UNITED STATES DEPARTMENT OF EDUCATION

OFFICE OF SPECIAL EDUCATION AND REHABILITATIVE SERVICES

NOV 21 1997

Edward J. Sarzynski

Hogan & Sarzynski, LLP

One Marine Mdland Pl aza

P. 0. Box 660

Bi nghant on, New York 13902- 0660

Dear M. Sarzynski:

This is in response to your letter to the Ofice of Special
Education Prograns (OSEP), dated August 15, 1997, in which you
seek clarification regarding the responsibility of schoo
districts under Part B of the Individuals with Disabilities
Education Act (Part B) to provide educational progranms and
services listed on a student's individualized education program
(IEP) during a tinme when the parent is honme instructing the
child.

According to your letter, under New York State | aw and

regul ations, a parent has the right to hone instruct her child,
subject to conpletion of certain requirenments, including

subni ssion of an individualized honme instruction plan to the
Superintendent of Schools for approval. Your letter asks the
foll ow ng question:

Can a parent in the situation described above
sel ect what prograns and services she w shes
froman IEP at a tinme when a student is not
enrolled in the school district? If so, are
there any limtations? |Is the school district
obligated to transport the child fromand to
the hone in order to receive the services, if
your answer is in the affirnmative?

Under Part B, each State and its |ocal school districts nust
ensure that a free appropriate public education (FADE) is made
available to all children with disabilities in mandatory age
ranges. 20 U. S.C. 81412(a)(1). However, if FAPE has been nade
available to a child and the parent rejects the offer of FAPE in
favor of a private placenent, this Ofice has interpreted Part B
to nean that the public agency would not be required to pay for
the child' s education at that private placenent.

However, special education and rel ated services nust be nade
available to children with disabilities placed at private schools
by their parents, subject, to the requirenments of section
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612(a)(10)(A) of the Individuals with Disabilities Education Act
Amendnents of 1997 (IDEA '97). In deternmining the extent to
which children with disabilities enrolled by their parents in
private schools participate in special education programnms
conducted by | ocal school districts, public agencies must consult
wWith representatives of such students. The consultations are to
assi st the public agencies in deternining which private school
students with disabilities will receive services and how t hose
services will be provided. 34 CFR 876.652. Note that on Cctober
22, 1997, the Departnment published in the Federal Register a

Noti ce of Proposed Rul emaking (NPRM to inplenment |DEA '97, and
the provisions regarding services for parentally-placed disabl ed
students are found at proposed 88300. 450-300. 462. 62FR55026.

Part B and its inplenmenting regulations do not explicitly address
the obligations of school districts to provide services to hone-
educat ed students with disabilities; nor does Part B define the
term"private school or facility." Consequently, OSEP has

advi sed that the determ nation of whether a particular hone
educati on arrangenment constitutes the enrollnent of a child with
a disability in a private school or facility nust be based on
State law. |f, under the | aw of New York State, hone education
constitutes enrollnent in a private school or facility, then the
requirements of Part B governing the obligations of schoo
districts to parentally-placed disabled students woul d apply.
However, assum ng a school district elects to serve a particular
Parental | y-pl aced di sabl ed student, we find nothing in Part B
that would require the school district to offer services to a
parental | y-pl aced disabl ed student at the precise tinme requested
by the parent.

Since the issue you are raising depends on an interpretation of
State |law, not just Federal law, we are not in a position to
respond fully to your inquiry. For further guidance on the
obligations of school districts to hone-educated students under
New York State |aw, you should contact the New York State
Educati on Departnent. The address is:

Ms. Rita D. Levay

Executi ve Coordi nat or

New York State Educati on Depart nment

O fice of Special Education Policy
and Quality Assurance

O fice of Vocational and Educati onal
Servi ces

1 Conmerce Plaza, Room 1624

Al bany, New York 12234-0001

We hope that you find this explanation helpful. If we can be of
further assistance, you may contact the Ofice of the Director of
Speci al Education Progranms and speak faith Dr. JoLeta Reynolds,.
who may be reached at (202) 205-5507, or Ms. Rhonda Wi ss at
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(202) 205-9053, or Dr. Catherine Cooke in the Mnitoring and
State I nprovenent. Planning Division at (202) 205-5391.

Si ncerely,
_j‘-m-'\-o M"—._/‘L
Thomas Hehi r
Di rector
O fice of Special Education
Pr ogr ans

Encl osure

cc: Ms. Rita D. Levay
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