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Fredric B. Garner, M.D.
8988 Fern Park Drive
Burke, Virginia 22015

Dear Dr. Garner

This is in response to your letter dated August 4, 1999, written to OSERS Assstant Secretary
Judy Heumann. In your inquiry, you describe a practice that may improperly base decisons
about the provison of services to particular children identified as having certain disabilities
primarily on the category of a childs identified disability rather than the child's identified
educational needs. Y our two related questions and the Department's responses follow.

Doesthe determination of achild as"digible" for specid education services qudify any
such child for any and al necessary services as determined on an IEP?

or

Isachild who isfound digible for specid education services limited to only those
sarviceswhich are related to his digibility category?

As explained to you by telephone by representatives from OSEP, the Individuas with
Disabilities Education Act Amendments of 1997 make clear that the entitlement under the Act is
to afree appropriate public education, and not to a particular labd. Therefore, decisons
regarding the provision of servicesthat are appropriate for an individua child must be based on
the child's specid education and related services needs, and not on the disability category in
which the child is classified.

The gtatute and its implementing regulations aso underscore that under Part B, a child must
recaive the services he or she needs to address that child's identified special educationa needs.
Under 34 CFR 8§300.300(a)(3)(ii), the services and placement needed by each child with a
disability to receive afree appropriate public education (FAPE) must be based on the child's
unique needs, and not on the child's disability.

In the eval uation process, a new requirement at 34 CFR 8§300.532(b) requires use of avariety of
assessment tools and strategies to gather relevant functional and developmentd information

about the child, that may assst in determining whether the child is a child with a disability and

the content of the child's individuaized education program. In addition, a child's evauation must
be "sufficiently comprehensive to identify dl of the child's specid education and related services
needs, whether or not commonly linked to the disability category in which the child has been
classified." 34 CFR §300.532(h).
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These provisons will help to ensure that the child's identified needs, not the child's disability
category, affect determinations about the services to be provided to the child.

We hope that you find this explanation helpful. If we can be of further assistance, please contact
JoL eta Reynolds or Rhonda Weliss at (202) 205-5507 or Claudia Brewster, Virginids Part B
State contact in the Monitoring and State Improvement Planning Division at (202) 205-5578.

Sincerdy,

PatriciaJ Guard
Acting Director
Office of Specid
Programs

cc: Mr. Douglas Cox
Virainia Department of Education



