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UNITED STATES DEPARTMENT OF EDUCATION 
 

OFFICE OF SPECIAL EDUCATION AND REHABILITATIVE SERVICES 
 
 
 

September 23, 2009 

David Anderson, Esq. 
General Counsel 
Texas Education Agency 1701 
North Congress Avenue Austin, 
Texas 78701-1494 

Dear Mr. Anderson: 

This letter is in response to your April 9, 2009 letter to me, as Acting Director of the Office of 
Special Education Programs (OSEP). Your letter requested guidance regarding whether Part B of 
the Individuals with Disabilities Education Act (IDEA) requires students with disabilities who are 
incarcerated in certain correctional facilities to participate in Statewide assessments. Your letter 
seeks guidance regarding two specific circumstances. We summarize and address each of these below. 

1. Does section 612(a)(16) and 34 CFR §300.160 require that IDEA-eligible youth with 
disabilities who are adjudicated and committed to the Texas Youth Commission (TYC) 
participate in statewide assessments? 

Yes. Pursuant to 34 CFR §300.2(b)(1)(iv), the requirements of IDEA Part B apply to all political 
subdivisions of the State that are involved in the education of children with disabilities, including State 
and local juvenile and adult correctional facilities. As stipulated under 34 CFR §300.160(a), "[a] 
State must ensure that all children with disabilities are included in all general State and district-wide 
assessment programs, including assessments described under section 
1111 of ESEA, 20 USC 6311, with appropriate accommodations and alternate assessments, if 
necessary, as indicated in their respective LEPs [individualized education programs]." See also 
Section 612(a)(1 6)(A). As you note in your letter, OSEP has found at least one State out of 
compliance with the requirements of Part B for not ensuring that students with disabilities in 
juvenile correctional facilities participate in statewide assessments. 

Part B of the IDEA and its implementing regulations have consistently required that a free 
appropriate public education (FAPE) be available to all eligible children with disabilities, 
including eligible youth with disabilities in correctional facilities. This requirement has been 
included in the regulations under the IDEA, and its predecessor, the Education of the  
Handicapped Act, since 1975. Federal courts have been enforcing this requirement since 1981. 
See, Green v Johnson, 513 F.Supp. 965, 976 (D. Mass. 1981); see also Donnell C. v. Ill. State 
Bd. of Educ., 829 F.Supp. 1016, 1020 (N.D.I11. 1993); and Alexander S. v. Boyd, 876 F.Supp. 
773, 800-801 (D.S.C. 1995). The 1997 Amendments to the IDEA first provided an exception to 
the FAPE requirement to include all students with disabilities in statewide and district-wide 
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assessments. Section 614(d)(6) (1997). Currently section 614(d)(7) and 34 CFR §300.324(d) 
provide that for children with disabilities who are convicted as adults under State law and 
incarcerated in adult prisons, the requirement to be included in statewide and district-wide 
assessments does not apply. Under the first scenario you describe, this exception does not apply 
because juveniles housed in TYC facilities are neither convicted as adults nor incarcerated in 
adult prisons. 

According to its webpage, for fiscal years 2004 to 2008, the TYC reported an average of 2357 new 
commitments per year. For 2008, 36% of new commitments, or 570, were identified as eligible for 
special education services. For Federal fiscal years 2004 to 2007, Texas reported to the Department an 
average of 1678 children and youth with disabilities ages 6 to 21 whose educational setting was in a 
correctional facility. 

Your letter references those juveniles who "remain in the custody of the TYC and attend schools operated by 
TYC until they are discharged from TYC or released under supervision." You also indicate that "the TYC 
determined that it would only administer State assessments when they are determined to be of direct benefit 
to individual students." Your letter does not define direct benefit. However, it appears that TYC is 
limiting its definition of direct benefit to youth who need to pass the "Exit exams" in order to receive 
their diploma. For all other students, it appears that TYC has predetermined that it will not administer 
"lengthy group assessments" such as the statewide assessment. The failure to include such youth with 
disabilities in the statewide assessment is inconsistent with the requirements of Part I-3. 

2. Are youth with disabilities who receive "determinate sentencing" under Texas Law and are court-
ordered to adult prisons before their 19th birthday exempt from participation in statewide 
assessments? 

Whether or not these youth are to be included in the statewide assessment will depend on whether the 
procedures by which they are court-ordered to an adult prison constitutes a conviction as an adult 
under State law. As noted above, 34 CFR §300.324(d) provides for an exception to the assessment 
requirements for children with disabilities who are convicted as  adults under State law and incarcerated 
in adult prisons.

You write that the law allows juvenile offenders committed to TYC to be referred to the juvenile court for 
judicial approval of the youth's transfer to an adult prison overseen by the Texas Department of 
Criminal Justice. When transferred to an adult prison, the offender is treated as an adult inmate and is 
subject to adult parole laws. Juvenile offenders transferred to adult prisons attend schools operated at 
the facilities operated by a local educational agency (LEA). The LEA develops IEPs for eligible 
students, but does not administer statewide assessments to those students. Therefore, to the extent that 
under State law, the court-ordered transfer to an adult prison constitutes a conviction as an adult, the 
exception in 34 CFR §300.324(d) would apply. 

 This exception includes the requirements set out in section 612(a)(16) of the Act and 
34 CFR §300.320(a)(6). If a youth with a disability is incarcerated, but is not convicted as an adult 
under State law and is not incarcerated in an adult prison, the requirements of Part l3 apply. Part B and its 
implementing regulations do not define the term "convicted as adults." Rather, the statute and regulation 
specifically reference State law as the controlling standard for what constitutes a conviction as an adult. In 
general, the Department will defer to a reasonable interpretation of State law. 
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Based on section 607(e) of the IDEA, we are informing you that our response is provided as informal 
guidance and is not legally binding, but represents an interpretation by the U.S. Department of 
Education of the IDEA in the context of the specific facts presented. 

If you have questions, please do not hesitate to contact Marion Crayton at 202-245-6474 or by email 
at Marion.Crayton.@ed.gov, or Deborah Morrow at 202-245-7456 or by email 
at Deborah.Morrow@ed.gov. 

Sincerely, 

 

Patricia J. Guard 
Acting Director 
Office of Special Education Programs 

cc: Gene Lenz 
Deputy Associate Commissioner Kathy 
Clayton 
Division of IDEA Coordination 
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