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This is in response to your July 2, 2007 email to Dr. Al Jones in the Office of Special Education 
Programs (OSEP) regarding questions about the Michigan Department of Education’s (MDE’s) 
proposed State Special Education Rules.  We have included your questions (and our responses) in 
the order in which you raised them. 
 
Q-1.  Regarding Short term Objectives.  
Isn’t it true that one difference between IDEA 97 and IDEA 2004 is that States are no longer 
“required” to have “short-term objectives for students taking the standardized assessments”…and 
isn’t it also true that again this is the “minimum” required and that States “can still exceed this 
minimum” and “can still include short-term objectives for students taking standardized 
assessments?”  Isn’t it true that States will not be found out of compliance or risk loss of Federal 
funds “if they require short-term objectives for all students with disabilities?”  
 
Response.   

The IDEA Amendments of 2004 specifically removed a provision from prior law (IDEA-97) that 
required each child’s IEP to include “a statement of measurable annual goals including  
benchmarks or short term objectives.”  (Emphasis added.)  However, the 2004 Amendments also 
added a new provision that, “for children with disabilities who take alternate assessments aligned  
to alternate achievement standards,” the IEP [individualized education program] must include “a 
description of benchmarks or short-term objectives.”  20 U.S.C. 1414(d)(1)(A)(i)(I)(cc) and 34 
CFR 300.320(a)(2)(ii). 
 

In response to specific comments on the June 21, 2005 NPRM that opposed the removal of 
benchmarks and short-term objectives, the Department’s Analysis of Comments and Changes in 
the Preamble to the Part B final regulations includes the following discussion:  
 

Benchmarks and short-term objectives were specifically removed from section 
614(d)(1)(A)(i)(II) of the Act.  However, because benchmarks and short-term objectives were 
originally intended to assist parents in monitoring their child’s progress toward  
meeting the child’s annual goals, we believe a State could, if it chose to do so, determine  
the extent to which short-term objectives and benchmarks would be used.  However,  
consistent with §300.199(a)(2) and sections 608(a)(2) and 614(d)(1)(A)(ii)(I) of the Act,  
a State that chooses to require benchmarks or short-term objectives in IEPs in that State  
would have to identify in writing to the LEAs located in the State and to the Secretary  
that such rule, regulation, or policy is a State-imposed requirement, which is not required  
by Part B of the Act or the Federal regulations.  71 Fed. Reg. at 46663 (August 14, 2006) 
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In accordance with the preceding discussion, if a State meets the conditions in that discussion 
regarding benchmarks or short-term objectives and is otherwise in compliance with Part B of the 
Act and regulations, the State should not risk loss of Federal funds. 
 
Q-2.  Regarding “Severe Discrepancy.” 
Isn’t it true that one difference between IDEA 97 and IDEA 2004 is that States are no longer 
“required” to use “severe discrepancy as a tool to identify a student with a Specific Learning 
Disability”…and isn’t it also true that again this is the “minimum” required and that States “can 
still exceed this minimum” and “can still use severe discrepancy as a tool to identify a student  
with a Specific Learning Disability?”  
 
Response: 
Section 614(b)(6) of the Act provides that, when determining whether a child has a specific 
learning disability, (SLD) a local educational agency (LEA) “(A)…shall not be required to take 
into consideration whether a child has a severe discrepancy between achievement and intellectual 
ability in oral expression, listening comprehension, written expression, basic reading skill,  
reading comprehension, mathmatical calculation, or mathematical reasoning” and “(B)…may  
use a process that determines if the child responds to scientific, research-based intervention as a 
part of the evaluation procedures described in (paragraphs (b)(2) and (3) of section 614).” 
(Emphasis added). 
 
The statutory provision is reflected in §300.307(a) of the final Part B regulations, as follows: 
 

§300.307  Specific learning disabilities.  
 
 (a)  General.  A State must adopt, consistent with §300.309, criteria for 
determining whether a child has a specific learning disability as defined in §300.8(c)(10).  
In addition, the criteria adopted by the State-- 
 (1)  Must not require the use of a severe discrepancy between intellectual ability 
and achievement for determining whether a child has a specific learning disability, as 
defined in §300.8(c)(10); 
 (2)  Must permit the use of a process based on the child’s response to scientific, 
research-based intervention; and 
 (3)  May permit the use of other alternative research-based procedures for 
determining whether a child has a specific learning disability, as defined in  
§300.8(c)(10).  (Emphasis added.)  

 
In response to specific comments on the June 21, 2005 Notice of Proposed Rulemaking (NPRM) 
regarding the use of discrepancy models, the Department’s Analysis of Comments and Changes  
in the Preamble to the Part B final regulations includes the following discussion: 
 

With respect to permitting LEAs to use discrepancy models…States are responsible for 
developing criteria to determine whether a child is a child with a disability, as defined in 
§300.8 and section 602(3) of the Act, including whether a particular child meets the  
criteria for having an SLD.  Under section 614(b)(6) of the Act, States are free to prohibit  
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the use of a discrepancy model.  States, including States that did not use a discrepancy  
model prior to the Act, are not required to develop criteria that permit the use of a  
discrepancy model.  71 Fed. Reg. at 46646 (August 14, 2006) 

 
In accordance with the preceding requirements in the Act and regulations and the discussion  
from the Analysis of Comments and Changes, a State is prohibited from requiring LEAs to use a 
discrepancy model. However, a State could permit (but is not required to permit) LEAs to use  
other alternative research-based procedures as a part of the process for determining the existence  
of a specific learning disability, which might include determining whether there is a discrepancy 
between a child’s aptitude and achievement.  
 
Q-3.  Regarding ESY Services for the Severely Cognitively and Severely Multiply Impaired 
“Programs.” 
In your 7-2-07 email, you stated that, in your telephone conversation with Dr. Jones, you asked if 
OSEP staff, or other units in the Education Department had informed MDE that the State would 
lose funds if it doesn’t remove the 50 additional days for R 340.1738 & R 340.1748 regarding  
the Severely Cognitively and Severely Multiply Impaired Programs.  And you added the  
following:  “These Programs R 340.1738 & R 340.1748 “don’t say that students outside of these 
Programs can’t have ESY [extended school year]…these Programs only determine that students 
who “need” to be in these Programs need more school days.  The ESY determination is made  
when the student is placed into Programs R 340.1738 & R 340.1748.  Students who are  
identified as “Severely Multiply Impaired R 340.1714” or “Cognitively Impaired R 340.1705” 
aren’t given ESY or the additional 50 days included in R 340.1738 & R 340.1748 “unless the  
IEPT determines they need ESY.”  So the 50 days are not tied to the eligibility or identification  
of the student.  The 50 days are attached to Programs that are determined to need more school  
days, which “in effect exceeds the minimum guidelines of IDEA 2004.”  
 
Response: 
With respect to your question on the funding status of Michigan’s grant under Part B of the  
IDEA, this letter reiterates Dr. Jones’ previous statement to you that neither OSEP nor other  
units in the Education Department have informed MDE that the State would lose its funding  
based on the additional 50 days included in R 340.1738 & R 340.1748. 
 
The following is the provision on ESY services from §300.106 of the final regulations:  
 

§300.106  Extended school year services. 
 

(a)  General.  (1)  Each public agency must ensure that extended school year  

services are available as necessary to provide FAPE [free appropriate public education], 
 consistent with paragraph (a)(2) of this section. 

(2)  Extended school year services must be provided only if a child’s IEP Team  
 determines, on an individual basis, in accordance with §§300.320 through 300.324, that 
 the services are necessary for the provision of FAPE to the child. 

(3)  In implementing the requirements of this section, a public agency may not-- 
(i)  Limit extended school year services to particular categories of disability; or  
(ii)  Unilaterally limit the type, amount, or duration of those services. 
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(b)  Definition.  As used in this section, the term extended school year services  

means special education and related services that-- 

(1)  Are provided to a child with a disability-- 
(i)  Beyond the normal school year of the public agency; 
(ii)  In accordance with the child’s IEP; and 
(iii)  At no cost to the parents of the child; and 
(2)  Meet the standards of the SEA [State educational agency]. 

 
In response to specific comments on the June 21, 2005 NPRM regarding ESY services, the 
Department’s Analysis of Comments and Changes in the Preamble to the Part B final regulations 
includes the following discussion: 

 
The requirement to provide ESY services to children with disabilities who require such 
services in order to receive FAPE reflects a longstanding interpretation of the Act by the 
courts and the Department.  The right of an individual child with a disability to receive 
ESY services is based on that child’s entitlement to FAPE under section 612(a)(1) of the 
Act.  Some children with disabilities may not receive FAPE unless they receive necessary 
services during times when other children, both disabled and nondisabled, normally  
would not be served.  We believe it is important to retain the provisions in §300.106 
because it is necessary that public agencies understand their obligation to ensure that 
children with disabilities who require ESY services in order to receive FAPE have the 
necessary services available to them, and that individualized determinations about each 
disabled child’s need for ESY services are made through the IEP process.  71 Fed. Reg.  
at 46582 (August 14, 2006) 

 
In accordance with the preceding requirements and discussion regarding ESY services, and  
subject to the following, the requirements in R 340.1738 & R 340.1748 of MDE’s proposed 
regulations would not be in conflict with Part B of the IDEA if:  (1) the need for placement of  
each child with a disability in the R 340.1738 or R 340.1748 program has been individually 
determined by the child’s IEP Team, and (2) the IEP of each individual child specifies the kind  
and amount of services the child is to receive, including ESY services beyond the normal school 
year of the public agency.  In addition, MDE ‘s regulations would need to provide that ESY 
services will be made available to any other child with a disability in the State who needs those 
services, as determined by the child’s IEP team and in accordance with the child’s IEP.   
 
Q-4. Regarding Exceeding Minimum Requirements. 
There is much concern on our State Board of Education that neither Michigan nor any State can 
“exceed” the minimum guidelines set forth in IDEA 2004.  Can your office clearly state that any 
State can “exceed the minimum”…but all States “must meet the minimum.”  
 
Response:    Generally, a State can exceed Federal requirements as long as what the State  
requires (1) is not inconsistent with other requirements in the IDEA, and (2) consistent with 
§300.199(a)(2) and sections 608(a)(2) and 614(d)(1)(A)(ii)(I) of the Act, the State identifies in 
writing to the LEAs located in the State and to the Secretary that such rule, regulation, or policy  
is a State-imposed requirement that is not required by Part B of the Act or regulations.  All States  
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receiving funds under Part B of the IDEA must meet the requirements of Part B of the IDEA and 
its regulations. 
 
Based on section 607(e) of the IDEA, we are informing you that our response is provided as 
informal guidance and is not legally binding, but represents an interpretation by the U.S. 
Department of Education of the IDEA in the context of the specific facts presented. 
 
We hope our responses to your questions are helpful to you.  If you have other comments or 
questions, please feel free to contact Laura Duos in the Office of Policy and Planning at (202)  
245-6772. 
 

Sincerely, 
 

 

  

 
  

 
 
cc: Jaquelyn Thompson, Director, Michigan Office of Special 
 Education and Early Intervention Services 


