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Dear 
 
This is in response to your letter dated   in 
which you relate your continuing difficulties in securing what 
you believe to be appropriate public educational services for 
your I remember meeting you in  and 
certainly regret the arduous process that you and your family 
have undergone over the past several years in relation to    
 _ education. I also am aware that you have filed a 
complaint with the Department of Education, 
requested a Secretarial review, and when these mechanisms were  
not successful, initiated a due process hearing, but still were  
unable to obtain the relief you were seeking. 
 
In light of  successful private school placement, 
and your inability to obtain relief through applicable due 
process or State complaint procedures, I thought you would find 
helpful this brief summary of the Individuals with Disabilities 
Education Act Amendments of 1997, Pub.L. 105-17 (IDEA '97), that 
are relevant to disabled children unilaterally placed at private 
schools. A copy of the relevant provision (§612(a)(10)) in IDEA 
'97 is enclosed for your information. 
 
Section 612(a)(10) addresses and clarifies obligations of States  
and school districts to children in private schools.  
Subparagraph (A) of §612(a)(l0) requires that parentally-placed  
private school children with disabilities be allowed to  
participate in programs assisted or carried out under Part B of  
IDEA (Part B), consistent with their number and location in the  
State. The amounts expended on such children are limited to a  
proportionate share of Federal funds made available under Part B, 
(§612(a)(10)(A)(i)(I)), and there is no requirement to expend  
state and local funds for services to parentally-placed private  
school disabled children. However, the services that are  
provided to these students must be determined through a process  
of consultation between the school district and appropriate  
representatives of private school students. Current regulations  
provide that, in determining which children will be served, what 
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services will be provided, and how those services will be  
provided, the LEA must consult with appropriate representatives  
of private school students. 34 CFR §76.652. The consultative  
process is to ensure that there is a genuine opportunity for the  
views of the private school children, through their  
representatives, to be expressed and considered. Further, the  
services that are actually provided must be comparable in quality  
to the services provided public school disabled students. 34 CFR  
§76.654. 
 
While there is a process for determining the manner in which  
public agencies meet their obligations to parentally-placed  
disabled children, the Department's longstanding position is that  
there is no requirement to serve every parentally-placed private  
school disabled child, and parentally-placed private school  
children with disabilities do not have an individual entitlement  
to services under Part B. Regulations for Part B, initially  
published in 1977, have not required public agencies to pay for a  
child's education at a unilateral private school placement if a  
public agency has made FAPE available to the child. See 34 CFR  
300.403(a). However, the public agency must make FAPE available  
to the child should the parents elect to return the child to the  
public school program. 
 
Subparagraph (B) of §612(a)(10) addresses school districts'  
obligations to provide special education and related services to  
disabled children placed at a private school by a public agency  
when the agency cannot make FADE available to such children in  
the programs that it conducts or reasonably could be expected to  
initiate. Under these circumstances, the disabled children who  
are publicly-placed at private schools must receive special  
education and related services in accordance with an  
individualized education program at no coat to the parents.  
Publicly-placed children with disabilities and their parents have  
all the rights they would have if served directly by a public  
agency. See 34 CFR §300.401. 
 
A new subparagraph (C) was included in §612(x)(10) of IDEA '97  
and further clarifies that, in general, a public agency is not  
required "... to pay for the cost of education, including special  
education and related services, of a child with a disability at a  
private school or facility if that agency made a free appropriate  
public education available to the child and the parents elected  
to place the child in such private school or facility."  
§612(a)(10)(C)(i) of IDEA '97. However, under subparagraph  
(C)(ii), "a court or a hearing officer may require the agency to  
reimburse the parents for the cost of that enrollment if the  
court or hearing officer finds that the agency had not made a  
free appropriate public education available to the child in a  
timely manner prior to that enrollment." Nevertheless, 
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subparagraph (C)(iii) explains that the cost of that  
reimbursement may be reduced or denied-- 

(I) if-- 
(aa) at the most recent IEP meeting that the 

parents attended prior to removal of the child from the 
public school, the parents did not inform the IEP team 
that they were rejecting the placement proposed by the 
public agency to provide a free appropriate public 
education to their child, including stating their 
concerns and their intent to enroll their child in a 
private school at public expense; or 

(bb) 10 business days (including any holidays that 
occur on a business day) prior to the removal of the 
child from the public school, the parents did not give 
written notice to the public agency of the information 
described in [this section, unless an exception set 
forth at (iv) (e.g. the parents had not received notice 
of the notice requirement pursuant to §615 of IDEA '97) 
would apply];  

(II) if, prior to the parents' removal of the child  
from the public school, the public agency informed the  
parents, [through the applicable notice requirements], of  
its intent to evaluate the child (including a statement of  
the purpose of the evaluation that was appropriate and  
reasonable), but the parents did not make the child  
available for such evaluation; or  

  (III) upon a judicial finding of unreasonableness  
with respect to actions taken by the parents.  

§612(a)(10)(C)(iii) and (iv) of IDEA '97. 
 
It appears that you already have completed a due process hearing 
and appeal thereof regarding public educational 
services. Part B does not establish specific time frames 
governing the filing of requests for due process hearings or 
judicial appeals of hearing decisions, and as long as a State's 
timeline for filing is reasonable it would not conflict with 
Part B. Traditionally, courts have imposed analogous State 
statutes of limitations on both requests for due process hearings 
and judicial appeals of those hearing decisions. You may wish to 
consider raising any issues that may not yet have been addressed 
at the administrative level, and for which no valid statute of 
limitations has expired, to try to obtain a resolution of your 
concerns. 
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Again, I am very pleased to hear that has  
progressed considerably in the past several years, and sincerely  
regret the difficulties you have experienced in obtaining what  
you believe are appropriate educational services for 

. We appreciate the time you have taken to write and 
share your concerns, and wish continued success in 
school. 
 

Sincerely, 
 
 
 
 
Thomas Hehir 
Director 
Office of Special Education 
 Programs 

 
Enclosure 
 
cc: 

  


