UNITED STATES DEPARTMENT OF EDUCATION

OFFICE OF SPECIAL EDUCATION AND REHABILITATIVE SERVICES

JUN 21 1998

Susan Goodman, Esq.

Seni or Policy Speciali st

Assi stive Technol ogy Fundi ng
and Systens Change Project

1660 L Street NW Suite 700

Washi nqt on, DC 20036-5602

Dear Ms. Goodman:

This is in further response to your letter, dated Septenber 9,
1997, in which you request clarification fromthis Ofice
regardi ng the use of assistive technol ogy devices purchased with
Federal funds provided under Part B of the Individuals with

Di sabilities Education Act (Part B).

In your inquiry, you describe a situation in which a schoo

di strict expends Part B funds to purchase an assistive technol ogy
device that is used by a disabled student to carry out the

provi sions of the student's Individualized Educati on Program
(IEP). You have asked whet her that same student can continue to
use the device as he or she transitions to, and participates in,
a State vocational rehabilitation services program funded under
Title | of the Rehabilitation Act of 1973, as anended, and

whet her the school district can transfer ownership of the device
to the State vocational rehabilitation (VR agency.

We agree that school districts can collaborate with State VR
agencies to enable transitioning students to continue. to use Part
B-funded assistive technol ogy devices for purposes of
participating in a State VR services program Wether a schoo
district that purchases an assistive technol ogy device with Part

B funds can transfer ownership of the device to a State VR agency
is based on the needs of the district. An explanation of the
Federal requirenents relevant to your inquiry and of the basis

for our conclusions follows.

Part B is a State-admi ni stered program subject to the

requirements in 34 CFR Part 80 of the Educati on Depart nment

General Adm nistrative Regul ati ons (EDGAR), "Uniform

Adm nistrative Requirements for Gants and Contracts to State,
Local, and Indian Tribal Governnents". Thus, the use,

managenent, and di sposition of assistive technol ogy devices

(as defined in 8602 of |IDEA) that neet the definition of "equipnment”
in 34 CFR 80.3 are governed by the equi pnent-rel ated requirenents
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in 34 CFR §80.32(c)-(e).' Under EDGAR, title to equi pnent

acqui red by a school district (or |ocal educational agency (LEA))
with Part B funds vests upon acquisition in the district
(880.32(a)), whereas the district's use of the equipnent is
subject to the requirenents in §80.32(c).2 As you noted in your
letter, the use provision provides in relevant part:

(c) Use

(1) Equiprent shall be used by the grantee or subgrantee for
the program or project for which it was acquired as |long as
needed, whether or not the project or program continues to
be supported by federal funds. \Wen no | onger needed for

the original programor project, the equi pnmrent may be used
in other activities currently or previously supported by a
Federal agency.

According to the EDGAR criteria, an LEA is required to continue
usi ng equi pment it purchases with Part B funds for as long as it
needs the equipnment to carry out the purposes of its Part B
program Since transition planning and services are essenti al
aspects of the Part B program it is appropriate for students
with disabilities, who are furnished assistive technol ogy

devi ces, to continue to use needed devices during their
transition into a programof VR services. Once the student

| eaves school for the VR program the LEA can transfer ownership

l"Equipnent" is defined in EDGAR as "tangi bl e, non-
expendabl e, personal property having a useful life of nore than
one year and an acquisition cost of $5,000 or nore per unit."
Thus, the requirenents in EDGAR regarding the use of equi prment
pertain only to those assistive technol ogy devices that cost at
| east $5,000, unless the State educational agency uses a nore
expansi ve definition of "equipnment" (34 CFR 880.3). The term
"equi pment” is also defined in 8602(a)(6) of |IDEA to include
"technol ogi cal aides and devices." Still, application of the
requirements in 34 CFR 80.32(c)-(e) to assistive technol ogy
devi ces (under 8602(1)), or to other technol ogical aids and
devi ces (under 8602(a)(6)), is based on whether the item neets
the definition of "equipnent” in EDGAR

2You shoul d note that State agency grantees and subgrant ees
are required to use, manage, and di spose of equi pnent, as defined
in EDGAR, in accordance with State |aws and procedures (34 CFR
880. 32(b)). Thus, questions regarding continued use and transfer
of equi pment purchased with Part B funds by a State agency
providing services directly to a child with a disability would be
governed by State rul es.
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of the equipnent to the State VR agency provi ded the LEA has
determined that it no | onger needs the device in connection with
its Part B program or for any other Federally-supported project
or activity that it (the LEA) conducts.

We presune that assistive technol ogy devi ces purchased by LEAs
are often custom zed or otherwise nodified to suit the individual
needs of a particular child with a disability, making it unlikely
that the LEA would need the device once the child | eaves school .
In instances in which that is the case, the LEAis pernmitted to.
transfer the device to the State VR agency that is serving the
former student for whomthe device was originally purchased.

Thus, students with disabilities can continue to use Part B-
funded equi prent once they | eave school and school districts can
transfer ownership of the equi pnment to other entities, provided
the district that purchased the device no | onger needs it. Once
the district transfers ownership of the device however, you
should note that the district may have a further obligation to
its St?te educati onal agency (SEA) dependi ng upon the device's
val ue.

You al so ask whi ch docunentation, accounting, or other standards
must LEAs and State VR agencies follow in transferring ownership
listed in 880.32(d)(1) of EDGAR. Transfer of title to assistive
t echnol ogy devi ces shoul d be conpl eted through applicable State
and | ocal procedures that are consistent with these m ni num
record retention requirenents.

Agai n, we agree that coordination between LEAs and State VR
agencies to enable students with disabilities to continue using
assi stive technol ogy devices as they nove fromone programto the
other is an efficient, cost-effective neans of facilitating
transition fromschool to work-related services and fully support

3pursuant to the EDGAR requirenents governing disposition of
equi pnent in 34 CFR 880.32(e), a school district that had
purchased an assi stive technol ogy device with Part B funds,
determined that it no | onger needed the device upon the student's
exit fromschool, and transferred ownership of the device to the
VR agency, has no further obligation with regard to the device if
its current fair market value of the device is |ess than $5, 000.
(880.32(e)(1). On the other hand, if the device is valued in
excess of $5,000, then the district's awarding agency (the SEA)
has a right to an anpbunt proportionate to its share in the cost
of the equi prment (880.32(e)(2)).
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the type of cooperation between agencies to which you refer. W
believe the EDGAR requirenents outlined above support this type
of cooperation.

We hope that you find this explanation helpful. If we can be of
further assistance, please |et nme know.

Si ncerely,

Mragpon—

dith E. Heumann

_cc: State Directors of Special Education
RSA Regi onal Conmmi ssioners
Regi onal Resource Centers
Federal Resource Center
Parent Training Centers
I ndependent Living Centers
Protecti on and Advocacy Agenci es
Speci al Interest Advisory G oup
State Vocational Rehabilitation Directors
State Tech Act Directors
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