UNITED STATES DEPARTMENT OF EDUCATION

OFFICE OF SPECIAL EDUCATION AND REHABILITATIVE SERVICES

DEC - 7 1999
lacocca Professor of Education
Lehigh Universty
Department of Education and Human Services
College of Education,
Mountaintop Campus
111 Research Drive
Bethlehem, Pennsylvania 18015-4794

Dear Mr. Zirkd:

Thisisin response to your letter written to the Office of Specid Education Programs (OSEP),
in which you request dlarification with regard to the following question:

Does the OSEP letter to Jean Rhys dated July 21, 1991, which explained that "the ten-day .
suspension/expulsion ‘clock’ re-starts upon an | EP that changes the child's placement”,
remain vaid after the 1999 IDEA regulations?

The find regulaions implementing the Individuas with Disabilities Education Act Amendments
of 1997, Pub. L. 105-17 (IDEA'97) make clear the circumstances under which a child with a
disability can be subjected to multiple removas from the current placement in the same school
year. To andyze this issue, we would like to cdl the following regulatory provisons to your
atention.

The regulation at 34 CFR 8§300.519 provides a definition reflecting the Department's longstanding
interpretation of what is meant by a "change of placement” in the disciplinary context. With
regard to wha is meant by a change of placement in the context of disciplinary removads, the find
Part B regulations provide as follows:

For purposes of removas of a child with a disability from the child's current elucationd
placement under 88300.520-300.529, a change of placement occurs if

(&Theremovd isfor more than 10 consecutive school days; or

(b) The child is subjected to a series of removas that conditute a pattern because they
cumulate to more than 10 school days in a school year, and because of factors such as the

length of each removd, the totd amount of time the child is removed, and the proximity
of the removas to one another.

34CFR 8300.519.

The regulation at 34 CFR 8300.520(a) addresses both he Stuation rased in Ms. Rhy's inquiry as
well as other gStuations in which a child with a disability could be subjected to more than one
remova from the current placement in the same school year. Section 300.520(a)(1) of the find
Pat B regulations makes clear tha multiple short-term removals of 10 consecutive days or less
for separate incidents of misconduct are permitted, to the extent removas would be applied to
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nondisabled children, as long as those removals do not condtitute a change of placement in the
disciplinary context. The preamble to thefina Part B regulations, in an analyss of the
disciplinary provisons, explains:

In addition, neither the statute or the proposed or find regulations impose absolute limits
on the number of days that a child can be removed from his or her current placement in a
school year. Asin the past, school personnd have the ability to remove a child for short
periods of time as long as the remova does not congtitute a change of placement.” 64
Fed. Reg. 12406, 12413 (Mar. 12, 1999).

However, in the case of disciplinary removals that occur beyond the first 10 school daysin a
school year, services must continue for children with disabilities, consstent with 34 CFR
§300.121 (d) of thefina Part B regulations. That regulation clarifies that a public agency need
not provide services to a child with a disability who has been removed from his or her current
placement for 10 school days or lessin that school year, if services are not provided to a child
without a disability who has been smilarly removed. For a child who has been removed from
his or her current placement for more than 10 school daysin that schoal year, the public agency,
for the remainder of the removas, must provide services to the extent necessary to enable the
child to gppropriately progress in the genera curriculum and appropriately advance toward
achieving the goas set out in the child's IEP.

For disciplinary removals that occur beyond the first 10 school daysin a given school yeer, the
above standard gpplies regarding the provision of services, regardless of whether the removd is
for less than ten school days a atime or, in cases where the behavior is not a manifestation of
the child's disability, for more than ten consecutive days. While the same standard applies
beginning with the eeventh school day that a child is removed from school in agiven school
year, what variesis who, i.e.,, school personne in consultation with the child's specia education
teacher or the | EP team, makes the determination regarding the extent to which services are
necessary to meet this standard. See 34 CFR §300.121(d).

| hope that you find this explanation helpful. If we can provide further assistance, please contact
Dr. JoLeta Reynolds or Ms. Rhonda Weiss, at (202) 205-5507, or (202) 205-9053, respectively.

Sincerdy,

Patricia J. Guard

Acting Director

Office of Specia Education
Programs



