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October 12, 2005 
 
Mr. Dann Stevens 
Program Consultant-Medicaid 
Iowa Department of Education 
Grimes Office Building-Third Floor 
Des Moines, Iowa 50319 
 
Dear Mr. Stevens: 
 
This responds to your letter requesting an opinion whether Medicaid claim documentation used 
by school districts and other educational agencies is considered an “education record” under the 
Family Educational Rights and Privacy Act (FERPA), 20 U.S.C. § 1232g.  This Office 
administers FERPA and provides technical assistance to educational agencies and institutions to 
ensure compliance with the statute and regulations, which are codified at 34 CFR Part 99. 
 
You explained by way of background that both local school districts and intermediate agencies, 
known as Area Education Agencies (AEAs), seek Medicaid reimbursement for eligible services 
provided to students under Part B of the Individuals with Disabilities Education Improvement 
Act (Part B or IDEA).  Regional AEAs provide Medicaid eligible support services to local 
school districts in the State, including physical therapy, speech-language therapy, occupational 
therapy and behavioral support from school psychologists and social workers.  The Medicaid 
program in Iowa provides that the student’s Individualized Education Program (IEP) must define 
Medicaid eligible services. 
 
According to your letter, AEAs in Iowa use a statewide computer system that stores the IEP 
service information and generates a Medicaid Service Form that includes the student’s name; 
date of birth; Medicaid ID; attending school, IEP service specialty; and staff person assigned to 
the student for the service.  Once completed by AEA staff, the data is entered into the statewide 
computer system by AEA staff.  The AEA then uses this data to submit an electronic Medicaid 
claim to the Iowa Medicaid fiscal agent for reimbursement.  You indicated that local school 
districts may also seek Medicaid reimbursement using electronic filing or paper claims that 
contain essentially the same data that appears in the AEA electronic claim.  Both AEAs and local 
school districts retain the Medicaid claim documentation in an area that is separate from the 
student’s IEP file.  You indicated that some of your staff maintain that the Medicaid Service 
Form is an “education record” under FERPA, while others argue that it is like forms used for 
other Federal programs that are not treated as “education records,” such as the free and reduced 
price lunch program. 
 
FERPA applies to educational agencies and institutions that receive funds under any program 
administered by the Secretary of Education.  34 CFR § 99.1(a).  We assume for purposes of this 
discussion that both local school districts and AEAs in Iowa are subject to FERPA under this 
provision.  Under FERPA a parent or eligible student (i.e., a student who has reached 18 years of 
age or attends a postsecondary institution) must provide a signed and dated written consent 
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before the agency or institution discloses education records, or personally identifiable 
information from education records.  34 CFR § 99.30.  Exceptions to this requirement are set 
forth in § 99.31 of the FERPA regulations.  The term “education records” is defined as those 
records that are: 
 

1) Directly related to a student; and 
2) Maintained by an educational agency or institution or by a party acting for the agency or 

institution. 
 
34 CFR § 99.3 (“Education records”).  Exclusions to this definition, which are set forth in 
subsection (b) of the regulatory definition, are: 
 

1) Record kept in the “sole possession” of the maker under specified conditions; 
2) Records of the institution’s “law enforcement unit”; 
3) Employee or personnel records;  
4) Medical and psychological “treatment” records of postsecondary students; and 
5) Records that only contain information about an individual after he or she is no longer a 

student (“alumni records”). 
 
There is no exception to the definition of “education records” for records used to submit 
reimbursement claims to a State Medicaid fiscal agent or for forms used by other Federal 
agencies.  Nor is there any exception to the written consent requirement in FERPA that permits 
an educational agency or institution to disclose personally identifiable information to the Iowa 
Medicaid fiscal agent for reimbursement unless a parent or eligible student has provided prior 
written consent.  Student records are protected under FERPA unless there is another Federal law 
that presents an irreconcilable conflict with FERPA requirements and governs as a later-enacted 
statute.  See Watt v. Alaska, 451 U.S. 259, 267-268 (1981).  We are aware of no such conflicting 
Federal law that applies to the circumstances you have described.   
 
Note that under § 99.30(a), an educational agency or institution may disclose education records if 
a parent has provided prior written consent to a third party authorized to receive the records, such 
as the designated Medicaid fiscal agent.  The agency or institution must have a reasonable basis 
for concluding that the parent has in fact provided the necessary written consent to the third 
party, and the consent must conform to the requirements of § 99.30(b) of the regulations.  
 
I trust that the above information is helpful in explaining the scope and limitations of FERPA as 
it relates to your concern. 
 
      Sincerely, 
 
         /s/ 
 
      LeRoy S. Rooker 
      Director 
      Family Policy Compliance Office  


