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Dear Ms. Wohle: 
 
This letter is in response to your June 14, 2007 letter to the U.S. Department of Education, 
Office of Special Education Programs (OSEP), regarding requirements under the Individuals 
with Disabilities Education Act (IDEA) for educating children with disabilities in the least 
restrictive environment (LRE). We apologize for the delay in responding. 
 
Your letter asks for guidance related to the reporting requirements for indicators 5 and 6 of 
the State Performance Plan (SPP) and Annual Performance Reports (APRs). Specifically, 
your letter asks: 
 
(a) whether there is a specific percentage of students with disabilities that must be educated with 

non-disabled peers for more than 80% of the school day; and 
(b) the acceptable percentage of students with disabilities that are educated in separate 

special education settings. 
 
Under 34 CFR §300.601(a)(3), as part of its SPP, each State must establish measurable and 
rigorous targets for the indicators established by the Secretary for the priority areas described in 
§300.600(d). One of these priority areas is the provision of FAPE in the LRE. 34 CFR 
§300.600(d). IDEA does not prescribe the number or percentage of children with 
disabilities who must be educated in any particular environment. You are correct that 
indicators 5 and 6 are results indicators, not compliance indicators, and States are riot 
required to establish 100 percent targets for these indicators. Further, as you also point out 
in your inquiry, targets for these indicators arc set by the State with broad stakeholder input. 
States should consider local circumstances in establishing targets for these indicators in 
assessing local performance against statewide targets. 
 
Let me also emphasize that IDEA's LRE principle expresses a strong preference, not a 
mandate, for educating every child with a disability in the regular educational environment. 
To meet the LRE requirements in the IDEA statute and the implementing regulations for 
Part B of IDEA, each State must have policies and procedures that ensure that, to 
the maximum extent appropriate, children with disabilities, including children in public or 
private institutions or other care facilities, are educated with children who are not disabled, and 
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that special classes, separate schooling or other removal of children with disabilities from the 
regular educational environment occurs only when the nature or severity of the disability is 
such that education in regular classes with the use of supplementary aids and services 
cannot be achieved satisfactorily. 34 CFR §300.114. Thus, the IDEA establishes a 
presumption that children with disabilities will be educated in classes and settings with 
their nondisabled peers unless the education of children with disabilities cannot be achieved 
satisfactorily in those classes and settings with the use of supplementary aids and services. 
 
Recognizing that the regular educational environment may not be the appropriate placement 
option for each child with a disability, IDEA also requires that each public agency 
make available a continuum of alternative placements, or a range of placement options, to 
meet the needs of children with disabilities for special education and related services. This 
continuum must include instruction in regular classes, special classes, special schools, home 
instruction, and instruction in hospitals and institutions, and must make provision for 
supplementary services, such as resource room or itinerant instruction, to be provided in 
conjunction with regular class placement. 34 CFR §300.115. Accordingly, in selecting the 
placement option that is appropriate for each disabled child, the IDEA requires that the 
placement decision for each child with a disability be based on the child's individualized 
education program (IEP) and be determined at least annually by a group of persons, 
including the parents and other persons knowledgeable about the child, the meaning of the 
evaluation data, and the placement options. 34 CFR §300.116(a)(1) and (b)(1) and (2). Finally, 
public agencies also must ensure that children with disabilities are not removed from 
education in age-appropriate regular classrooms solely because of needed modifications in the 
general curriculum. 34 CFR §300.116(e). 
 
In setting rigorous targets for SPP results indicators including indicators 5 and 6, OSEP has 
encouraged broad stakeholder involvement in the development of performance goals, 
indicators, and annual objectives for children with disabilities. OSEP has provided 
guidance in its August 9, 2005 memorandum to States, Submission of Part B State 
Performance Plans and Annual Performance Reports, (OSEP Memo 05-12), located at 
http://www.edgov/policy/speced/guid/idea/bapr/index.html, which directs States to provide 
information, in the overview section of the SPP, clarifying how the State obtained broad 
input from stakeholders on the SPP. In addition, 34 CFR §§300.167 through 300.169 
clarify the State's responsibility to establish and maintain an advisory panel, whose 
membership consists of broad and diverse representation, to advise States on many issues, 
including developing evaluations and reporting on data to the Secretary. You may find 
helpful the questions and answers for Part B Indicator 5 that are posted on the Federal Resource 
Centers website at 
http://www.rrfcnetwork.org/images/stories/FRC/spp_mat/2007_December/indicator%20%20b% 
205to%20frrc11.30.07.doc 
 
Based on section 607(e) of the IDEA, we are informing you that our response is provided as 
informal guidance and is not legally binding, but represents an interpretation by the U.S. 
Department of Education of the IDEA in the context of the specific facts presented. 
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We hope that you find the above explanation helpful. If you have any further questions 
regarding the requirements of Part B that have been discussed in this response, please 
contact Susan Falkenhan at (202) 245-7242. 
 

Sincerely, 
 
 
 
Patricia J. Guard 
Acting Director 
Office of Special Education  
  Programs 


	UNITED STATES DEPARTMENT OF EDUCATION

