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Dear Mr. Owoh: 
 
This is in response to your June 7, 2009 letter to the Office of Special Education Programs (OSEP) in 
which you request clarification regarding the disciplinary provisions in Part B of the Individuals with 
Disabilities Education Act (IDEA). Specifically, you ask: 

"Does the result of Manifestation Determination conducted by school districts have to be 
in writing even if the final and ultimate decision made by the special education team members 
was/is to suspend a student with a disability for only

"Is a school district 

 5 days (less than 10 days) for possession of 
weapon on school property?" 

required to send a written notice of the result of Manifestation 
Determination to a parent even ([the final and ultimate decision made by the special 
education team members is to suspend a special education student for only

Your letter refers to the length of the disciplinary removal, and not the result of the determination made 
in accordance with 34 CFR §300.530(c) of whether the conduct in question was a manifestation of 
the child's disability. A local educational agency (LEA) is not required to conduct a manifestation 
determination under 34 CFR. §300.530(e) unless it is contemplating a disciplinary removal that 
constitutes a disciplinary change of placement. Under 34 CFR §300.536, a disciplinary change of 
placement is a disciplinary removal of more than 10 consecutive school days or a series of 
removals that total more than 10 school days in a school year that constitute a pattern of removals. if 
the LEA determines that a child with a disability should be removed for 5 school days in a school 
year under 34 CFR §300.530(b) or (g), and this short-term removal was the first time the child with a 
disability was removed in the school year, the LEA would not be required to conduct a 
manifestation determination under 34 CFR §300.530(e). 

 5 days (less than 10 
days) for possession of weapon on school property?" 

Based on section 607(e) of the IDEA, we are informing you that our response is provided as 
informal guidance and is not legally binding, but represents an interpretation by the U.S. 
Department of Education of the IDEA in the context of the specific facts presented. 
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If you have further questions, please do not hesitate to contact Susan Falkenhan, the New Jersey State 
contact at 202-245-7242, or by email at Susan.Falkenhan@ed.gov, or Dr. Deborah Morrow at 202-
245-7456, or by email at Deborah.Morrow@ed.gov. 

Sincerely, 

 

 
Patricia J. Guard 
Acting Director 
Office of Special Education 

Programs 
 
cc: Director of Special Education 
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