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Dear Ms. Von Ruden: 
 
This is in response to your letter written to the office of 
Special Education Programs (OSEP) in which you ask several  
questions about the reporting of outcomes of due process hearings  
conducted pursuant to Part B of the Individuals with Disabilities  
Education Act (Part B). 
 
In particular, you ask about procedures that govern reporting of  
decisions in Part B due process hearings to the public, and  
whether State educational agencies (SEAS) are the only entities  
with standing to report these decisions. You also ask whether  
settlements arrived at before or during due process hearings are  
subject to any reporting requirements. 
 
Section 615(h)(4) of the Individuals with Disabilities Education  
Act Amendments of 1997, Pub. L. 105-17, (IDEA '97) affords the  
parent of a child with a disability who is a party to a due  
process hearing the right to obtain "written, or, at the option  
of the parents, electronic findings of fact and decisions". IDEA  
'97 also continues the requirement in prior law that ". . .  
findings and decisions shall be made available to the public  
consistent with the requirements of section 617(c) (relating to  
the confidentiality of data, information, and records)." Id.  As  
under prior law, IDEA '97 also requires that such findings and  
decisions "be transmitted to the advisory panel established  
pursuant to section 612(a)(21)." Id.  While IDEA '97 requires  
the reporting, in a non-personally identifiable manner, of  
findings of fact and decisions to the State advisory panel and to  
the public, IDEA '97 does not otherwise specify how a State  
educational agency (SEA) reports due process hearing decisions. 
 
In a particular State, whether findings and decisions in due  
process hearings are reported to the public by the SEA or by the  
public agency conducting the hearing, if other than the SEA, is a 
matter left to a State's discretion. While there is nothing in  
IDEA '97 that specifies that States report hearing decisions to  
the publication you noted in your letter or any other commercial  
reporting service, we believe it is reasonable for States to  
publish hearing decisions using commercial reporting services  
that address issues relating to the education of students with  
disabilities, provided the hearing decisions are reported in a  
manner that does not violate the confidentiality requirements of  
the Act. 
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There is no Federal requirement, as your inquiry suggests, 
for States or school districts to report "the actual number of due  
process requests and the actual results of these findings in  
their local plans". Rather, the statutory requirements  
applicable to disclosure of due process hearing decisions address  
the reporting to the public in a non-personally identifiable  
manner of the findings and decisions in due process hearings.  
OSEP does not construe §615(h)(4) of IDEA '97 as requiring the  
reporting of the results of settlement agreements arrived at in  
connection with requests for due process hearings. As you may  
know, IDEA '97 also provides that when a parent requests a due  
process hearing, the SEA or other responsible public agency must  
make mediation available to parties to disputes relating to the  
identification, evaluation, or educational placement, or the  
provision of a free appropriate public education. §615(e)(1) of  
IDEA '97. Any agreement reached by the parties to the mediation  
process "shall be set forth in a written mediation agreement".  
§615(e)(2)(F). While the statute is specific as to the  
procedures that must be in place to govern the mediation process,  
it does not require that the written agreement reached in the  
mediation be made available to the public. Further, the statute  
explicitly provides that "(d)iscussions that occur during the  
mediation process shall be confidential and may not be used as  
evidence in any subsequent due process hearing or civil  
proceedings . . . ." §615(e)(2)(G). Therefore, we believe that  
the IDEA '97 does not require States or school districts to  
release to the public settlement agreements arrived at either  
through mediation or through agreement of the parties to a due  
process hearing prior to the issuance of a final hearing  
decision. 
 
We hope that you find this explanation helpful. If we can be of  
further assistance, please contact Dr. JoLeta Reynolds or Ms.  
Rhonda Weiss of OSEP at (202)205-5507, or (202)205-9053,  
respectively. 
 

Sincerely, 
 

 
Thomas Hehir 
Director 
Office of Special Education 
Programs 

 
cc: Ms. Gloria Dopf 
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