
1 The Department has provided guidance regarding the use of RTI in the identification of specific learning disabilities in its letters to: 
Zirkel: 3-6-07, 8-15-07, 4-8-08, and 12-11-08; Clarke: 5-28-08; and Copenhaver: 10-19-07; which can be found at 
http://www2.ed.gov/policy/speced/guid/idea/index.html. 

 
UNITED STATES DEPARTMENT OF EDUCATION 

 

OFFICE OF SPECIAL EDUCATION AND REHABILITATIVE SERVICES 

June 2, 2010 
 
Dr. Linda Brekken, Director 
SpecialQuest Birth-Five 
Head Start/Hilton Foundation Training Program  
5789 State Farm Dr., Suite 230 
Rohnert Park, CA 94928 
 
Dear Dr. Brekken: 

This is in response to your November 3, 2009 electronic mail (e-mail) correspondence and the attached 
letter to Ruth Ryder, Director, Monitoring and State Improvement Planning Division (MSIP), Office of 
Special Education Programs (OSEP), regarding the applicability of the response to intervention (RTI) 
requirements in section 614(b)(6)(B) of Part B of the Individuals with Disabilities Education Act 
(IDEA) to children ages 3 through 5 enrolled in Head Start Programs. Specifically, your questions focus 
on how local educational agencies (LEAs) may implement RTI when a Head Start program refers a 
child to the LEA as a child suspected of having a disability and being in need of special education and 
related services. 

 

Your questions and OSEP's responses follow. 

1. You ask whether the IDEA introduces a new requirement or encourages LEAs to use an RTI 
approach in determining whether a 3-, 4-, or 5-year-old child enrolled in a Head Start program is 
eligible for special education and related services under Part B of the IDEA. 

 

OSEP's Response: No. The IDEA does not require, or encourage, an LEA to use an RTI approach prior 
to a referral for evaluation or as part of determining whether a 3-, 4- or 5-year old is eligible for special 
education and related services. IDEA section 614(b)(6)(B) and its implementing regulation at 34 CFR 
§300.307(a)(2) require States to adopt criteria for determining whether a child has a specific learning 
disability as defined in 34 CFR §300.8(c)(10), and these criteria, among other factors, must permit the 
use of a process based on the child's response to scientific research-based intervention (known as RTI).1 

The category of specific learning disability is generally not applicable to preschool children with 
disabilities. The IDEA and the Part B regulations do not address the use of an RTI model for children 
suspected of having other disabilities. It is up to the State to develop criteria for determining whether a 
child qualifies as a child with a disability under 34 CFR §300.8, provided those criteria include a variety 
of assessment tools and strategies and do not use any single measure or assessment as the sole criterion 
for determining whether a child is a child with a disability, or for determining an appropriate educational 
program for the child. 34 CFR§300.304(b)(1)-(2). 
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The requirements related to child find in IDEA section 612(a)(3) and 34 CFR §300.111, require that a 
State have in effect policies and procedures to ensure that the State identifies, locates and evaluates all 
children with disabilities residing in the State, including children with disabilities who are homeless or 
are wards of the State, and children with disabilities attending private schools, regardless of the severity 
of their disability, and who are in need of special education and related services. The IDEA child find 
requirements permit referrals from any source, including a Head Start program, that suspects a child 
may be eligible for special education and related services. 

2. You ask whether an LEA can decline a child find referral from a Head Start program until the 
Head Start program monitors the child's developmental progress using RTI procedures. 

OSEP's Response: No. Once an LEA receives a referral from a Head Start program, the LEA must 
initiate the evaluation process to determine if the child is a child with a disability. 34 CFR §300.301(b). 
If the LEA proposes to conduct an initial evaluation to determine if the child qualifies as a child with a 
disability under 34 CFR §300.8, the LEA must provide notice under 34 CFR §§300.503 and 300.504 
and obtain informed parental consent, consistent with 34 CFR §300.9, before conducting the evaluation. 
Although IDEA and its implementing regulations do not prescribe a specific timeframe from referral for 
evaluation to parental consent, it has been the Department's longstanding policy that the LEA must seek 
parental consent within a reasonable period of time after the referral for evaluation, if the LEA agrees 
that an initial evaluation is needed. See Assistance to States for the Education of Children with 
Disabilities and Preschool Grants for Children with Disabilities, Final Rule, 71 FR 46540, 46637. An 
LEA must conduct the initial evaluation within 60 days of receiving parental consent for the evaluation 
or, if the State establishes a timeframe within which the evaluation must be conducted, within that 
timeframe. 34 CFR §300.301(c). If, however, the LEA does not suspect that the child has a disability, 
and denies the request for an initial evaluation, the LEA must provide written notice to parents 
explaining why the public agency refuses to conduct an initial evaluation and the information that was 
used as the basis for this decision. 34 CFR §300.503(a) and (b). Therefore, it would be inconsistent with 
the evaluation provisions at 34 CFR §§300.30I through 300.311 for an LEA to reject a referral and delay 
provision of an initial evaluation on the basis that a community-based early childhood program (e.g., 
Head Start) has not implemented an RTI process with a child and reported the results of that process to 
the LEA. The IDEA and its implementing regulations at 34 CFR §§300.301-300.311 delineate the 
requirements LEAs (not non-LEAs, such as other community-based early childhood programs) must use 
to conduct an initial evaluation to determine if a child qualifies as a child with a disability under Part B. 

3. You ask whether an LEA must inform a child's parents of their right to request an evaluation 
from the LEA if the LEA requires a child be assessed through an RTI approach before it will 
accept a referral from Head Start. You also ask how to proceed if the parents believe a needed 
evaluation is being delayed until the Head Start program implements RTI with the child. 

OSEP's Response: While a parent of a child may initiate a request for an initial evaluation to determine 
if the child is a child with a disability under 34 CFR §300.301(b), the IDEA and its implementing 
regulations do not require that parents be informed of their right to request an 
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initial evaluation. However, under 34 CFR §300.504, upon initial referral from Head Start, the LEA 
must give the parents, a copy of the procedural safeguards available to them. These procedural 
safeguards must include information regarding the parents' opportunity to present and resolve 
complaints through the IDEA due process complaint and State complaint procedures, including the time 
period in which to file a complaint, the opportunity for the agency to resolve the complaint, and the 
difference between the due process complaint and the State complaint procedures, including the 
jurisdiction of each procedure, what issues may be raised, filing and decisional timelines, and relevant 
procedures, along with the availability of mediation. As noted above in response to #2, if an LEA 
declines to evaluate a child, it must provide prior written notice consistent with 34 CFR §300.503, which 
includes the reasons for refusing to conduct the evaluation. If the parent believes a needed evaluation is 
being delayed based on an LEA's refusal to conduct an initial evaluation until the Head Start program 
implements an RTI approach with the child, the parent may file a due process complaint under 34 CFR 
§300.507 or a State complaint under 34 CFR §300.153. 

You may be interested to know that the Center on Response to Intervention in Early Childhood 
(http://www.crtiec.org/), funded by the Institute of Education Sciences, is currently conducting research 
and development to document the effect of multi-tiered instruction designed specifically for preschool 
children. 

Based on section 607(e) of the IDEA, we are informing you that our response is provided as informal 
guidance and is not legally binding, but represents an interpretation by the U.S. Department of 
Education of the IDEA in the context of the specific facts presented. 

OSEP continues to appreciate its historic partnership with Head Start regarding the development and 
implementation of policies and procedures designed to address the developmental and educational needs 
of young children with disabilities enrolled in Head Start programs. Please contact Deborah Morrow at 
202-245-7456, or by e-mail at Deborah.Morrow@ed.gov if you have further questions regarding the 
implementation of the IDEA. 

 

Sincerely, 

 

 

 

Alexa Posny, Ph.D. 

Acting Director 

Office of Special Education Programs 
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