part B requires that, to the maxi mum extent appropriate,
children with disabilities be educated with children who are not
di sabl ed, and speci al classes, separate schooling, or other
renoval of children with disabilities fromthe regul ar

educati onal environnment occurs only when the nature or severity
of the disability is such that education in regular classes with
the use of supplenmentary aids and services cannot be achi eved
satisfactorily. 34 CFR § 300.550(b)(1)-(2). This provision,
known as the |east restrictive environment (LRE) provision,
expresses a preference, not a mandate, for educating di sabl ed
students in regul ar classes al ongsi de their nondi sabl ed peers
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wi th appropriate supplenmentary aids and services. The overriding
rule in placenment is that each child' s placenent nust be

determ ned on an individual basis, and the child's individualized
education programforns the basis for the placenment decision. 34
CFR 8§ 300.552(a)(2). It is the school district's responsibility
to ensure that the IEP is inplenmented and the child receives an
appropriate education. Inaccessibility of facilities would not
relieve a public agency of its responsibility to ensure that a

di sabl ed child receives an appropriate education in accordance
with his or her individualized education program (IEP).

with respect to your question about private school placenent, if
a school district determ nes that placenent in a private schoo
is necessary in order to neet the educational needs of a child
with disabilities, the special education and rel ated services
outlined in the child s IEP nust be available to the child at no
cost to the parent.

We hope that you find the above expl anati on hel pful.
Si ncerely,
}-MM‘-._/‘L
Thomas Hehir
Di rector
O fice of Special Education
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