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Topeka, Kansas 66612-1182 
 
Dear Mr. Bieker: 
 
This is in response to your letter to the Office of Special Education Programs (OSEP) 
dated March 8, 2000, in which you seek assistance in clarifying the disclosure and IEP 
meeting attendance requirements applicable to 18 year-old students with disabilities 
and their parents. We are assuming that based on the information set out in your 
inquiry, under Kansas law, the rights accorded to parents transfer to the student when 
the student attains the age of majority under State law (age 18), unless the student has 
been determined to be incompetent. 
 
Your inquiry seeks our views regarding the requirements of Part B of the Individuals 
with Disabilities Education Act (Part B), as well as applicable requirements of the 
Family Educational Rights and Privacy Act of 1974 (FERPA) and its implementing 
regulations at 34 CFR Part 99. The Part B regulations at 34 CFR §§300.560.300.577 
incorporate and cross-reference the regulations under FERPA. See 34 CFR 
§300.561(a)(3). FERPA is administered by the Department's Family Policy Compliance 
Office (FPCO). Therefore, members of my staff also have consulted with representatives 
of FPCO in developing some portions of the responses that follow. 
 
Your letter presents two scenarios, each of which is described below and followed 
by OSEP's response. 

 
1. In the first scenario, an 18 year-old student with a disability lives at home with 

his parents, and is claimed as a dependent by his parents for Federal income tai 
purposes. According to your letter, the student has indicated to the school 
district that he does not want his education records disclosed to his parents or to 
have his parents attend his individualized education program (IEP) meeting. 
You indicate that the school district is invoking the exception to the prior 
consent requirement in FERPA since the parent claims the student as a 
dependent for Federal income tax purposes. 

 
Under 34 CFR §300.571(a)(1) of the Part B regulations and 34 CFR §99.30 of the 
regulations implementing FERPA, an educational agency or institution must obtain 
the prior consent of the parent or eligible student before disclosing personally 
identifiable information in education records. Section 99.31 of the FERPA regulations 
contains 
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eleven exceptions to the prior consent requirement, which educational agencies or 
institutions are permitted to invoke. The Part B regulation at 34 CFR §300.571(b) 
crossreferences the exceptions to the prior consent requirement in the FERPA 
regulation. These exceptions can be invoked regardless of whether the prior consent of 
the parent or eligible student is required under FERPA, and regardless of whether rights 
accorded to parents under Part B transfer to students who reach the age of majority 
under State law that is applicable to all students. . 
 
Under 34 CFR §99.31(a)(8), the prior consent of the parent or eligible student "is not 
required if [t]he disclosure is to parents of a dependent student, as defined in section 152 
of the Internal Revenue Code of 1954." Thus, since under FERPA, it is permissible for 
an educational agency or institution to invoke any of the exceptions set out at 34 CFR 
§99.31(a), the school district may, without the consent of the parent or eligible student 
(under FERPA, a student over 18 years of age, and under Part B, a student to whom 
parental rights accorded under Part B are transferred), disclose information from the 
student's education records to the parents pursuant to one of the specific exceptions to 
the prior consent requirement under §99.31. 
 
Your letter also indicates that the public agency intends to invite the parents to the 
student's IEP meeting and to invoke the provision at 34 CFR §300.344(a)(6), which 
permits the parents or public agency, at their discretion, to invite "other individuals 
who have knowledge or special expertise regarding the child to their child's IEP 
meeting." It is OSEP's view that the presence of an individual who has been determined 
to have knowledge or special expertise regarding the child at an IEP meeting, which is 
specifically authorized by Part B at 20 U.S.C. § 1414(d)( 1)(B)(vi), does not conflict 
with FERPA or the confidentiality of information requirements in Part B. 

 
Under 34 CFR §300.344(c) of the Part B regulations, "[t]he determination of the 
knowledge or special expertise of any individual described in paragraph (a)(6) of this 
section shall be made by the party (parents or public agency) who invited the individual 
to be a member of the IEP." Therefore, the transfer of rights accorded under Part B to a 
student who attains the age of majority under State law does not alter the discretionary 
authority of a school district under 34 CFR §300.344(a)(6) to invite the parent to the 
IEP meeting as an individual who has knowledge or special expertise regarding the 
child, provided that the public agency has determined that the parent possesses the 
requisite knowledge or special expertise regarding the child. 34 CFR §300.344(c). 

 
Further, there is no provision in Part B that gives either the parent or the public agency 
the authority to veto the participation of an individual selected by the other party to 
attend an IEP meeting at the parent's or agency's discretion, so long as the party seeking 
to bring the individual to the meeting has appropriately determined that the individual 
possesses the requisite knowledge and special expertise regarding the child. It is difficult 
to imagine that a public agency could not reasonably make this determination in the case 
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of the student's parent, unless, for example, the parent and the student were estranged 
and the student had no recent contact with the parent. 
 
2. In the second scenario, the facts are the same, except that the student does not live 

with the parent and is not claimed as a dependent for Federal income tax purposes. 
Therefore, you ask whether personally identifiable information from the student's 
records can be disclosed to the parent without the student's prior consent and 
whether the parents can attend the student's IEP meeting at the public agency's 
discretion, without violating FERPA. 

 
Under Part B and FERPA, the student's consent would be required in order for 
personally identifiable information in the student's records to be disclosed to the parents, 
unless one of the exceptions to the prior written consent requirement were applicable. In 
the absence of the requisite consent, we find no basis for the school district to release 
personally identifiable information from the student's records to the parent. Although the 
student could properly bar the parent from inspecting and reviewing the student's 
records, we find nothing in Part B that would prohibit the school district from inviting 
the parent to the student's IEP meeting, so long as the school district has reasonably 
determined that the parent possessed the requisite knowledge and special expertise 
regarding the child. 34 CFR §300.344(c). 
 
We hope that you find this explanation helpful. If you would like further assistance, 
please contact Dr. JoLeta Reynolds of OSEP at (202) 205-5507 or Ms. Delores 
Barber, the Kansas State contact for Part B in the Monitoring and State Improvement 
Planning Division at (202) 205-9033. 

 
Sincerely, 

 
 
 

Kenneth R. Warlick 
Director 
Office of Special Education Programs 


