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Dear Mr. Worthington: 

This letter is in response to your electronic mail correspondence dated November 30, 2007 to 
Susan Falkenhan, the New Jersey State contact, of my staff. This email followed a series of 
telephone conversations with Ms. Falkenhan and Dr. Deborah Morrow of my staff, regarding 
34 CFR §300.510 and, specifically, when the due process hearing timeline would begin under 
various circumstances. In your email, you present the following scenario and subsequent 
questions: 

A petition for a due process hearing is filed by a parent. Thirty days have 
passed from the time the petition was filed. No resolution meeting or mediation 
session has been scheduled or held. The parties have NOT waived the 
resolution meeting in writing and no attempt has been made by the LEA 
[local educational agency] to schedule a resolution meeting. The parent has 
not filed a motion pursuant to 34 CFR §300.510(b)(5), requesting the 
hearing officer start the due process hearing timeline and the LEA has not filed a 
motion pursuant to 34 CFR §300.510(b)(4) seeking to dismiss the petition 
based on the failure of the parent to attend the resolution meeting. 

In the above factual scenario, what should happen on day 31? If all of the facts 
above are the same, but when the SEA (State educational agency) inquires of 
the LEA whether it has attempted to secure the attendance of the parent at a 
resolution meeting, it is informed no such attempt has been made, but that the 
attorney for the LEA is discussing the matter with the attorney for the parent 
in an attempt to resolve the matter, what should happen on day 31? 

As you know, the LEA has an affirmative obligation to convene a resolution meeting within 15 
days of receiving notice of the parent's due process complaint (and prior to the initiation of 
the due process hearing). 34 CFR §300.510(a)(1). If the LEA is not meeting this obligation, 
the SEA, consistent with its general supervisory responsibilities under 34 CFR §300.600(a), 



must enforce this requirement. The SEA may use a variety of methods to do so, including 
those provided for in 34 CFR §§300.600(a) and 300.608. However, the SEA may not extend 
the resolution process period beyond 30 days and it may not grant to a hearing officer the specific 
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authority to dismiss a due process complaint if the parent is not proceeding and the LEA has not 
convened the resolution hearing. 

Under 34 CFR §300.510(h)(4), the LEA may request that the hearing officer dismiss the 
complaint if the LEA is unable to secure the participation of the parent in the resolution meeting 
after reasonable efforts have been made and documented. Similarly, the parent has the option of 
seeking the intervention of the hearing officer to begin the due process hearing timeline if the 
LEA fails to hold the resolution meeting as specified in 34 CFR §300.510(a). 34 CFR §300.510(b)(5). 

If both the LEA and the parent fail to exercise their rights as described above, regardless of the 
reasons for the parties' inaction, the timelines regarding due process complaints remain in 
effect. Unless one of the circumstances in 34 CFR §300.510(c) applies and there is an adjustment 
to the 30-day resolution period, the timeline for issuing a final decision begins at the expiration 
of the 30-day resolution period. 34 CFR §300.510(b)(2). Accordingly, even when both the 
parents and the LEA have permitted the due process complaint to linger, the SEA must ensure 
that a final decision is reached and mailed to the parties in compliance with the 45-day timeline 
provided for in 34 CFR §300.510(b)(2). 34 CFR §300.515(a). 

At any time after the receipt of a due process complaint, the SEA may, under 34 CFR 
§300.515(a), assign a complaint to a hearing officer for tracking or other administrative 
purposes. If the parties have failed to take any action on the complaint, on the 31st day after 
receipt of the due process complaint, the SEA may refer the complaint to the hearing officer (if it 
has not already done so) and ask the hearing officer to contact the parties for a status report 
and/or convene a hearing. While the SEA is not required to refer the dormant due process 
complaint to a hearing officer immediately after the expiration of the 30 day resolution period, as 
stated above, the SEA is responsible for ensuring that the 45-day timeline provided for in 34 
CFR §300.510(b)(2) is met. 

Based on section 607(c) of the IDEA, we arc informing you that our response is provided as 
informal guidance and is not legally binding, but represents an interpretation by the U.S. 
Department of Education of the IDEA in the context of the specific facts presented. 

We hope this information is helpful to you. If you have further questions, please do not 
hesitate to contact Susan Falkenhan at 202-245-7242. 

Sincerely, 
 
 
 
William W. Knudsen 
Acting Director 
Office of Special Education 

Programs 

cc: Roberta Wohle 
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