UNITED STATES DEPARTMENT OF EDUCATION

OFFICE OF SPECIAL EDUCATION AND REHABILITATIVE SERVICES

AUG 18 1997

Ki mberly K. Md anahan, Ph.D.

Pr esi dent

Texas Psychol ogi cal Associ ation
6633 East Hi ghway 290

Suite 305

Austin, Texas 78723

Dear Dr. M anahan:

This is in response to your letter to the Ofice of Specia
Educati on Prograns (OSEP) dated Decenber 15, 1996, witten on
behal f of the Texas Psychol ogi cal Association. Your letter
concerns clarification that this Ofice has previously provided
to the Texas Education Agency (TEA) on the State |icensure
requi renents for school psychol ogi sts. Pl ease excuse the del ay
in issuing our response.

Since the highest entry-level academ c degree requirenment for the
occupational category "licensed specialist in school psychol ogy"
(LSSP) is the nmaster's degree, you are concerned that the LSSP
"enconpasses only the m ni nrum standards of training and

experi ence for school psychol ogy specialists." According to your
letter, "doctoral school psychologists Iicensed by the State
Board of Psychol ogy for independent practice in the private
sector nmust conplete a second application process, and pass a
master's exam nation in order to provide services in the
schools." Therefore, you assert that Texas legislation "limts
the access of children with disabilities to services from
personnel with qualifications that exceed the m nimum

requi renents.”

In aletter to J.R Cumm ngs, former Conmi ssioner of the Texas
Educati on Agency, OSEP advi sed:

"it would be inconsistent with a State's responsibility
under 34 CFR 300.153 to establish two separate occupationa
categories of providers of psychol ogical services to
students with disabilities, where the two categories have a
simlar or identical degree of supervision, but with
different entry-level academ c degree requirenents (e.qg.
the Ph.D. degree for one category and only a nasters degree
for the other)." (p.5).
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Part B's personnel standards provisions require States to
establish policies and procedures relating to the establishnent
and mai ntenance of standards for ensuring that personne
necessary to carry out the purposes of Part B are appropriately
and adequately prepared and trained. 34 CFR 8300. 153(b)(1).

These policies and procedures nust provide for "the establishnent
and mai nt enance of standards that are consistent with any State
approved or recogni zed certification, licensing, registration, or
ot her conparable requirenents that apply to the profession or

di scipline in which a person is providing special education or
rel ated services." 34 CFR 8§300. 153(b)(2). Further, standards

for entry-level enploynent of personnel in each profession or

di sci pline providing special education and rel ated services mnust
be based on the "highest" entry-1level academ c degree requirenment
across all State agencies applicable to serving children and
youth with disabilities. 34 CFR 8300.153(a)(2). So long as the
above requirements are net, Part B does not prescribe the

i ndi vi dual s who nust provide required instruction or services;
nor does Part B prescribe the applicable qualification standards
for those individuals. The recent changes to Part B by the
Individuals with Disabilities Education Act Anendnments of 1997
did not change the Part B requirenents concerning personne
standards that are raised by your inquiry.

State law, not Part B's personnel standards provisions, govern
whet her individual s who provide particul ar services nust be
licensed or hold some other credential. As you do, we do not see
Part B's personnel standards requirenent as designed to burden

i ndi vi dual s who have higher than the entry |evel degree. Nothing
in 34 CFR 8300.153 woul d prohibit individuals who have attai ned
an academni c degree requirement that exceeds the m nimum

requi renent for a specific profession or discipline fromthe
practice of that profession in the schools. On the other hand,
Part B does not prohibit a State fromrequiring individuals who
have a doctorate in psychology to fulfill other requirenents to
satisfy State requirements for the LSSP |icense. These

determ nations are within the purview of State and | ocal
educational authorities.

In the situation pronpting your inquiry, Texas has determ ned
that only individuals holding the LSSP |icense can practice
school psychology in public schools. W believe that specifying
criteria for providing services in the public schools, such as
licensure, is consistent with the State's responsibility to
undert ake procedures and activities to ensure that there is an
adequate supply of qualified personnel to ensure that children
with disabilities receive appropriate instruction or services.
34 CFR §8300. 381 and 300. 600.

We hope that you find this explanation helpful in clarifying the
scope of Part B's personnel standards provisions. If we can be
of further assistance, please feel free to contact Dr. JolLeta
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Reynol ds or Ms. Rhonda Wiss of nmy staff at (202) 205-5507, or
Ms. Deborah Sturdivant, the Texas State contact at
(202) 205-8038.

Si ncerely,

s M"'.‘/‘L
Thomas Hehir
Di rector

O fice of Special Education
Pr ogr anms

cc: Ms. Jill Gray
Texas Educati on Agency
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