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Dr. John Copenhaver 
Director 
Mountain Plains Regional Resource Center 
Utah State University 
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Logan, Utah 84341 
 
Dear Dr. Copenhaver: 
 
This letter is in response to your electronic mail (email) communication of September II, 2007, 
in which you ask six questions concerning Part B of IDEA. These questions are listed below, 
along with the answer to each question. 
 
1. Are Impact Aid funds, at the District level, considered to be Federal Funds or local funds? 
 

Impact Aid funds are Federal funds that are designed to assist local school districts that are 
affected by the presence of Federal activities. No accountability to the Federal government is 
required for Impact Aid funds received as Payments for Federal Property under section 8002 
of the Impact Aid Program (IAP) statute or Basic Support payments under section 8003(h) of 
the IAP statute. School districts may use those IAP grant funds in whatever manner they 
choose, in accordance with State and local requirements. Payments for Children with 
Disabilities under section 8003(d) of IAP, which some districts receive on behalf of certain 
Federally-connected children with disabilities, must be used for the increased costs 
associated with educating those children. Formula and discretionary construction grants that 
certain school districts receive under section 8007 of the IAP statute must be spent for repair 
or construction of an Impact Aid district's school facilities. 
 

2. If Impact Aid funds are considered to be Federal Funds, is it allowable for a Part B 
applicant to use its Impact Aid funds to make repayment to the State for failure to maintain 
fiscal effort? 

 
Part B regulations provide that 

 
The SEA may not consider any expenditures made from funds provided by the Federal 
Government for which the SEA is required to account to the Federal Government or for 
which the LEA is required to account to the Federal Government directly or though the 
SEA in determining an LEA's compliance with the requirement in paragraph (a) of this 
section. 
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§300.203(b)(3). 
 

Because accountability to the Federal government is not required for section 8002 or 
8003(b) funds, those funds may be used to make repayment to the State for failure 
to maintain fiscal effort. However, as noted above, because school districts are 
accountable to the Federal government for funds provided through sections 8003(d) 
and 8007 of IAP, those funds may not be used to make repayment to the State for 
failure to maintain fiscal effort. 
 

3. Are district expenditures of Impact Aid funds for support of special education and related 
services to be included in the calculation of maintenance of fiscal effort? 

 
There is no requirement that any Impact Aid funds be included in the maintenance of effort 
calculation under IDEA. Whether they could be included depends on the type of 
Impact Aid funds. For example, as noted above, Payments for Children with 
Disabilities under section 8003(d) of IAP must be used for the increased costs 
associated with educating those children. Similarly, formula and discretionary 
construction grants received under section 8007 of the IAP statute must be spent for 
repair or construction of an Impact Aid district's school facilities. Since these funds 
require accountability to the Federal government, States may not include these funds in 
the calculation of maintenance of effort under the IDEA. 
 

Mg

4. Are Medicaid funds that a district receives in the form of reimbursement considered to 
be Federal or local funds? 

 
Under 34 CFR §300.154(g)(2), reimbursements from Federal funds, including 
Medicaid, will not be considered "State and local" funds for the purposes of maintenance of 
effort requirements. 
 

5. Are Medicaid funds expended by a district for support of special education and related 
services required to be included in the calculation of maintenance of fiscal effort? In the 
OSEP letter to Burgett (Feb. 16, 1989) it states that Medicaid funds should not be used in 
calculating MOE. Is this still true? If not, why not? 

 
See the answer to question #4 above. Medicaid funds may not be treated as State and 
local funds for the purposes of maintenance of effort calculations. 
 

6. Please identify Federal Funds used for support of education for which accountability to 
the federal government is not required. 

 
With the exception of the Impact Aid funds noted in question #1, we are not aware of 
any other Federal funds used to support education for which accountability to the Federal 
government is not required. However, it is possible that other funds exist which may be 
administered by other agencies of the Federal government. 
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Based on section 607(e) of the IDEA, we are informing you that our response is provided as 
informal guidance and is not legally binding, but represents an interpretation by the U.S. 
Department of Education of the IDEA in the context of the specific facts presented. 
 
We hope this information is helpful to you. If you have further questions, please contact Dr. 
Deborah Morrow at 202-245-7456. 
 

Sincerely, 
 
 
 
 
Patricia J. Guard 
Acting Director 
Office of Special Education  
  Programs 
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