
 

UNITED STATES DEPARTMENT OF EDUCATION 
 
OFFICE OF SPECIAL EDUCATION AND REHABILITATION 
SERVICES 
 
 

SEP l 4 1999 

Mr. Anthony w. Coe 
School Psychologist  
Panama-Buena Vista Union School District 
4200 Ashe Road  
Bakersfield, California 93313 
 
Dear Mr. Coe: 

 
This is in response to your letter received in the Office of Special Education Programs (OSEP) on 
June 28, 1999, which transmitted an earlier letter written to this Office, concerning eligibility of 
children with pervasive developmental disorder (PDD) for special education and related services. 
Please excuse the delay in responding. 

 
In your letter you ask the following four questions with regard to the current regulations under 
Part B of the Individuals With Disabilities Education Act as amended in 1997 (IDEA'97): 

 
1) Is PDD a disability category?; 
2) Is only autism, under PDD, a disability category?; 
3) Is PDD-Not Otherwise Specified, including Atypical Autsim, 
 classified as Autism?; and 
4) Are all five categories in the [Diagnostic and Statistical 
Manual of Mental Disorder-Fourth Edition] (DSM-IV) under PDD 
simply part of the autism spectrum disorder, and therefore, 
are all the five categories classified as autism? 

 
As you properly note in your letter the definitions of conditions or categories that are used for 
purposes of establishing an individual's eligibility for mental health services, as found in the 
DSM-IV, are not synonymous with criteria used for determining whether a child is a "child with a 
disability" for purposes of establishing eligibility for services under the regulations to IDEA'97. The 
regulations define the term in relevant part as follows: 

 
(a) General. (1) As used in this part, the term child with a disability means a child 
evaluated in accordance with §§300.530-300.536 as having mental retardation, a hearing 
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impairment including deafness, a speech or language impairment, a visual impairment 
including blindness, serious emotional disturbance (hereafter referred to as emotional 
disturbance), an orthopedic impairment, autism, traumatic brain injury, an other health 
impairment, a specific learning disability, deaf-blindness, or multiple disabilities, and who, 
by reason thereof, needs special education and related services. 

 
34 CFR §300.7(a)(1) 

 
With respect to children aged 3 through 9 experiencing developmental delays, 
paragraph (b) of §300.7 provides as follows: 

 
The term child with a disability for children aged 3 through 9 may, at the discretion of the 
State and LEA and in accordance with §300.313, include a child-- 

(1) Who is experiencing developmental delays, as defined by the State and as 
measured by appropriate diagnostic instruments and procedures, in one or more of the 
following areas: physical development, cognitive development, communication 
development, social or emotional development, or adaptive development; and 

(2) Who, by reason thereof, needs special education and related services. 
 
34 CFR §300.7 (b) (1) - (2) . 

 
Paragraph (c) contains definitions of the distinct disability categories listed in paragraph (a) of 34 
CFR §300.7. For purposes relevant to your inquiry, the definition of "autism" at 34 CFR 
§300.7(c)(1) is relevant. States also may have criteria for eligibility of children under the disability 
categories identified in the Part B regulations, so long as those State criteria are consistent with the 
Federal definitions. 
 
The definition of "autism" contained in the Part B regulations published on March 12, 1999, 
implementing statutory changes made by IDEA '97, is essentially the same as that contained in the 
prior regulation and note following the regulation, published on September 29, 1992. The note 
following the prior regulation has been incorporated into the current regulatory definition to 
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specify that if a child manifests characteristics of autism after age 
three, the child could be diagnosed as having autism if the criteria 
in that definition are satisfied. 
 
While Part B does not explicitly mention PDD, we believe that a child 
with PDD could be found eligible for services under Part B if, through 
an appropriate evaluation, the team determines that the child's 
condition meets one of the disability categories described in §300.7 
of the Part B regulations, including the applicable State diagnostic 
criteria, and because of that disability, the child needs special 
education and related services. Some States' diagnostic criteria for 
autism explicitly recognize that a PDD diagnosis satisfies the 
definition of autism for Part B purposes. In other instances, a child 
who does not meet the definition and diagnostic criteria for autism, 
may meet the definition and diagnostic criteria for another disability 
category, such as other health impairment. 
 
In addition, children with PDD aged 3 through 9 can be classified as 
developmentally delayed if the State and LEA utilize that 
classification, and if the PDD constitutes a developmental delay under 
applicable diagnostic criteria. Further, IDEA '97 clarifies that 
"[n]othing in the Act requires that a child be classified by their 
disability so long as each child who has a disability listed in §300.7 
and who, by reason of that disability, needs special education and 
related services, is regarded as a child with a disability under Part 
B of the Act." 34 CFR §300.125(d). 
 
For additional guidance regarding your concerns and information 
about applicable diagnostic criteria used in California, you should 
contact the named official of the California State Department of 
Education (CDE) at the following address and telephone number: 
 

Dr. Alice Parker 
State Director 
Special Education Division 
California State Department of Education 
515 L Street, #270 
Sacramento, CA 95814 
Teleehone: (916)445-4613 
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We hope that you find this explanation helpful. If we can be of 'b 

further assistance, please contact Ms. Ellen Safranek, the 
California Part H State contact in the Monitoring and State 
Improvement Planning Division at (202)205-9131, or or. JoLeta 
Reynolds or Ms. Rhonda Weiss of OSEP's policy unit at (202)205- 
5507, or (202)205-9053 ,respectively. 

 
Sincerely, 

 
 
 

Patricia J. Guard Acting Director  
Office of Special Education  

Programs 

 
cc:   
Dr. Alice Parker 

California State Department of Education 


