UNITED STATES DEPARTMENT OF EDUCATION

OFFICE OF SPECIAL EDUCATION AND REHABILITATIVE SERVICES

JAN 23 1998

John B. Heskett

Assi st ant Comm ssi oner

Di vi si on of Special Education

Departnent of Elenentary and
Secondary Education

P. O Box 480

Jefferson City, Mssouri 65102-0480

Dear M. Heskett:

This is in response to your letter regarding remarks made during
my visit to Mssouri last January when | nmet with the RESPECT
group. You wote because you wanted witten clarification
regardi ng a question raised by nenbers of the RESPECT group as to
whet her an inclusion facilitator could be required to attend a

di sabl ed student's individualized education program (I EP) neeting
at a parent's request. Please excuse the delay in issuing our
response.

The current regul ation governing | EP neeting participants sets
forth those individuals who nust attend | EP neetings, as well as
provi des that the parent(s) and public agency may invite other

i ndividuals at their discretion. 34 CFR 8300.344(a). Since
inclusion facilitators are not specified as required participants
at | EP neetings, their attendance at an IEP neeting, is at the

di scretion of the parent or the public agency. A parent may
decide to invite an inclusion facilitator to attend his or her
child s I EP neeting, but the school district is not conpelled to
require such attendance. However, in situations where a child is
bei ng placed in an inclusive setting, we believe that the
participation of an inclusion facilitator on an | EP team woul d
likely be beneficial for the parents, the student, and the public
agency. This is consistent with our view that | EP neetings

shoul d serve as a vehicle for constructive dial ogue between
parents and public agency officials, and shoul d be conducted in
as am cably and as non-adversarial a manner as possible. In
addition, if the school district determ nes that involvenent of
an inclusion facilitator is necessary for the devel opnment of a
child s IEP, the district nust ensure the inclusion facilitator's
participation in this process. This could be acconplished

t hrough attendance at the | EP neeting, through witten
reconmendati ons, or through other appropriate neans.

The Individuals with Disabilities Education Act Anendnents of
1997 (IDEA '97), Pub. L. 105-17, would al so support this
interpretation. These anendnents revised the statutory provision
governing the conposition of the |EP team One such revision is
a nodification of the right of parents and public agencies to
bring other individuals to | EP neetings at their discretion.
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Under the new requirenent, the invited individuals nust "have
know edge or special expertise regarding the child, . . .' and
this requirement also applies to invited related services
personnel. Pub. L. 105-17, 8614(d)(1)(B)(vi). This, along with
the other IEP provisions, will take effect beginning July 1

1998. See Section 201(a)(2)(A & (O of Pub. L. 105-17.

However, the nodification of the discretion of parents and public
agenci es regarding individuals they may invite to an | EP neeting
does not change the answer to your question prior to or follow ng

July 1, 1998.

We hope that you find this explanation helpful. If we can be of
further assistance, please |let nme know.

Si ncerely

Meragpo—

dith E. Heumann



