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Dear Mr. Sarzynski: 
 
This letter is in response to your letter dated May 15, 2007 to Dr. Michael Slade of my office, 
requesting additional response to your letter dated April 18, 2006. In your April 18, 2006 letter 
you request the opinion of the Office of Special Education Programs (OSEP) regarding whether, 
under Part B of the Individuals with Disabilities Education Act (IDEA), a parent's written  
consent is required for all evaluations that are not standardized tests administered to all students. 
You also state that the New York State Education Department has taken the position that a  
parent's written consent is necessary if a functional behavioral assessment is an evaluation. 
 
IDEA and 34 CFR §300.300 of the final Part B regulations implementing the 2004  
reauthorization of IDEA require a public agency to obtain parental consent prior to conducting an 
initial evaluation or reevaluation. 
 
Under 34 CFR §300.300(a)(1), a public agency proposing to conduct an initial evaluation to 
determine if a child qualifies as a child with a disability under 34 CFR §300.8 must, after 
providing notice consistent with 34 CFR §§300.503 and 300.504, obtain informed consent, 
consistent with 34 CFR §300.9, from the parent of the child before conducting the evaluation. If 
the parent of a child enrolled in public school, or seeking to be enrolled in public school, does not 
provide consent for the initial evaluation, or the parent fails to respond to a request to provide 
consent, the public agency may, but is not required to, pursue the initial evaluation of the child 
by utilizing the procedural safeguards in subpart E of Part 300 (including the mediation 
procedures under 34 CFR §300.506 or the due process procedures under 34 CFR §§300.507 
through 300.516). See 34 CFR §300.300(a)(3)(i). 
 
A public agency must also obtain informed parental consent, in accordance with 34 CFR  
§300.300(a)(1), prior to conducting any reevaluation of a child with a disability. If the parent 
refuses to consent to the reevaluation, the public agency may, but is not required to, pursue the 
reevaluation by using the consent override procedures described in 34 CFR §300.300(a)(3). 
Also, the informed parental consent to conduct a reevaluation need not he obtained if the public 
agency can demonstrate that it made reasonable efforts to obtain such consent; and the child's 
parent has failed to respond. See 34 CFR §300.300(c)(1)-(2). 
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Written parental consent, consistent with 34 CFR §300.300(a) and (b), is required for any 
evaluation that is conducted in accordance with 34 CFR §§300.304 through 300.311 to 
determine whether a child has a disability and the nature and extent of the special education and 
related services that the child needs. See 34 CFR §300.15. An initial evaluation of a child is  
the first completed assessment of a child to determine if he or she has a disability under IDEA, 
and the nature and extent of special education and related services required. Once a child has  
been fully evaluated the first time in a State, a decision has been rendered that a child is eligible 
under IDEA, and the required services have been determined, any subsequent evaluation of a  
child to determine whether the child is a child with a disability and the nature and extent of  
special education and related services that the child needs would constitute a reevaluation. 
 
A public agency is not required to obtain parental consent before reviewing existing data as part 
of an evaluation or a reevaluation, or administering a test or other evaluation that is administered 
to all children unless, before administration of that test or evaluation, consent is required of 
parents of all children. See 34 CFR §300.300(d)(1). In addition, the screening of a student by a 
teacher or specialist to determine appropriate instructional strategies for curriculum  
implementation shall not be considered to be an evaluation for eligibility for special education 
and related services, and therefore could occur without obtaining informed parental consent for 
the screening. See 34 CFR §300.300(d)(1). 
 
Evaluations of student progress occur as a regular part of instruction for all students in all 
schools.  If  such evaluations are designed to assess whether the child has mastered the 
information in, for example, chapter 10 of the social studies text, and are the same or similar to 
such evaluations for all children studying chapter 10 of the social studies text, parental consent 
would not be required for such an evaluation. If, however, the evaluation is specific to an 
individual child and is, as you indicated in your letter, "...crucial to determining a child's 
continuing eligibility for services or changes in those services," OSEP believes such evaluations 
fall wider the provisions of 34 CFR §300.15 and require parental consent under the provisions of 
34 CFR §300.300(a) and (c). 
 
OSEP's letter to Dr. Kris Christiansen, dated February 9, 2007, and attached to this letter,  
specifically addressed the issue of parental consent for functional behavioral assessments 
(FBAs). As stated in that letter, if an FBA is being conducted for the purpose of determining 
whether the positive behavioral interventions and supports set out in the current individualized 
education program (IEP) for a particular child with a disability would be effective in enabling the 
child to make progress toward the child's IEP goals/objectives, or to determine whether the 
behavioral component of the child's IEP would need to be revised, OSEP believes that the FBA 
would be considered a reevaluation under Part B for which parental consent would be required 
under 34 CFR §300.300(c). However, if the FBA is intended to assess the effectiveness of 
behavioral interventions in the school as a whole, the parental consent requirements in 34 CFR 
§300.300(a) and (c) generally would not be applicable to such an FBA because it would not be 
focused on the educational and behavioral needs of an individual child. 
 
Based on section 607(e) of IDEA, we are informing you that our response is provided as  
informal guidance and is not legally binding, but represents an interpretation by the U.S.  
Department of Education of IDEA in the context of the specific facts presented. 
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We hope this provides the clarification you requested. If you have further questions on this  
matter, please contact Deborah Morrow, of my staff, at 202-245-7456. 
 
       Sincerely, 
 
 
 
       Patricia J. Guard 
       Acting Director 
        Office of Special Education Programs 
 
Enclosure 
 
Cc: Dr. Rebecca Cort 

  


