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Dear XXXXXXXX: 

This letter is written in response to your electronic mail (email) communication to me on November 
26, 2008. I apologize for the delay in my response. In your email, you asked three questions 
pertaining to 34 CFR §300.115, the requirement that each public agency have a "continuum of 
alternative placements" available. Your questions and our responses are below. 

1. Would full inclusion for all and/or most students within a public school district, regardless 
of their needs, etc., be a violation of this regulation (34 CFR 300.115)? 

OSEP's Response: Under 34 CFR §300.115, each public agency must ensure that a continuum of 
alternative placements is available to meet the needs of children with disabilities for special education 
and related services [emphasis added]. This continuum must include instruction in regular classes, 
special classes, special schools, home instruction, and instruction in hospitals and institutions, and make 
provision for supplementary services such as resource room or itinerant instruction, to be provided in 
conjunction with regular class placement. There is no requirement that each of the placements on 
the continuum be utilized. Rather, under 34 CFR §300.114(a)(2), each public agency must 
ensure that, to the maximum extent appropriate, children with disabilities, including 
children in public or private institutions or other care facilities, are educated with children 
who are nondisabled; and special classes, separate schooling, or other removal of children with 
disabilities from the regular educational environment occurs only if the nature or severity of the 
disability is such that education in regular classes with the use of supplementary aids and services cannot 
be achieved satisfactorily. 

Moreover, placement decisions for children with disabilities must be made on an individual basis, 
based on the unique needs of each child, by a group of persons, including the parents, and other 
persons knowledgeable about the child, the meaning of the evaluation data, and the placement options. 
34 CFR §300.116(a)(1). 

The group that makes the placement decision must do so in conformity with the least restrictive 
environment provisions (LRE) of 34 CFR §§300.114-300,118. The child's placement must be 
determined at least annually, be based on the child's individualized education program (IEP), and 
be as close as possible to the child's home. Unless the IEP requires some other arrangement, the 
child is educated in the school that he or she would attend if nondisabled and, in selecting the 
LRE, consideration must be given to any potential harmful effect on the child or on the quality of 
services that the child needs. In addition, the child must not be removed from 
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education in age-appropriate regular classrooms solely because of needed modifications in the general 

education curriculum. 34 CFR §300.116(a)(2)-(e). 

2. If yes [the answer to question 1], then I would like to know if the answer is the same for charter 
schools that are run by the state department of education? 

OSEP's Response: Regardless of whether a public charter school is: (1) a school of the local educational 

agency (LEA) that receives funding under 34 CFR §300.705; (2) an LEA that receives funding under 34 

CFR §300.705; or (3) not a school of the LEA that receives funding under 34 CFR §300.705 or an LEA 

that receives funding under 34 CFR §300.705, children with disabilities who attend public charter 

schools and their parents retain all rights under Part B of IDEA. 34 CFR §300.209(a). Accordingly, the 

provisions in 34 CFR §300.115 regarding the availability of a continuum of alternative placements apply to 

public charter schools. 

3. Are charter schools run by the State required to follow the same regulations as regular public school 
districts? 

OSEP's Response: As indicated in the answer to question 2, children with disabilities who attend public 

charter schools and their parents retain all rights under Part B of IDEA. 34 CFR §300.209(a). 

Based on section 607(e) of the IDEA, we are informing you that our response is provided as informal 

guidance and is not legally binding, but represents an interpretation by the U.S. Department of 

Education of the IDEA in the context of the specific facts presented. 

I hope this information is helpful to you. If you have further questions, please do not hesitate to contact 

Dr. Deborah Morrow at 202-245-7456. 

Sincerely, 

 

 
Patricia J. Guard 
Acting Director 
Office of Special Education Programs 
 

cc: Director of Special Education 
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