
400 MARYLAND AVE.. S. W. WASHINGTON. D.C. 20202 
                               www.ed.gov 

 
Our mission is to ensure equal access to education and to promote educational excellence throughout the Nation. 

 

UNITED STATES DEPARTMENT OF EDUCATION 
 

OFFICE OF SPECIAL EDUCATION AND REHABILITATIVE SERVICES 
 

12/15/2008 
 
Sherry Kolbe 
Executive Director and CEO  
NAPSEC 
1522 K Street, N.W. 
Washington DC  20005-1202 
 
Dear Ms. Kolbe: 
 
The U.S. Department of Education, Office of Special Education Programs (OSEP) is in receipt of your 
letter dated July 18, 2008, requesting clarification on Highly Qualified teacher requirements.  
Specifically, you requested information about the Highly Qualified teacher requirements for teachers 
who teach to functional levels versus grade levels.  You stated that members of your organization, the 
National Association of Private Special Education Centers (NAPSEC), serve students that cannot be 
successfully educated in the regular education classroom and that these students are usually the “more 
severe and profound” population of special education students.  The Part B regulations implementing 
the 2004 reauthorization of the Individuals with Disabilities Education Act (IDEA), at 34 CFR 
§300.18, defines the term highly qualified special education teachers.  As you know, 34 CFR 
§300.18(h) specifies that this definition does not apply to teachers hired by private elementary and 
secondary schools.  You indicate though, that some States are requiring, as a matter of State law, that 
private school teachers in private schools that accept placements by public agencies meet the same 
”highly qualified” standards that the States apply to teachers in public schools.  In this context you ask 
for clarification of the “highly qualified” requirements for teachers teaching students at a functional, 
rather than grade, level. 

Under 34 CFR §300.18(c) the requirements are set out for special education teachers teaching to 
alternate academic achievement standards established by a State under 34 CFR §200.1(d).  This 
section provides: 

When used with respect to a special education teacher who teaches core academic subjects 
exclusively to children who are assessed against alternate academic achievement standards 
established under 34 CFR §200.1(d), highly qualified means the teacher, whether new or not new 
to the profession, may either: 

1. Meet the applicable requirements of section 9101 of the Elementary and Secondary 
Education Act (ESEA) and 34 CFR §200.56 for any elementary, middle, or secondary 
school teacher who is new or not new to the profession; or  

2. Meet the requirements of paragraph (B) or (C) of section 9101(23) of the ESEA as applied 
to an elementary school teacher, or, in the case of instruction above the elementary level, 
meet the requirements of subparagraph (B) or (C) of section 9101(23) of the ESEA as 
applied to an elementary school teacher and have subject matter knowledge appropriate to 



the level of instruction being provided and needed to effectively teach to those standards, 
as determined by the State. (Emphasis added) 

The regulations promulgated under Title 1 of the ESEA permit States to use alternate academic 
achievement standards to evaluate the performance of a small group of children with the most 
significant cognitive disabilities who are not expected to meet grade-level standards even with the best 
instruction.  An alternate academic achievement standard sets an expectation of performance that 
differs in complexity from a grade-level academic achievement standard. Therefore, 34 CFR 
§300.18(c)allows special education teachers teaching exclusively children who are assessed against 
alternate academic achievement standards to meet the highly qualified teacher standards that apply to 
elementary school teachers, or, if a teacher (who is teaching exclusively to alternate achievement 
standards) is teaching students who need instruction above the elementary school level, the teacher 
must have subject matter knowledge appropriate to the level of instruction needed to effectively teach 
to those standards.  The purpose of this requirement is to ensure that teachers exclusively teaching 
children who are assessed based on alternate academic achievement standards above the elementary 
level have sufficient subject matter knowledge to effectively instruct in each of the core academic 
subjects being taught, at the level of difficulty being taught.  For example, if a high school student 
(determined by the individualized education program (IEP) Team to be assessed against alternate 
academic achievement standards) has knowledge and skills in math at the 7th grade level, but in all 
other areas functions at the elementary level, the teacher would need to have knowledge in 7th grade 
math in order to effectively teach the student to meet the 7th grade math standards.  States determine, 
within the parameters set out in 34 CFR §300.18(c), specific requirements for “highly qualified” 
special education teachers.  
 
You also seem to be concerned with the standards that some States have established for determining 
which children with disabilities may take assessments based on alternate academic achievement 
standards.  This also is largely a State matter.  The regulations implementing Title 1 of the ESEA 
specify that if a State chooses to implement an assessment based on alternate academic achievement 
standards for students with the most significant cognitive disabilities, the State must adopt clear and 
appropriate guidelines for IEP Teams to apply in determining which children will be assessed based 
on those alternate academic achievement standards.  34 CFR §200.1(f).  In calculating adequate yearly 
progress (AYP) for schools, local educational agencies (LEAs) and the State, a State may include the 
proficient and advanced scores of students with the most significant cognitive disabilities based on 
alternate academic achievement standards provided that the number does not exceed 1.0 percent of all 
students in the grades addressed in reading/language arts and in mathematics.  34 CFR 
§200.13(c)(2)(i). 
 
Finally, you raise the issue of “testing [special education students] to the student’s abilities,” in 
contrast to administering age-appropriate assessments.  As you know, the amendments made to the 
ESEA by the No Child Left Behind Act of 2001, Pub. L. No. 107-110, require States to establish 
challenging academic content standards and academic achievement standards, and to ensure that all 
students with disabilities are fully included in State accountability systems and have access to 
challenging instruction that is linked to the State academic content standards.  See 34 CFR §§200.1-
200.3, 200.6.  While testing students with disabilities based on their individual abilities might provide 
useful information for reporting progress to parents and to IEP Teams, it cannot substitute for 
assessments based on the State’s challenging academic achievement standards, as testing based on 
individual student abilities often will not be aligned to State standards and it is not possible to set 
achievement standards based on individualized assessments.  Further, individualized assessments will 
not ensure that States are making consistent judgments about schools and LEAs in terms of AYP 
determinations.  Although States and LEAs may develop assessments based on individual student 
abilities, these assessments are not required by Title 1 and cannot substitute for the assessments that 
are required by Title 1.  We believe that the flexibility provided to States in the regulations 
implementing Title 1 of the ESEA to develop alternate assessments based on alternate and modified 
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academic achievement standards adequately addresses how students with disabilities may be included 
in the State assessment and accountability systems required by Title 1 of the ESEA. 
 
Based on section 607(e) of the IDEA, we are informing you that our response is provided as informal 
guidance and is not legally binding, but represents an interpretation by the U.S. Department of 
Education of the IDEA in the context of the specific facts presented. 
 
We hope this provides the information you need.  If you have questions about this issue, please do not 
hesitate to contact Laura Duos in the Office of Policy and Planning at (202) 245-6772. 
 

Sincerely, 
 
 
 
William W. Knudsen 
Acting Director 
Office of Special Education Programs  
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